6 ежедневни навика, които ни състаряват преждевременно

12.11.2015
Когато не успяваме да се справим с емоции като тъгата и страданието, здравето е изложено на сериозен риск

Годините се редят една след друга и този процес е неизбежен, но това, как ежедневните ви навици се отразяват върху самите вас, е напълно контролируемо. Някои хора избират да използват скъпоструващи кремове и всевъзможни процедури и мазила, които обещават да гарантират по-младолик вид за по-дълъг период от време. А ако ви кажем, че съществуват по-лесни начини за справяне с естествени процес на остаряване?

В днешната статия искаме да ви поканим да опознаете 6 ежедневни навика, които ви състаряват, и то – бързо. Готови ли сте да ни отделите няколко минути?

И така, как се храните?

burger i kartofki

Определено има дни, в които не можете да отделите време за готвене. Причини всякакви – работа, ежедневни отговорности или просто забързаният ритъм на живот, който ви принуждава да изядете първото нещо, изпречило се на пътя. Вероятно това е причината, поради която много хора предпочитат да ядат обработена храна, или пък замразена и преминала обработка в микровълнова печка.

Друга често срещана в наши дни практика, отново имащо общо със стреса, е изборът на храни, богати на подправки, мазнини, сол, месо и рафинирано брашно и захар. Те са засищащи, но в същото време предизвикват възпаления, килограми в повече и повишаване на нивото на холестерола в кръвта.

Всичко, казано дотук, е валидно за всяко едно общество в съвременния свят и идва да покаже колко лоши и нездравословни практики упражняваме по отношение на храненето. Именно те са в основата на редица здравословни проблеми и преждевременното остаряване. Токсините в тялото ни състаряват. Те могат да променят в негативен план метаболитните процеси, да провокират задържане на течности в тялото, а оттук следват проблеми с детоксикацията. Кожата веднага реагира на проблемите в организма и започва да става нездрава и матова на цвят, придавайки ни вид на по-възрастни.

Тогава как да разрешим проблема? Предлагаме ви да обърнете повече внимание на навиците си на хранене и да започнете да се замисляте върху тях с оглед на външния си вид. Колкото по-здравословно се храните, толкова по-красива и младолика ще е кожата ви. Антиоксидантите в храните са много важни – те защитават тялото от въздействието на свободните радикали и ни предпазват от преждевременно остаряване. Съветваме ви да пиете сокове от портокал, лимон, ананас и ягоди. Всеки ден си правете богата и разнообразна салата, в която задължително да присъстват зеленчуци, постни меса, риба и ядки. Горещо ви препоръчваме да кажете „Сбогом!” на солта и рафинираната захар. Ще забележите прекрасните резултати в огледалото!

Внимавайте със слънцето

izlagane na slance

Разбира се, че всеки обича слънчевите лъчи, още повече през летните дни. Но е важно да можете да реагирате правилно на въздействието на слънцето. Ключов момент е да знаете кога е най-здравословно да се излагате на слънце, за да си гарантирате производството на ежедневната норма витамин D. В същото време, по принцип е необходимо да избягвате вредното въздействие на слънцето, като вземете адекватни мерки.

 • Излагането на слънце ускорява процеса на стареене и е враг на здравата кожа, когато слънчевите бани са честа практика и не се използва защита за кожата.
 • Препоръчваме ви ежедневно да нанасяте слънцезащитен крем. На пазара има отлични предложения на продукти като лосиони и грим, в които са вложени слънцезащитни вещества.

Стрес и негативни емоции

negativni emocii

Продължителното и непрестанно страдание кара хората да остаряват по-бързо. Възможно е тази констатация да ви звучи прекалена, но си заслужава да знаете, че:

 • Продължителният стрес, който се превръща в хроничен, когато е налице ежедневно, може съществено да влоши качеството ви на живот. След време ще усетите, че малките радости в живота не могат да ви трогнат – като, например, компанията на любимите ви хора или пък онези моменти на щастие, които преди са ви умилявали до сълзи.
 • Когато не успявате да се справите с емоции като тъгата и страданието, здравето ви е изложено на сериозен риск. Депресията винаги се съпровожда с физически проблеми, например мигрена, храносмилателни проблеми или болки в мускулите и костите. Тази комбинация на физическо и емоционално страдания ни кара да остаряваме по-бързо. Неизбежно е.
 • Опитайте се да се научите да контролирате нивата на стрес. Поставяйте си приоритети и развивайте у себе си позитивни емоции, които ви връщат към живот, изпълнен със спокойствие и умиротворение. Живейте дни, богати на мечти, надежди и вълнуващи проекти. Когато поддържате добро качество на живот, в който тези неща присъстват, вашият вътрешен баланс ще се отрази върху красотата ви.

Винаги бъдете хидратирани

voda

Колко вода пиете през деня? Да бъдете хидратирани във всеки един момент от ежедневието си е важно за здравето на тялото и за вида на кожата ви. Водата е живот. Благодарение на нея организмът ни може оптимално да функционира и да елиминира всички вредни вещества, които, задържани в тялото, ни състаряват преждевременно.

Желателно да пиете по 6 чаши вода на ден. Ако не ви харесва вкусът на водата, можете да я ароматизирате, например с малко сок от лимон – така тя става свежа и апетитна!

Чувствате се заклещени в рутината? Веднага поправете нещата!

pochivka

Съгласни сме, че животът не е лесен. Всеки се е нагърбил с куп задачи и отговорности, които изискват ежедневно изпълнение и създаване на рутина. От време на време обаче си заслужава да поразчупите деня си. Монотонността убива и ни лишава от чувството за удовлетворение и свобода. Използвайте всяка възможност, която може да ви даде нов стимул да продължавате напред и която развива активността на мозъка ви.

Един живот без вълнуващи стимули, които да го обогатяват, може да бъде демотивиращ и потискащ. Мозъкът ни се нуждае от ежедневно активиране, за да може да остане млад и здрав. Затова ви съветваме да отделяте час-два ежедневно само за себе си. Излезте на разходка, запишете се на онлайн курс, почетете книга, порадвайте се на полъха на вятъра… Попътешествайте!

Новият опит, ученето и обогатяването на вътрешния свят са предпоставки за младолик външен вид.

Как е сънят ви вечер?

insomnia

Качественият сън, който сутрин ви кара да се чувствате отпочинали и да изглеждате свежи, е изключително важен. Следвайте тези напътствия, за да си набавите достатъчно сън всяка нощ:

 • Уверете се, че вечерята ви е лека и че приключвате с нея поне 2 часа преди лягане.
 • Изключете компютъра и престанете да използвате телефона си 2 часа преди лягане.
 • Разходете се навън за половин час.
 • Вземете си топъл душ.
 • Пийте чай с лимон или чай от рози.
 • Почетете интересна книга, за да подготвите ума си за почивка и отпускане.

Започнете да практикувате тези лесни съвети всеки ден и ще забележите колко по-различен може да бъде животът ви. Гарантираме ви, че освен по-млади на външен вид, ще се почувствате по-млади и отвътре.

които искали