Писмо до емоционално наранено дете, което се държи сякаш всичко е наред

Не се безпокойте. Това наранено дете, което сте сега, ще се превърне в силен и устойчив възрастен. Този възрастен ще знае как да се възползва от всичко с усмивка на лице. Ще знае как да извлече максимума от най-ценните моменти в живота.
Писмо до емоционално наранено дете, което се държи сякаш всичко е наред

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ясно е, че това, през което преминавате, е изключително трудно. Вие сте само едно наранено дете на 8 години, но от сега знаете как да криете добре емоциите си и да намирате сили по различни начини.

Боли ви, душата ви е наранена. Цялата тази болка е причинена от поредицата нещастни обстоятелства, с които сте били принудени да се сблъскате на такава ранна възраст.

Вероятно родителите ви не са в добри отношения. Може би сте били свидетели на споровете им, на омразата им един към друг. Може би са ви превърнали в неволен участник в съпружеските им караници.

Вероятно нямат време за вас или просто имат други приоритети, които поставят над вас, като например кариерата или почивката си.

Заради това те ви оставят на бабите и дядовците ви и в редките случаи, в които са до вас, не ви отделят полагащото ви се внимание.

Раните на едно емоционално наранено дете непрекъснато болят

емоционално наранено дете, в капана на собствените си мисли

Независимо от всичко, никой не разбира как ви влияе всичко, което се случва около вас.

Много хора си мислят, че децата живеят за мига и забравят лесно нещата, като болезнените моменти. Те твърдят, че децата живеят в “свой собствен свят”.

Вие знаете обаче, че тези страдания ви нараняват дълбоко. Макар че последствията от тези болки и страдания не се проявяват веднага, рано или късно излизат неизбежно на повърхността.

Боли ви; раните ви болят и непрекъснато се задълбочават, тъй като никой не ви помага да ги излекувате. Вие просто не знаете как да се излекувате. Нямате правилните инструменти за целта. В крайна сметка вие сте нови и неопитни участници в играта, наречена живот.

Понякога плачете. Плачете нощем, в леглото си, докато вероятно избухва поредният агонизиращ скандал между родителите ви.

Това наранено дете прикрива емоциите си с фалшива маска, характерна за възрастните, която му позволява да изтърпи болката

тъжно и емоционално наранено дете

Изправени пред такова объркване и пред толкова много страдания, които светът предпочита да игнорира, вие слагате на лицето си маската на възрастен. Не плачете пред хората, не правите сцени и не показвате нещастието си…

Просто наблюдавате с тъга в очите всичко, случващо се около вас, и се примирявате със ситуацията. За съжаление, няма какво да направите, защото така или иначе няма да ви вземат на сериозно. Толкова сте млади, а същевременно положението, в което се намирате, ви е отнело много от младостта и ви е принудило да се държите като възрастни.

Никой не ви разбира и никой не вижда истинската ви същност. Започвате да осъзнавате, че представата на останалите за вас е изградена изцяло на база на външния ви облик. Тях ги вълнува единствено това, което е на повърхността.

Въпреки това, семейството ви би трябвало да ви познава и разбира. Те би трябвало да са наясно, че просто се преструвате, че всичко е наред, а в действителност е точно обратното.

Те би трябвало да се тревожат за вас наистина! Защо да оставят тази ужасна ситуация да ви наранява така, без да направят нещо по въпроса?

В крайна сметка започвате да си мислите, че всеки гледа единствено себе си. Всеки се грижи за собствените си интереси и се интересува само от собственото си нещастие, пренебрегвайки всички около себе си, които се намират в сходна ситуация.

Всички преживявания на това емоционално наранено дете, независимо дали добри или лоши, имат своята цел

наранено дете в капана на емоциите

Независимо колко трудно или нещастно е било детството ви, всеки аспект от този опит ще ви бъде от полза в бъдеще.

Ще бъдете зрели и подготвени. Най-важното е, че ще се превърнете в хора, които понасят мъките и ги превръщат в нещо добро. Това ще ви тласне напред към бъдещето с позитивно мислене.

Ще станете устойчиви. Ще разберете колко е важно да знаете как да изразявате и да определяте ясно емоциите си. Ще се научите как да ги управлявате ефикасно и най-вече ще научите как да прощавате.

Хубавото е, че ще простите на родителите си, защото не са знаели как да се справят по-добре. Ще простите и на себе си за моментите, в които сте изпитвали вина. Наистина, в тези моменти е нямало причина да се чувствате виновни.

Когато осъзнаете травмите, които сте притаили в душата си, ще успеете да излекувате раните си. На мястото им ще остане белег, към който ще поглеждате назад с любов. Ще го поглеждате с любов, защото от него сте придобили опит.

Емоционалните рани от детството са най-болезнени и трудни за излекуване. Те обаче, няма да бъдат единствените емоционални наранявания, с които ще се наложи да се сблъскате.

През целия ви живот ще трябва да се справяте с различни болки и рани. Те могат да отключат това, което отдавна смятате за затворена страница.

Не се безпокойте. Това наранено дете, което сте сега, ще се превърне в силен и устойчив възрастен. Този възрастен ще знае как да се възползва от всичко с усмивка на лице. Ще знае как да извлече максимума от най-ценните моменти в живота.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Williams, J. G. (2013). The Psychology of Childhood to Maturity. Butterworth-Heinemann.
  • Hunt, T. K., Slack, K. S., & Berger, L. M. (2017). Adverse childhood experiences and behavioral problems in middle childhood. Child abuse & neglect, 67, 391-402.
  • McDougall, T. (2011). Mental health problems in childhood and adolescence. Nursing Standard (through 2013), 26(14), 48.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.