6 пози за забременяване

За да имате бебе е необходимо не само да предприемете "действия", но и да знаете как да се насладите на процеса, без натиск. Поради тази причина ви препоръчваме следните пози.
6 пози за забременяване

Последна актуализация: 29 март, 2022

Някои пози за забременяване могат да бъдат включени в здравословния начин на живот, за да се увеличат шансовете за забременяване. Въпреки това, когато ги включвате, трябва да имате предвид едно нещо: трябва да се наслаждавате на процеса, а не просто да мислите за целта.

Много пъти двойките са толкова погълнати от идеята, че искат и трябва да си направят бебе… че просто не се наслаждават на секса в пълна степен. Те правят позите, но умът им е толкова фокусиран върху постигането на целта, че жадуваната магия не се случва.

Така че, освен да изпълнявате позите, трябва да знаете как да им се наслаждавате и да живеете за момента. Колкото по-спокойни сте и двамата и колкото повече се наслаждавате на процеса, толкова по-добра ще бъде „играта“.

Кои пози се препоръчват за забременяване?

Както казахме, за да забременеете, трябва да си позволите спонтанност в сексуалните контакти.

Имайте предвид, че „направата на бебе“ не трябва да е задължение или ангажимент, без наслада и със стреса и безпокойството от самоналожения срок. Ако е така, проблемът може да стане малко сложен и да отнеме повече време от очакваното, което от своя страна ще породи повече безпокойство и тревога.

Така че няма нужда да се отказвате от удоволствието и насладата с партньора си, докато се опитвате да станете родители. Напротив, оставете се на течението и изживейте приключението с любов. За това, освен всичко друго, можете да разчитате на следните пози за забременяване.

1.  Пози за забременяване – “Мисионерска”

„Мисионерската“ поза е една от най-известните пози за правене на любов, а също и една от най-романтичните, защото по всяко време двойката може да се гледа в очите и може да си каже какво чувства, да се целува или да изрази обичта си по всеки един друг начин.

Това е една от позициите, препоръчани от Американската асоциация по бременност. Реално тази позиция, при която жената лежи по гръб, позволява на шийката на матката да бъде наклонена по такъв начин, че сперматозоидите да могат по-добре да се придвижат до яйцеклетката.

Смята се, че за да направите тази позиция още по-ефективна, можете да поставите възглавница под бедрата си. От друга страна, след секс, можете също да опитате да останете в тази поза през нощта.

2. “Наковалнята”

“Наковалнята” е вариация на мисионерската и е предназначена за по-атлетични двойки, защото включва вид акробатика в леглото. Жената е поставена по гръб, а мъжът кляка пред нея. Дотук всичко изглежда лесно, но след това става малко сложно.

Тя трябва да повдигне таза и краката си, така че стъпалата й да са на височината на главата. Бедрата почиват на кръста на мъжа, който трябва да постави ръце върху краката на партньора си, за да се поддържа.

Ако можете да бъдете в тази позиция по време на кулминацията, сперматозоидите ще се насочват бързо към матката и шансовете за забременяване се увеличават.

3. Пози за забременяване – “Кучешка”

Различни пози за забременяване.
“Кучешката” поза е тази, която отбелязва 7:00

„Кучешката“ е друга от най-често срещаните позиции за забременяване. Тъй като жената е на ръце и колене (“на четири крака”), проникването е по-дълбоко и когато мъжът накрая еякулира, спермата ще бъде възможно най-близо до шийката на матката, което може да увеличи шансовете за забременяване.

Според народната мъдрост, поради позата, която заема жената, матката ще бъде “по-склонна” да приеме спермата.

Йога позите на крава-котка също могат да бъдат интересен източник на вдъхновение.

4. “Триъгълник”

Точно както “мисионерската” е една от позите за забременяване, нейните вариации също могат да помогнат за целта.

Позата “триъгълник” се изпълнява по почти същия начин като стандартната поза, но в този случай жената повдига таза си малко по-високо. На свой ред, мъжът сгъва коленете си, за да бъде малко по-високо и да позволи контакт с партньора си.

Ако искате да опитате тази поза, имайте предвид, че можете да си помогнете с някои възглавнички, за да поддържате по-лесно позицията си по време на секса.

5. “Легналият паяк”

За да изпълни тази поза, жената трябва да легне към ръба на леглото, така че краката й да са във въздуха, широко раздалечени. Тогава мъжът коленичи пред нея и прониква дълбоко.

За да бъде всичко да бъде по-удобно и за двамата, препоръчително е партньорът ви да постави одеяло под коленете ви. А вие да поставите възглавница на бедрата си.

6. Пози за забременяване – “малката лъжичка”

Насладете се на секса.

Счита се, че при практикуване на тази позиция шийката на матката се „приближава” до сперматозоидите поради позицията на таза (който е отстрани). Следователно, шансовете за забременяване в тази поза могат да бъдат високи.

Позата “лъжички” има няколко варианта и всички могат да ви помогнат да се насладите на добър сексуален контакт. Например има варианти, при които жената свива по определен начин краката или ги опъва и т. н. Просто трябва да вложите малко въображение!

Когато правите „лъжичката“, най-хубавото от всичко е, че по време на акта жената може да получава всякакви ласки и стимули от партньора си, което може да бъде много вълнуващо. Затова ще си прекарате прекрасно, ако се осмелите да опитате!

Насладете се на акта преди всичко!

Опитайте всички тези пози за забременяване и разберете кои са тези, които ви подхождат най-добре. Осмелете се да правите секс, изпълнен с любов и удоволствие.

Не забравяйте, че раждането на бебе не трябва да бъде задължение или задача, която да бъде отбелязана в календара и изпълнена по определен начин. Трябва да присъстват спонтанността, както и насладата и отпускането.

Разбира се, ако имате притеснения, винаги можете да се консултирате със специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Perkins RP Sexual behaviors and response in relation to complications of pregnancy. Am J Obstet Gynecl 179; 134:498
  • Castelo-Branco C, La sexualidad humana. Una aproximación integral .ED Medica Panamericana; 2005; 231:245
  • Krejčová, Lucie & Kuba, Radim & Flegr, Jaroslav & Klapilová, Kateřina. (2017). KAMASUTRA IN PRACTICE: The Use of Sexual Positions in Czech and Slovak Citizens and Its Association with Female Orgasmicity. 10.13140/RG.2.2.16181.99047.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.