Потискането на емоции уврежда черния дроб

Потърсете артистична сфера, която ще ви позволи да се забавлявате и да се чувствате свободни
Потискането на емоции уврежда черния дроб

Последна актуализация: 25 януари, 2019

Знаете ли, че потискането на емоции може да увреди черния ви дроб?

Ако искате черният ви дроб да бъде здрав, трябва да правите упражнения, които включват движение на дясната ръка. Когато правите движения с нея, това е равносилно на масаж и лечение на черния дроб.

Често сме споменавали различни фактори, които могат да причинят увреждане на черния дроб. Сред тях са лошите хранителни навици, алкохолът, замърсяването и всички токсични вещества около нас. Въпреки това много хора, които се грижат добре за себе си и са наясно с тези фактори, страдат от проблеми с черния дроб. Защо е така?
В тази статия ще ви обясним как черният дроб е засегнат от негативните емоции, които потискаме, особено гнева, и как можете да помогнете  на този орган да функционира добре.

Какво крие черният дроб?

Според древната китайска медицина всеки един от нашите органи е свързан с определена емоция, която има особено силно въздействие върху него. Това ни дава няколко идеи, кои емоционални реакции могат да доведат до хронични заболявания. Белите дробове са свързани с тъга, а бъбреците – със страх.
Черният дроб е засегнат от гняв и безсилие. Тези две емоции никога не трябва да се потискат или крият. По този начин имат пряко влияние върху него, сравнимо с това, да изядете една чиния, пълна с мазна храна.

Гняв и сходни емоции

Въпреки че засега се фокусираме върху гнева, трябва да вземем предвид и други сходни емоции, които са също толкова вредни – обида, огорчение, раздразнение.

Освен това потиснатият гняв може да доведе до „задръстване” на черния дроб, което е изключително неприятно. Освен това причинява физически дискомфорт (мускулно напрежение във врата и раменете, главоболие, проблеми със зрението). Така влизате в един цикъл, от който е доста трудно да се излезе. В дългосрочен план тази ситуация може да доведе до хронично заболяване.

И така, как трябва да изразявате емоциите си?

Този въпрос е много по-труден, отколкото изглежда. Хората, които страдат от тези проблеми, знаят добре колко е трудно да промениш инстинктивните си реакции към трудностите в ежедневието. Постоянно виждаме хора, които изпитват повтарящи се пристъпи на гняв, и здравият разум ни казва, че това не е здравословно. В действителност се оказва, че хората, които са склонни към гневни реакции, обикновено развиват сърдечни заболявания.
И така, какво е решението? Приготвили сме няколко съвета за това, как да се „отпуши” черният дроб – органът, който е най-склонен да страда от последиците на тези негативни емоции.

Как трябва да изразявате своите емоции?

Осъзнавайте това, което се случва

Осъзнаването на това, което в действителност се случва, е първата стъпка, за да предотвратите повтарянето на тази ситуация отново и отново. Трябва първо да опознаете себе си, да разберете какви хора ви ядосват и да установите, как можете да избегнете гневната реакция. Обикновено ключът е да се усмихвате или просто да бъдете тихи и кротки.
В някои случаи е добре да отидете на терапевт, който да ви помогне да контролирате емоциите си, или да взимате хомеопатични лекарства, например цветята на Бах. Те са една естествена алтернатива без странични ефекти, която може да ви изненада със своите бързи и положителни резултати.

Научете се да общувате

Втората стъпка към това, да не потискате емоциите си, е да се научите да общувате. Трябва да сте в състояние да говорите спокойно за това, което чувствате, и за болката си, както с хората, които обичате, така и с тези, с които се сблъсквате в ежедневието, особено в работата. Това е трудна задача, но положителните резултати и реакции ще ви насърчат да продължите напред.

Бъдете физически активни

Физическата активност е едно от най-добрите решения на редица проблеми. Във вашия случай ще помогне, като облекчи физическото напрежение. Ако искате да „деблокирате” черния дроб, задължително трябва да правите упражнения, които включват движение на дясната ръка. Когато правите движения с тази ръка, това е равносилно на масаж и деблокаж на черния дроб. Препоръчваме спортове като тенис или бокс.
Не забравяйте да излизате сред природата. Отидете на планина и там крещете толкова силно, колкото можете. Не се колебайте да последвате този съвет, защото е много по-полезен, отколкото изглежда.

Бъдете активни и не потискайте своите емоции

Изразете себе си

Съществуват много начини да изразите себе си, особено ако ви е трудно да общувате с думи. Изкуството е един чудесен начин да изразите чувствата си. Много от интровертите, в крайна сметка, използват това средство и стават известни музиканти и поети. Не се колебайте да потърсите артистична сфера, която ще ви позволи да се забавлявате и да се чувствате свободни – без никакъв контрол или предварителни очаквания.

Изразявайте своите емоции

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Casado Morales, María Isabel. Ansiedad, stress y trastornos psicofisiológicos. Diss. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones, 1994.
  • Fernández-Abascal, Enrique G. “Ira y Hostilidad en los trastornos coronarios.” anales de psicología 10.2 (1994): 177.
  • Lee YS, Ryu Y, Jung WM, Kim J, Lee T, Chae Y. Understanding mind-body interaction from the perspective of East Asian medicineEvid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:7618419. doi:10.1155/2017/7618419
  • Morales, María Isabel Casado, et al. “El estudio de la ira en los trastornos cardiovasculares mediante el empleo del Inventario de Expresión de Ira Estado-Rasgo-STAXI.” Ansiedad y Estrés3.1 (1997): 5-20.
  • Pacific College of Health and Science. Emotions and Traditional Chinese Medicine.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.