Остеоартрит на гръбначния стълб: диагностика и лечение

Възрастните над определена възраст проявяват признаци на дискова дегенерация. В тази статия, научете всичко за диагноза и лечение на остеоартрит на гръбначния стълб.
Остеоартрит на гръбначния стълб: диагностика и лечение
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Заболяването остеоартрит на гръбначния стълб представлява дегенерация на ядрената пулпоза на междупрешлените дискове, които губят своята дебелина и плътност. Причинява се от нормалното износване на междупрешлените дискове.

Остеоартрит на гръбначния стълб: развитие на болестта

Когато сме млади, нашите междупрешлени дискове са плътни и имат пихтиеста консистенция. С минаването на годините, те се обезводняват и губят височината си поради промяната на състава на ядрената пулпоза.

За възрастите от 30 до 40 години, е нормално рентгеновите снимки да показват ранни признаци на остеоартрит на гръбначния стълб. Става очевидно на определен етап от гръбначния стълб и може да предизвика болка.

Когато дисковете се износват, техният капацитет на ударопоглъщане се намалява, товарът върху прешлените се увеличава и костите растат, причинявайки остеофит или костни шпори, което понякога може да съедини съседните прешлени.

Те само създават проблеми, когато те произвеждат гръбначна стеноза или компресират нерва. Генетични, хранителни, травматични и също механични фактори повлияват на началото на този процес и неговия напредък.

80% от общото население са страдали от болка в гърба през определен етап от живота им, и всички възрастни над определена възраст проявяват признаци на дискова дегенерация.

Остеоартрит на гръбначния стълб: рискови фактори

Различни научни изследвания показват, че:

 • Наднорменото тегло не ускорява дисковата дегенерация. Обратното, прогресивно качване на килограми до 26 килограма забавя дегенерацията. Обаче, все още, специалистите не знаят ефектите от излишните килограми.
 • Пушенето има отрицателен ефект.
 • Работата с тежки товари също има минимален ефект върху дегенерацията.
 • Човешката генетика е основният определящ фактор за дисковата дегенерация.

Симптоми на остеоартрит на гръбначния стълб

Тук са някои от симптомите на остеоартрит на гръбначния стълб:

 • Болка в долната част на кръста, която идва и си отива.
 • Сутрешна скованост, която се подобрява през деня и намалява с физическата активност.
 • Болка в долната част на кръста, която стига до седалището, бедрата и тазовата област.
 • Загуба на сила в краката.
 • Болка в шията и скованост.
 • Ограничено движение на гръбначния стълб и трудности при навеждането и ходенето.

Тъй като дисковете се износват, мускулите трябва прогресивно да работят заедно, за да са опора на гръбначния стълб и да поддържат баланс по време на движение. Ако мускулите са значително силни и устойчиви, и различните мускулни групи работят добре заедно, те могат да поемат това допълнително усилие.

Обаче, проучванията показват, че няма взаимна връзка между степента на износване на междупрешления диск и болката. Колкото е по-голямо развитието на мускулите, толкова по-малко пряка е тази връзка. Поради тази причина, някои хора с напреднала дегенерация не изпитват болка, но имат задоволителна мускулатура.

Диагностика

Жена, с болка в долната част на гърба

Докторите обосновават диагнозата остеоартрит върху симптоми като болка, скованост и ограничено движение. В допълнение, лекарите смятат рентгеновите снимки като лечение при пациенти, които се оплакват от болка и ограничено движение на лумбалния гръбначен стълб. Повечето лекари изискват рентгенови снимки на гръбначния стълб.

Лечение

Целта на лечението е да облекчи болката на пациента и да подобри неговото качество на живот. Има няколко налични алтернативи на този ефект, като например физическа активност, лекарства и операция.

Лечението включва употребата на болкоуспокояващи като ацетаминофен. Обаче, ако те не облекчат болката, пациентите могат да ги съчетаят с антивъзпалителни лекарства. При случаи където не могат да се използват антивъзпалителни лекарства, опиатни аналгетици като трамадол могат да бъдат полезни.

Пациенти с тежък остеоартрит на гръбначния стълб могат да страдат от свързано неврологично усложнение. В тези случаи, компресията на нерва или гръбначна стеноза прави лечението с други лекарства като прегабалин или габапентин задължително.

В допълнение, насоките и леченията, препоръчани от физиотерапевт може да се окажат полезни. Освен това, съчетанието на всички тези варианти може да помогне за облекчаване на симптомите на остеоартрит на гръбначния стълб.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Wieczorek, M., & Rat, A.-C. (2017). Generalidades sobre la artrosis: epidemiología y factores de riesgo. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/s1286-935x(17)86066-4

 • Gonzalez, F., Mustaf, O., & Antezana, A. (2011). Alteraciones Biomecánicas Articulares en la Obesidad. Gac Med Bol.

 • Miralles Marrero, R. C. (2006). Biomecánica de la artrosis. In DOLOR.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.