Следродилна инфекция: риск след раждането

Следродилната инфекция все по-рядко се среща след бременността, тъй като в случаите на рисково раждане се прилагат превантивни антибиотични терапии. Научете повече по темата в тази статия.
Следродилна инфекция: риск след раждането

Последна актуализация: 03 май, 2022

Следродилна инфекция (или сепсисът на майката) е полимикробна и се появява при майката по време на пуерпериума, тоест няколко дни след раждането. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че от всеки 1000 раждания 11 жени страдат от инфекции, които ги карат да умрат или ги доближават до смърт.

Причината за следродилната инфекция е, че коменсалните бактериални колонии или симбионти от вагиналния тракт инфилтрират вътрешните тъкани и се разпространяват в резултат на физиологичен стрес по време на раждането. Ако искате да научите повече за това сериозно заболяване, продължете да четете.

Симптоми на следродилна инфекция

Тази инфекция беше често срещана преди години. Въпреки това, благодарение на ефективното използване на антибиотици и дезинфекцията по време на раждането, това състояние става все по-рядко в страните с високи доходи. Някои от признаците за него са както следва:

 • Втрисане и усещане за общо неразположение
 • Болка в долната част на корема
 • Вагинален секрет с неприятна миризма
 • Вагинално кървене
 • Световъртеж и припадък

Както е посочено в ръководството за MSD, всички тези клинични признаци обикновено се проявяват с интензивна треска (24-48 часа след раждането), главоболие и анорексия. В по-тежките случаи могат да се появят и тахикардия, левкоцитоза (увеличаване на белите кръвни клетки в кръвта) и подуване на стените на таза.

Жена, подложена на пренатално наблюдение.
Послеродните инфекции са свързани с характеристиките на раждането, както и с хигиенните условия.

Възможни усложнения

Неконтролираната следродилна инфекция може да причини микроорганизмите да колонизират кръвта и да се размножават в други органи. Това се нарича бактериемия, което е тежко и животозастрашаващо състояние.

Септицемията обикновено е имунният отговор (еднакво неконтролиран) към системната инфекция. Това води до септичен шок, който причинява смърт в 40% от случаите.

Причини за следродилна инфекция

Инфекцията възниква, когато бактериите от вагиналния тракт се възползват от възможността да проникнат в следродилните рани на майката. Те са склонни да бъдат полимикробни, тоест с налични няколко вида микроби, а именно:

 • Грам-положителни коки: стрептококи от група В, стрептококи от група А (GAS), Staphylococcus epidermidis и видове Enterococcus.
 • Анаероби: Развиват се при липса на кислород, като щамове от родовете Bacteroides и Prevotella.
 • Грам-отрицателни бактерии: Gardnerella vaginalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae и Proteus mirabilis.

Бактериите могат да проникнат в хирургическите инструменти по време на раждането и да влязат в дълбоките тъкани на майката по време на процедурата. Като алтернатива, причинителят може да е влязъл в тялото нормално (през уста – нос), но се възползва от отслабения имунен статус, за да се размножи.

Трети вариант, най-често срещаният от всички, е, че бактериите, присъстващи във вагиналния тракт, навлизат във вътрешните тъкани чрез рани, които се появяват по време на раждане.

Разпространение и рискови фактори

Както показват проучванията на портала PubMed, в страните с високи доходи има само 0,1 до 0,6 случая на следродилна инфекция на 1000 раждания. В световен мащаб оценките са много по-високи – 11 на 1000.

Вероятността да страдате от тази клинична картина също зависи много от начина на раждане. Статистиката е както следва:

 • Вагинални раждания : честота от 1 до 3 %
 • Планирано цезарово сечение: 5 до 15 %
 • Непланирано цезарово сечение: 15 до 20%

Това не означава, че непланираното цезарово сечение ще доведе до следродилна инфекция в 1 от 4 случая. Чрез използване на широкоспектърни антибиотици, свръхрастежът на бактериални колонии е предотвратим, дори преди да се появят сериозни клинични признаци.

Рисковите фактори включват:

 • Продължително раждане
 • Сложно цезарово сечение
 • Следродилен кръвоизлив
 • Бактериална вагиноза
 • Млада възраст на майката
 • Задържане на плацентарни фрагменти в матката

Диагноза

По принцип това е диагноза чрез изключване. След първите 24 часа след раждането, лекарите трябва да подозират родилна инфекция, когато няма очевидна причина за треска над 38 °C при майката, която продължава 2 дни.

След като изключат други патологии, лекарите ще направят изследвания на кръв и урина, за да установят докъде са стигнали бактериите. В същото време анализът на проби от шийката на матката е рядък, тъй като лекарите предполагат, че те ще бъдат замърсени с микроорганизми.

Лечение на следродилна инфекция

Лечението на следродилна инфекция се основава на интравенозно инжектиране на широкоспектърни антибиотици. Тези лекарства обикновено са клиндамицин плюс гентамицин, с или без ампицилин. Както е посочено от научни изследвания, интравенозният подход се препоръчва, ако жената поддържа температура 48 часа.

В случай на остатъци от тъкани в матката, се прави кюртаж за отстраняване на остатъците от матката. Това предотвратява повторното размножаване на бактериите, когато лечението с антибиотици приключи.

Лекари, извършващи операция.
Цезаровото сечение е по-вероятно да доведе до следродилна инфекция, отколкото естествено вагинално раждане.

Предотвратяване

Предотвратяването или минимизирането на предразполагащите фактори към инфекция е от съществено значение. Според портала за здравеопазване на правителството на NSW, правилната хигиена през този деликатен период е от съществено значение за благополучието на майката. Сред съветите, които трябва да следвате, са следните:

 • Ежедневни душове, за да поддържате перинеума чист.
 • Дезинфекцирайте и подсушете перинеалната област, така че бактериите от ректума да не могат да се разпространят във вагиналната област.
 • Не използвайте тампони, докато не получите указания, че това е възможно, от здравен специалист.
 • Мийте ръцете си със сапун за най-малко 15 секунди.

Следродилната инфекция е географски проблем

В днешно време родилната инфекция е заболяване, което рядко е причина за безпокойство. Ако медицинските специалисти заподозрат риск това да се случи, те пристъпват към превантивна антибиотерапия, която намалява вероятността със 75%.

За съжаление, не всички географски райони могат да се похвалят със същото. В страни с по-малко структури на общественото здравеопазване смъртността на новите майки нараства драстично, тъй като липсата на ресурси означава, че неконтролираната инфекция е много по-честа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.