Остеоартрит на гръбначния стълб: диагностика и лечение

31 Юли, 2020
Възрастните над определена възраст проявяват признаци на дискова дегенерация. В тази статия, научете всичко за диагноза и лечение на остеоартрит на гръбначния стълб.

Заболяването остеоартрит на гръбначния стълб представлява дегенерация на ядрената пулпоза на междупрешлените дискове, които губят своята дебелина и плътност. Причинява се от нормалното износване на междупрешлените дискове.

Остеоартрит на гръбначния стълб: развитие на болестта

Когато сме млади, нашите междупрешлени дискове са плътни и имат пихтиеста консистенция. С минаването на годините, те се обезводняват и губят височината си поради промяната на състава на ядрената пулпоза.

За възрастите от 30 до 40 години, е нормално рентгеновите снимки да показват ранни признаци на остеоартрит на гръбначния стълб. Става очевидно на определен етап от гръбначния стълб и може да предизвика болка.

Когато дисковете се износват, техният капацитет на ударопоглъщане се намалява, товарът върху прешлените се увеличава и костите растат, причинявайки остеофит или костни шпори, което понякога може да съедини съседните прешлени.

Те само създават проблеми, когато те произвеждат гръбначна стеноза или компресират нерва. Генетични, хранителни, травматични и също механични фактори повлияват на началото на този процес и неговия напредък.

80% от общото население са страдали от болка в гърба през определен етап от живота им, и всички възрастни над определена възраст проявяват признаци на дискова дегенерация.

Остеоартрит на гръбначния стълб: рискови фактори

Различни научни изследвания показват, че:

 • Наднорменото тегло не ускорява дисковата дегенерация. Обратното, прогресивно качване на килограми до 26 килограма забавя дегенерацията. Обаче, все още, специалистите не знаят ефектите от излишните килограми.
 • Пушенето има отрицателен ефект.
 • Работата с тежки товари също има минимален ефект върху дегенерацията.
 • Човешката генетика е основният определящ фактор за дисковата дегенерация.

Вижте също: Как да премахнем симптомите на остеоартрит

Симптоми на остеоартрит на гръбначния стълб

Тук са някои от симптомите на остеоартрит на гръбначния стълб:

 • Болка в долната част на кръста, която идва и си отива.
 • Сутрешна скованост, която се подобрява през деня и намалява с физическата активност.
 • Болка в долната част на кръста, която стига до седалището, бедрата и тазовата област.
 • Загуба на сила в краката.
 • Болка в шията и скованост.
 • Ограничено движение на гръбначния стълб и трудности при навеждането и ходенето.

Тъй като дисковете се износват, мускулите трябва прогресивно да работят заедно, за да са опора на гръбначния стълб и да поддържат баланс по време на движение. Ако мускулите са значително силни и устойчиви, и различните мускулни групи работят добре заедно, те могат да поемат това допълнително усилие.

Обаче, проучванията показват, че няма взаимна връзка между степента на износване на междупрешления диск и болката. Колкото е по-голямо развитието на мускулите, толкова по-малко пряка е тази връзка. Поради тази причина, някои хора с напреднала дегенерация не изпитват болка, но имат задоволителна мускулатура.

Вижте също: Разликите между артрит, остеоартрит и остеопороза

Диагностика

Жена, с болка в долната част на гърба

Докторите обосновават диагнозата остеоартрит върху симптоми като болка, скованост и ограничено движение. В допълнение, лекарите смятат рентгеновите снимки като лечение при пациенти, които се оплакват от болка и ограничено движение на лумбалния гръбначен стълб. Повечето лекари изискват рентгенови снимки на гръбначния стълб.

Лечение

Целта на лечението е да облекчи болката на пациента и да подобри неговото качество на живот. Има няколко налични алтернативи на този ефект, като например физическа активност, лекарства и операция.

Лечението включва употребата на болкоуспокояващи като ацетаминофен. Обаче, ако те не облекчат болката, пациентите могат да ги съчетаят с антивъзпалителни лекарства. При случаи където не могат да се използват антивъзпалителни лекарства, опиатни аналгетици като трамадол могат да бъдат полезни.

Пациенти с тежък остеоартрит на гръбначния стълб могат да страдат от свързано неврологично усложнение. В тези случаи, компресията на нерва или гръбначна стеноза прави лечението с други лекарства като прегабалин или габапентин задължително.

В допълнение, насоките и леченията, препоръчани от физиотерапевт може да се окажат полезни. Освен това, съчетанието на всички тези варианти може да помогне за облекчаване на симптомите на остеоартрит на гръбначния стълб.

 • Wieczorek, M., & Rat, A.-C. (2017). Generalidades sobre la artrosis: epidemiología y factores de riesgo. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/s1286-935x(17)86066-4

 • Gonzalez, F., Mustaf, O., & Antezana, A. (2011). Alteraciones Biomecánicas Articulares en la Obesidad. Gac Med Bol.

 • Miralles Marrero, R. C. (2006). Biomecánica de la artrosis. In DOLOR.