Как да отгледате и берете плод от папая у дома за по-малко от година

Вижте как можете да отглеждате папая у дома и да берете плодове след по-малко от година. Радвайте се на растението и ползите ми!
Как да отгледате и берете плод от папая у дома за по-малко от година

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 19 април, 2023

Искате да отглеждате папая у дома? Можете! Можете да го направите и да берете вкусните й плодове, които да придружават закуската ви, просто като излезете във вътрешния двор или градината.

Това е така, защото папаята или Carica papaya е малко дърво, което расте бързо. Дори само за година. Въпреки че изисква умерен или топъл климат, тъй като произхожда от Централна Америка, тя се отглежда сравнително лесно и днес ще ви разкажем как да го направите.

Отглеждане стъпка по стъпка на папая у дома

Отглеждането на папая у дома е възможно, както да я накарате да даде плод за по-малко от година. Всичко, което трябва да направите, е да следвате стъпките, които ще ви дадем, които включват дори правилното време за засаждане. Внимание!

1. Засадете растението в началото на пролетта

За да отглеждате папая у дома и да берете плодовете й за по-малко от година, трябва да спазвате сезона на засаждане. За предпочитане е да се направи в началото на пролетта, особено между март и април в северното полукълбо. Това е така, защото това е най-топлото време на годината.

Ако във вашата страна няма сезони, ръководете се от месеците, споменати по-горе. Имайте предвид, че излагането на ниски температури (под 15 градуса по Целзий) е смъртоносно за дървото папая.

В случай на оцеляване, плодовете могат да покажат вътрешно увреждане. Папаята се нуждае от добро излагане на слънчева светлина, за да се развие правилно.

2. Изберете как ще засадите дървото

Отглеждането на папая не е трудно.
Можете да отглеждате папая в саксия или директно в градината.

Дървото папая е малко. Затова можете да го засадите в градината или в саксия.

Вие решавате, в зависимост от наличното пространство. Ако обаче изберете саксия, ще берете по-малки плодове.

Сега ще ви дадем стъпките, които трябва да следвате във всеки от случаите.

Засаждане на папая в саксии

 • Вземете семена от папая. Можете да го направите от специализиран магазин или да ги вземете от папая, която вече сте консумирали. Имайте предвид, че има женски и мъжки семена, които се нуждаят едно от друго, за да покълне едно дърво, което дава плод. Има и други, които са хермафродити
 • След това ги дезинфекцирайте. Те могат да бъдат предразположени към гъбички. Най-добре е да ги дезинфекцирате с малко бял оцет или с фунгицид, който сте закупили.
 • Оставете семената да изсъхнат за 24 часа. Направете това, като поставите семената на сухо място и ги притиснете внимателно с парче кухненска кърпа, за да поеме влагата им и да се разчупи обвивката им, улеснявайки покълването.
 • След това подгответе субстрата. Той трябва да насърчава добрия дренаж и да е богат на хранителни и органични вещества. Най-добре е да приготвите такъв с торф, кокосови влакна, торф от червеи и перлит.
 • Посейте семената си. Вземете ги и ги сложете в саксията, където вече сте подготвили субстрата. Те трябва да са с дълбочина 1 сантиметър, като спазвате разстояние от 5 сантиметра между всяко.
 • Поливайте постоянно, но без да оставяте субстрата подгизнал. Освен това трябва да поставите саксията на място, където да получава достатъчно слънчева светлина. Завъртайте саксията от време на време.
 • Изберете най-добрия разсад. Ще забележите, че много семена покълват, а някои не. Освен това някои растения ще бъдат по-силни от други.
 • Поставете най-силното в отделен съд. Ще трябва да го пресадите, за да се развие правилно. Може да го сложите в по-голяма саксия или по желание да го преместите в градината.
 • Накрая наторете две седмици след пресаждането и сте готови.

Отглеждане на папая в почвата

 • Купете семената. Дезинфекцирайте ги и ги оставете, както е обяснено по-горе.
 • Наторете почвата с органична материя, като компост или тор от червеи.
 • След това засадете семената си, като оставите един метър разстояние между тях. Това ви спестява пресаждането и улеснява премахването на разсада, който няма да се развие достатъчно.
 • И накрая, следвайте останалите препоръки. Поливайте постоянно и добавете малко компост, когато растението достигне среден размер.

3. Непрекъснато следете своите папаи

Вашите папаи могат да бъдат засегнати от вредители, болести и насекоми, които могат да ги повредят. За да действате, преди да възникне сериозен проблем, се препоръчва постоянно да проверявате листата и стъблата.

Разгледайте следното като предупредителни знаци:

 • Сухи и жълти листа: симптом на заболяване.
 • Черни петна по листата: може да са инфекция, за която ще ви трябва фунгицид.
 • И накрая, накъдрени листа: засегнати от хербицид.

4. Бране на папаята

След като отгледате папаята, е време да оберете плодовете. Можете да оберете папаята, когато плодовете достигнат степента на зрялост, която считате за подходяща за изпълнение за вашите гастрономически рецепти. Зелената папая може да се използва и като зеленчук, а узрялата папая може да се консумира като такава или в различни ястия.

Също така е добра идея да берете папаята, когато е още зелена, за да я оставите да узрее на закрито. Това намалява външните фактори, които могат да развалят плодовете.

12 ползи от консумацията на папая
Папаята е плод с изключителни ползи за здравето.

Толкова е лесно да отглеждате папая у дома!

Отглеждането на папая у дома е по-лесно, отколкото си мислите. Наличието на подходящ климат е голямо предимство за тази култура, която отсега нататък ще изисква минимални, но необходими грижи, за да успеете.

Не забравяйте, че консумацията на папая има изключителни ползи за здравето. Например научните статии подчертават папаята (плодове, семена, листа и корени) заради нейните антибиотични и храносмилателни свойства, наред с други.

Вече можете да засадите това растение и във вашата градина. Трябва обаче да имате предвид, че дърветата от папая имат кратък живот, не повече от пет години.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fitch, M. M. M. (1995). Somatic embryogenesis in papaya (Carica papaya L.). Somatic Embryogenesis and Synthetic Seed I, 260-279.
 • Heena, D., & Sunil, T. (2019). Carica papaya: Potential implications in human health. Current Traditional Medicine5(4), 321-336.
 • Juárez Rojop, IE, (2013). Carica papaya: una planta con efecto terapéutico. Horizonte Sanitario, 12 (2),35-36.[fecha de Consulta 13 de Marzo de 2023]. ISSN: 1665-3262. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457845144004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.