6 ежедневни навика, които ни състаряват преждевременно

Когато не успяваме да се справим с емоции като тъгата и страданието, здравето е изложено на сериозен риск.
6 ежедневни навика, които ни състаряват преждевременно

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Годините се редят една след друга и този процес е неизбежен, но това как ежедневните ви навици се отразяват върху самите вас, е напълно контролируемо. Някои хора избират да използват скъпоструващи кремове и всевъзможни процедури и мазила, които обещават да гарантират по-младолик вид за по-дълъг период от време. А ако ви кажем, че съществуват по-лесни начини за справяне с естествени процес на остаряване? В днешната статия искаме да ви запознаем с 6 ежедневни навика, които ви състаряват и то бързо.

Готови ли сте да ни отделите няколко минути?

И така, как се храните?

Нездравословните храни състаряват

Определено има дни, в които не можете да отделите време за готвене. Причини всякакви – работа, ежедневни отговорности или просто забързаният ритъм на живот, който ви принуждава да изядете първото нещо, изпречило се на пътя. Вероятно това е причината, поради която много хора предпочитат да ядат обработена храна, или пък замразена и преминала обработка в микровълнова печка.

Друга често срещана в наши дни практика, отново имащо общо със стреса, е изборът на храни, богати на подправки, мазнини, сол, месо и рафинирано брашно и захар, които без да усещаме ни състаряват. Те са засищащи, но в същото време предизвикват възпаления, килограми в повече и повишаване на нивото на холестерола в кръвта.

Всичко, казано дотук, е валидно за всяко едно общество в съвременния свят и идва да покаже колко лоши и нездравословни практики упражняваме по отношение на храненето. Именно те са в основата на редица здравословни проблеми и преждевременно ни състаряват. Токсините в тялото ни променят в негативен план метаболитните процеси и провокират задържане на течности в тялото, а оттук следват проблеми с детоксикацията. Кожата веднага реагира на проблемите в организма и придобива нездрав и матов цвят, придавайки ни вид на по-възрастни.

Тогава как да разрешим проблема? Предлагаме ви да обърнете повече внимание на навиците си на хранене и да започнете да се замисляте върху тях с оглед на външния си вид. Колкото по-здравословно се храните, толкова по-красива и младолика ще е кожата ви. Антиоксидантите в храните са много важни – те защитават тялото от въздействието на свободните радикали, които ни състаряват. Съветваме ви да пиете сокове от портокал, лимон, ананас и ягоди. Всеки ден си правете богата и разнообразна салата, в която задължително да присъстват зеленчуци, постни меса, риба и ядки. Горещо ви препоръчваме да кажете „Сбогом!” на солта и рафинираната захар. Ще забележите прекрасните резултати в огледалото!

Внимавайте със слънцето

Излагането на слънце без защита ускорява процеса на стареене

Разбира се, че всеки обича слънчевите лъчи, особено през летните дни. Но е важно да можете да реагирате правилно на въздействието на слънцето. Ключов момент е да знаете кога е най-здравословно да се излагате на слънце, за да си гарантирате производството на ежедневната норма витамин D. В същото време, по принцип е необходимо да избягвате вредното въздействие на слънцето, като вземете адекватни мерки.

 • Излагането на слънце ускорява процеса на стареене и е враг на здравата кожа, когато слънчевите бани са честа практика и не се използва защита за кожата.
 • Препоръчваме ви ежедневно да нанасяте слънцезащитен крем. На пазара има отлични предложения на продукти като лосиони и грим, в които са вложени слънцезащитни вещества.

Стрес и негативни емоции състаряват преждевременно

Стрес и негативни емоции състаряват преждевременно

Продължителното и непрестанно страдание предизвикват по-бързо остаряване на хората. Възможно е тази констатация да ви звучи прекалена, но си заслужава да знаете, че:

 • Продължителният стрес, който се превръща в хроничен, когато е налице ежедневно, може съществено да влоши качеството ви на живот. След време ще усетите, че малките радости в живота не могат да ви трогнат. Например, компанията на любимите ви хора или пък онези моменти на щастие, които преди са ви умилявали до сълзи.
 • Когато не успявате да се справите с емоции като тъгата и страданието, здравето ви е изложено на сериозен риск. Депресията винаги се съпровожда с физически проблеми, например мигрена, храносмилателни проблеми или болки в мускулите и костите. Тази комбинация на физическо и емоционално страдания преждевременно ни състаряват. Неизбежно е.
 • Опитайте се да се научите да контролирате нивата на стрес. Поставяйте си приоритети и развивайте у себе си позитивни емоции, които ви връщат към живот, изпълнен със спокойствие и умиротворение. Живейте дни, богати на мечти, надежди и вълнуващи проекти. Когато поддържате добро качество на живот, в който тези неща присъстват, вашият вътрешен баланс ще се отрази върху красотата ви.

Винаги бъдете хидратирани

Водата е живот

Колко вода пиете през деня? Да бъдете хидратирани във всеки един момент от ежедневието си е важно за здравето на тялото и за вида на кожата ви. Водата е живот. Благодарение на нея организмът ни може оптимално да функционира и да елиминира всички вредни вещества, които, задържани в тялото, ни състаряват преждевременно.

Желателно да пиете по 6 чаши вода на ден. Ако не ви харесва вкусът на водата, можете да я ароматизирате, например с малко сок от лимон – така тя става свежа и апетитна!

Чувствате се заклещени в рутината? Веднага поправете нещата!

Отговорностите и рутината състаряват. Дайте си почивка.

Съгласни сме, че животът не е лесен. Всеки се е нагърбил с куп задачи и отговорности, които изискват ежедневно изпълнение и създаване на рутина. От време на време обаче си заслужава да поразчупите деня си. Монотонността убива и ни лишава от чувството за удовлетворение и свобода. Използвайте всяка възможност, която може да ви даде нов стимул да продължавате напред и която развива активността на мозъка ви.

Един живот без вълнуващи стимули, които да го обогатяват, може да бъде демотивиращ и потискащ. Мозъкът ни се нуждае от ежедневно активиране, за да може да остане млад и здрав. Затова ви съветваме да отделяте час-два ежедневно само за себе си. Излезте на разходка, запишете се на онлайн курс, почетете книга, порадвайте се на полъха на вятъра… Попътешествайте!

Новият опит, ученето и обогатяването на вътрешния свят са предпоставки за младолик външен вид.

Как е сънят ви вечер?

Грижите и безсънието ни състаряват

Качественият сън, който сутрин ви кара да се чувствате отпочинали и да изглеждате свежи, е изключително важен. Следвайте тези напътствия, за да си набавите достатъчно сън всяка нощ:

 • Уверете се, че вечерята ви е лека и че приключвате с нея поне 2 часа преди лягане.
 • Изключете компютъра и престанете да използвате телефона си 2 часа преди лягане.
 • Разходете се навън за половин час.
 • Вземете си топъл душ.
 • Пийте чай с лимон или чай от рози.
 • Почетете интересна книга, за да подготвите ума си за почивка и отпускане.

Започнете да практикувате тези лесни съвети всеки ден и ще забележите колко по-различен може да бъде животът ви. Гарантираме ви, че освен по-млади на външен вид, ще се почувствате по-млади и отвътре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.