Предотвратяването на артрита на ръцете: 5 ефикасни съвета

Артритът е заболяване, което предизвика болка и дискомфорт в ставите. За да предотвратите артрит на вашите ръце, опитайте следните съвети.
Предотвратяването на артрита на ръцете: 5 ефикасни съвета
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 05 март, 2021

Предотвратяването на артрита на ръцете не е мисия невъзможна. Ранната диагностика може да предупреди човек рано, ако той е в опасност. Щом се диагностицира, трябва да се предприеме подобаващо медицинско лечение колкото се може по-рано.

Ранното диагностициране ни дава възможност да се възползваме от някои съвети, които са практични и ефективни. В тази статия ще разгледаме насоките, които трябва да спазвате за да предотвратите артрита на вашите ръце.

Предотвратяването на артрита на ръцете

Артритът е заболяване, което се характеризира с остро или хронично възпаление на ставите. Симптомите често включват болка в ставите, схванатост и деформиране. Следователно, това включва голямо разнообразие от заболявания и ревматични състояния. Най-често срещаните са:

 • Остеоартрит: Това включва влошаване на хрущяла и прекомерен растеж на костта.
 • Артроза: Дегенеративно заболяване.
 • Ревматоиден артрит или анкилозиращ спондилит: Автоимунно заболяване.
 • Подагра: Резултатът от натрупване на пикочна киселина.
 • Септичен артрит: Резултат от инфекцията.
 • Младежки идиопатичен артрит: Неизвестна причина.

Предотвратяването на артрита на ръцете: видове артрит

Артритът на вашите ръце може да засегне ставите между 29-те кости на ръцете и китките. Болката в тази част от тялото често прави ежедневните дейности трудни.  

Най-често срещаните форми са остеоартрит, посттравматичен артрит и ревматоиден артрит. Тук има някои съвети за предотвратяването на остеоартрит и за облекчаване на болката ако вече страдате от нея.

Съвети за предотвратяването на артрита на ръцете

1. Предотвратяването на артрита на ръцете с бромелин

Предотвратяването на артрита на ръцете: нарязан ананас

Бромелинът е ензим с протеолитично действие. Изцежда се от плода или стъблото на ананаса. Отличава се със своите антивъзпалителни, кръвоносни и имуномодулаторни свойства.

Поради тази причина, бромелинът е ефективен за предотвратяване и облекчаване на ревматоиден артрит. Проучванията показват, че може да помогне за значително намаляване на възпалението.  

Следователно, можете да приемете добавка с бромелин за да помогнете предотвратяването на артрит в ръцете. Също помага за облекчаване на дискомфорт катп болка и възпаление, ако вече страдате от него. Това ще ви помогне да избягвате приемането на антивъзпалителни лекарства и да страдате от техните странични ефекти.  

2. Добавка с чесън

Чесънът е древна лечебна храна, която е особено известна със своите сърдечно-съдови предимства. Освен това, нейните съставки от сяра са доказани, че имат много ефективни антивъзпалителни свойства.

За да се възползвате от тези съставки, можете да ядете чесъна суров или да използвате разбит чесън. Можете да го добавите към винегретите или зеленчукови сокове като например газпачо. Друг вариант е да купувате капсули от чесъново масло.

4. Прилагане на топлина

Прилагане на топла кърпа към тялото

Когато страдате от остро възпаление, например поради травма, можете да приложите нещо студено за да го облекчите и намалите хематома. Обаче, когато възпалението е хронично, е по-добре да приложите топлина. Можете да се опитате да приложите и студено, и горещо за да видите кое помага повече.

Как можете да приложите топлина на себе си?

 • Чрез масаж със зеленчуково олио (зехтиново, бадемово, сусамово)
 • С електрическа подложка за нагряване
 • С бутилка топла вода
 • Използване на термални ръкавици
 • Потапяне на вашите ръце в топла вода за около 10 минути

4. Упражнения за предотвратяване на артрита на ръцете

Артритът на ръцете се характеризира с болка, подуване и схванатост. В повечето случаи, една от причините е прекомерна употреба на компютъра и компютърна мишка. Следователно, трябва да се опитаме да го предотвратим докато не е станало прекалено късно.

Ако работите с клавиатура през цялото време, трябва да свикнете да правите почивки на всеки половин час. Трябва да използвате тези почивки за да движите ръцете си, пръстите и китките. Или се опитайте да направите лек масаж на ръцете си. Можете да правите това сутрин и преди да си легнете.

5. Пазете се от мазнини и яжте повече фибри

Снимка на различни плодове и фибри

Най-добрият начин за предотвратяване на артрита е чрез вашата диета. Проучванията показват важността на повишаването вашата консумация на следните храни.

 • Сурови или леко сготвени зеленчуци
 • Бобови растения
 • Куркума и джинджифил
 • Сезонни плодове
 • Пробиотичен йогурт
 • Добавки на витамин D, масло от черен дроб на треска и мултивитамини. Винаги консумирайте тези добавки под наблюдението на медицински специалист.

Можете да използвате тези съвети за да помогнете предотвратяването на артрит във вашите ръце ако имате предразположение към това заболяване. Освен това, можете да ги използвате ако сте в началните етапи на заболяването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.