Кои са вредните секс пози за мъжа?

Някои секс пози могат да увредят пениса, особено когато движенията са енергични или извън контрол.
Кои са вредните секс пози за мъжа?
Isbelia Esther Farías López

Прегледано и одобрено от философ Isbelia Esther Farías López.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Днес бихме искали да ви кажем кои са вредните секс пози за мъжа. Нараняванията на пениса са може да са най-различни по отношение на повечето мъже. В допълнение към болката и срама, който често идва с нея, страхът от възможните последици е огромен стресиращ фактор за повечето мъже.

Вредните секс пози за мъжа

Един еректиран пенис е с по-висок риск от нараняване, когато мъжът се опитва да изпълнява определени сексуални пози.

1. Вредните секс пози за мъжа: Жената отгоре

Вредните секс пози за мъжа: жената отгоре

Когато жената е отгоре, има повишен риск от загуба на контрол върху движенията и пенисът може лесно да се нарани.

Рискът от тази сексуална позиция се увеличава, когато мъжът доминира в сексуалната връзка. Ако има висока степен на възбуда и по този начин интензивно проникване, може случайно да излезе от влагалището и да удари перинеума или срамната симфиза.

Проучване, проведено в Бразилия през 2014 г., разкрива, че жената отгоре е една от най-вредните секс пози за мъжете (не само заради егото). Това е така, защото жената може случайно да навреди с теглото си върху еректирания пенис. Това, добавено към движенията, може да доведе до нараняване (което е много болезнено и понякога дори изисква хирургично лечение).

2. Вредните секс пози за мъжа: Кучешката

Същото проучване цитира следващата секс поза, която се нарежда на второ място по отношение на риска от нараняване на пениса: кучешката.

Кучешката секс поза (мъжът, прониква отзад, докато жената се държи на ръцете и краката си) не е само рискована. Това е и секс поза та, която води до най-сериозните наранявания. Всъщност, тя се появява в повече от половината от случаите на нараняване и е толкова опасна поза колкото позата „ жената отгоре‘‘.

За сравнение, в проучването се посочва, че секс позата “мисионерът (мъжът отгоре)” е с малък рисков фактор. В това отношение, една добра стратегия да се има предвид трик е мъжът да държи бедрата на жената. Така има по-добър контрол над движенията.

Други причини за наранявания на пениса

Мъж и жена се смеят и са в леглото интимно

Както виждате, почти всяка секс поза може да доведе до нараняване на пениса, ако движенията за проникване са твърде енергични. Това е така, защото е по-лесно да загубите контрол над него, когато движенията са с по-висока скорост. Това често води до нараняване на пениса.

Имайте предвид, че тези видове лезии могат да имат и други причини, според проучванията. В някои случаи пациентите са цитирали мастурбация или някакъв друг вид груба манипулация. При други това може да се дължи на травма или когато мъжът се обръща в леглото си по време на сън, докато има ерекция.

И накрая, има и случаи, при които мъжът се наранява, докато се опитва да облече бельото си, докато пенисът му е изправен. Това е така, защото бельото упражнява прекалено голям натиск върху него.

Какво да направи мъжа, ако се почувства наранен

Мъжът трябва да отиде в спешното веднага след като се нарани. Направете го, особено ако болката е твърде интензивна. Лекарят ще бъде в състояние да направи точна диагноза и да определи най-доброто лечение само след като направи преглед.

Трите симптома, които пациентите най-често споменават, когато потърсят лекарска помощ са:

  1. Пукане или звук от фрактура
  2. Загубата на ерекция
  3. Силна болка.

Мъжът може да изпита и други симптоми, ако е наранил и уретрата. Например:

Това е нараняване, което обикновено присъства в повече от една трета от нараняванията на пениса. Имайте предвид, че изисква незабавна медицинска помощ.

И накрая, не забравяйте, че не е добра идея да се самолекувате или просто да игнорирате болката. Имайте предвид, че проблемът може лесно да се влоши, ако го игнорирате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Reis, L. O., Cartapatti, M., Marmiroli, R., Oliveira Júnior, E. J. De, Saade, R. D., & Fregonesi, A. (2014). Mechanisms predisposing penile fracture and long-term outcomes on erectile and voiding functions. Advances in Urology. https://doi.org/10.1155/2014/768158
  • Barros, R., Schulze, L., Ornellas, A. A., Koifman, L., & Favorito, L. A. (2017). Relationship between sexual position and severity of penile fracture. International Journal of Impotence Research. https://doi.org/10.1038/ijir.2017.24
  • Kara, N., Morel Journel, N., Ruffion, A., & Terrier, J. E. (2015). Management of penile fracture. Progres En Urologie – FMC. https://doi.org/10.1016/j.fpurol.2015.06.004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.