Листериоза и бременност: какво трябва да знаете

Яденето на сурови, неварени храни може да причини листериоза или инфекция с листерия - и да доведе до болестта листериоза. Поради тази причина бременните жени трябва винаги да се опитват да обработват термично храните и да изберат пастьоризирани млечни продукти. В тази статия открийте какво трябва да знаете за листериозата по време на бременност.
Листериоза и бременност: какво трябва да знаете

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Какво знаете за болестта листериоза? Листериозата е бактериална инфекция, причинена от бактерията Listeria monocytogenes. Въпреки че е рядко срещана при здрави индивиди, може да бъде наистина сериозна в рискови групи като бременни жени и хора с отслабена имунна система.

В тази статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за листериозата по време на бременност.

Листериоза

Инфекцията с листерия или листериозата е болест, пренасяна с храна. Това е инфекция, причинена от бактерия, която обикновено живее в природата и може да идва от животински носители в допълнение към замърсени зеленчуци.

Поради тези причини можете да намерите Listeria в:

 • Сурово месо и риба
 • Плодове, зелени и сурови зеленчуци
 • Непастьоризирани млечни продукти
 • Преработени храни
 • Пушена риба
Хранене и поява на листериоза

По време на бременността трябва да избягвате консумирането на сурови храни, които може да съдържат листерия.

Въпреки това, термичната обработка и пастьоризацията убиват бактериите , поради което експертите препоръчват рисковите групи да обработват месото и зеленчуците и да се избегне према на непастьоризирани мляко, сирене и други млечни продукти.

Освен това трябва да имате предвид, че Listeria  може да зарази храни, дори след като са приготвени и пакетираниПо този начин, храните, които са готови за консумация (като колбаси, студено месо или нарязани нарязани) също могат да бъдат потенциално опасни.

Също така тази бактерия може да преживее замръзване и охлаждане и може да се разпространи от майката към плода. Много е опасно за плода и новородените. Поради тази причина бъдещата майка трябва да спазват определени мерки, за да не се заразят.

Видове листериоза

Въпреки че листериозата е едно от най-тежките заболявания, пренасяни с храна, за щастие, тя е доста рядка (според Световната здравна организация има 0,1 до 10 случая на милион души годишно). Въпреки малкия брой случаи обаче, болестта има висок процент на смъртност. Поради тази причина превенцията е от решаващо значение.

Има два вида листериоза:

 • Неинвазивна. Това е лека форма на заболяването, която причинява фебрилен листерен гастроентерит. Обикновено засяга здрави хора. Въпреки че не е тежка, това може да не е така за рисковите групи, включително бременните.
 • Инвазивна. Този тип листериоза е силно опасна, със смъртност от 20 до 30%. Всъщност някои от симптомите включват треска, мускулна болка, сепсис и дори менингит.

Що се отнася до инкубационния период, обикновено той е от една до две седмици и при двата типа. Въпреки това може дори да продължи до три месеца, поради което може да бъде наистина трудно да се открие рано заразата.

Листериоза по време на бременност

Бременна жена на преглед

Един от основните рискове е спонтанен аборт или преждевременно раждане, поради което експертите обръщат специално внимание на тази рискова група.

Листериозата по време на бременност е много опасна и не само за майката. Всъщност бременната майка може да предаде инфекцията на плода, който е особено уязвим. По този начин може да причини:

 • Спонтанният аборт.
 • Преждевременно раждане.
 • Инфекция на плода или новороденото.
 • Смърт на плода или новороденото (приблизително 22% от случаите на перинатална листериоза водят до смърт на плода или новороденото).

Както споменахме по-горе, симптомите обикновено се проявяват след консумация на замърсения продукт. Ето защо можете да наблюдавате следните симптоми няколко дни по-късно:

Инфекцията може да се появи по всяко време на бременността. По-вероятно е обаче в последния триместър, тъй като имунната система на жената може да е леко отслабена.

По отношение на лечението е по-добре да започнете възможно най-скоро. В този смисъл, ако симптомите се проявят, трябва незабавно да отидете на лекар. Чрез обикновен кръвен тест те могат да определят дали страдате от листериоза. От този момент нататък лечението се състои от антибиотици, които също ще помогнат за предотвратяване на инфекция на плода.

Предотвратяване на листериозата по време на бременност

бременност

Когато готвите, трябва да сте наистина внимателни, за да избегнете кръстосано замърсяване между варени и сурови храни.

СЗО предлага пет ключа за по-безопасна храна :

 1. Пази чистота. Важно е да измиете старателно продуктите, да миете ръцете си преди готвене и да поддържате чиста кухнята и хладилника.
 2. Отделете суровите и обработените храни. По този начин предотвратявате кръстосаното замърсяване между тях.
 3. Обработвайте добре храните. Готвенето на храните над 70 ° C допринася за безопасността им. Трябва обаче да имате предвид, че някои храни изискват специално внимание (като кайма).
 4. Съхранявайте храната при безопасни температури. За да направите това, трябва да избягвате съхранението на готвените храни на стайна температура за повече от два часа. Винаги спазвайте сроковете на годност.
 5. Използвайте безопасна вода и суровини. Експертите препоръчват да се избягват преработени и пакетирани храни.

Тъй като Listeria може да зарази неварени и непастьоризирани храни, мерките за превенция трябва да бъдат насочени към избягване на консумацията на тези продукти.

По този начин, в допълнение към горните мерки, бременните жени трябва да:

 • Избягват да консумират непастьоризирано мляко и млечни продукти (включително меки сирена).
 • Затопляйте нарязани месо и преработени меса (например колбаси) до най-малко 70 ° C преди консумация.
 • Избягвайте да ядете пушена риба и месо.
 • Съхранявайте остатъците в хладилника, преди да са били на стайна температура повече от два часа. Освен това трябва да ги консумиратЕ, най-много, през следващите два до три дни.
 • Прочетете етикетите на продуктите и следвайте указанията за съхранение.

Заключение

Въпреки че листериозата по време на бременност е рядка, трябва да приложите определени мерки, за да я предотвратите. Също така, бременните жени трябва да бъдат особено внимателни, защото това може да има смъртоносни последици за плода.

Бременните жени трябва да поддържат съответното ниво на хигиена и да избягват преработените меса и риба, непастьоризирани мляко и млечни продукти и сурови храни (особено меса и зеленчуци). И накрая, бременните жени трябва да посетят лекар веднага щом забележат симптоми, за да започнат лечението възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.