Атлетична пубалгия - причини, симптоми и лечение

Атлетична пубалгия се характеризира със силна болка в областта на слабините, която обикновено засяга спортистите. В тази статия открийте как да се справите с този проблем.
Атлетична пубалгия - причини, симптоми и лечение

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Състоянието атлетична пубалгия е проблем, който засяга слабинната област и е известен с различни имена като „нараняване на слабините“, „хокейна херния“, „хокейна слабина“, „слабините на Гилмор“, „нарушение на слабините“ или „спортна херния“.

Името й се дължи на факта, че най-вече спортисти страдат от нея, защото се натоварват физически. Особено често се среща при спортисти, които изпълняват упражнения, които изискват няколко повторения или промяна на посоката или темпото.

В тази статия ще откриете причините за това състояние, неговите признаци и симптоми, както и най-добрият начин да се справите с него.

Причини за атлетична пубалгия

Атлетичната пубалгия се появява поради мускулно претоварване след многократни и непрекъснати движения. По тази причина обикновено се среща при хора, които спортуват.

Въпреки това, има някои предразполагащи фактори, които трябва да имате предвид, за да се опитате да предотвратите това състояние, доколкото е възможно.

Ето някои от тях:

 • Лоша физическа подготовка. Ако не сте в отлична форма поради заседнал начин на живот, може да пострадате от атлетична пубалгия, когато решите да започнете да спортувате.
 • Нямате достатъчно време за загряване. Начинът за намаляване на риска от това състояние е като загреете правилно мускулите си, преди да тренирате или да спортувате. Ако го претупате или не го направите по правилния начин може да си навлечете атлетична пубалгия. Затова трябва да отделяте време за загряване.
 • Анатомични характеристики. Травма в областта на слабините или физическото ви състояние могат да увеличат риска от появата на това състояние.

Що се отнася до избора на спорт, важно е да проверите тези аспекти (особено анатомичните характеристики), за да не изберете такъв, който да ви накара да страдате често от симптомите на „спортната херния“.

Симптоми

Атлетичната пубалгия се характеризира с интензивна болка в областта на тазобедрената става, която може да доведе до затруднено движение.

Страдането от това състояние е доста неприятно. В крайна сметка, най-характерният му симптом е болка в слабините и срамната област, която може да се разпространи и в долната част на корема.

Ето как се развиват симптомите на атлетичната пубалгия:

 • Болка преди или след физическа активност. Това е първият предупредителен знак, който не трябва да се бърка с мускулна болезненост със забавено начало или лоша стойка. Болката може да е лека и обикновено отминава.
 • Интензивен дискомфорт, когато спортувате. След първия етап болката се проявява по време на тренировка. Болката може да е толкова силна, че да трябва да спрете.
 • Ограничени движения. По време на този етап ще почувствате болка, дори когато не тренирате или не спортувате. Проблемът е, че в този момент ще забележите, че движенията ви са ограничени до известна степен.

Както можете да видите, болката прогресира, предупреждавайки, че имате мускулна слабост. Начинът за справяне с проблема е чрез започване на правилно лечение.

Тази статия може да ви интересува: Разберете какво казва коремът ви за вас

Лечение на атлетична пубалгия

Има различни възможности за лечение на това състояние, в зависимост от етапа, в който се намира.

Ето някои от тях:

 • Упражнения за укрепване и разтягане. Те помагат за укрепване на мускулите, участващи в атлетичната пубалгия. Тези упражнения ще бъдат част от рехабилитационната програма, която ще включва физикална терапия, остеопатия и електростимулация.
 • Противовъзпалителни лекарства. Ако болката е силна и причинява прекъсвания в спортната практика, тези лекарства се използват за облекчаване на болката.
 • Специфични упражнения за загряване. Хората, които страдат от атлетична пубалгия, трябва да правят специфични загряващи упражнения, за да предотвратят този проблем да стане хроничен.
 • Хирургия. Ако вашият случай е тежък, лекарят ви може да препоръча операция за намаляване на напрежението в областта и облекчаване на болката.

Както видяхте, това е често срещан проблем при спортистите. Ето защо, ако практикувате спорт, препоръчваме ви да отидете на лекар, ако почувствате болка в областта на слабините. Ранната диагноза ще ви позволи да лекувате това състояние. Бихте могли да предотвратите появата на силна и изтощителна болка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ahumada, L. A., Ashruf, S., Espinosa-de-los-Monteros, A., Long, J. N., Jorge, I., Garth, W. P., & Vasconez, L. O. (2005). Athletic pubalgia: definition and surgical treatment. Annals of plastic surgery55(4), 393-396.
 • Taylor, D. C., Meyers, W. C., Moylan, J. A., Lohnes, J., Bassett, F. H., & Garrett JR, W. E. (1991). Abdominal musculature abnormalities as a cause of groin pain in athletes: inguinal hernias and pubalgia. The American journal of sports medicine19(3), 239-242.
 • Zoga, A. C., Kavanagh, E. C., Omar, I. M., Morrison, W. B., Koulouris, G., Lopez, H., … & Meyers, W. C. (2008). Athletic pubalgia and the “sports hernia”: MR imaging findings. Radiology247(3), 797-807.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.