Плодове за освобождаване от токсините

Ябълките подобряват работата на черния дроб, ананасът улеснява храносмилането
Плодове за освобождаване от токсините
Mario Benedetti Arzuza

Написано и проверено от лекар Mario Benedetti Arzuza.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Желателно е през известен интервал да правите прочистване на тялото си с цел елиминиране на натрупаните с времето токсини, които се намират в храната, водата, лекарствата и се причиняват от радиацията и стреса. Елиминирайки токсините, ще имате възможност да подобрите общото си здравословно състояние. Важно е да сте наясно, че природата разполага с нужния набор от инструменти за освобождаване от тези вредни вещества.

В статията по-долу ще имате възможност да се запознаете с различните плодове, които помагат по естествен начин да се освободите от токсините. Тези натурални продукти имат разкошен вкус, поради което прочистването на тялото чрез тях ще представлява изключително удоволствие.

Ябълки

ябълките са сред най-добрите плодове за елиминиране на токсините

Ябълките стимулират подобряването на работата на черния дроб и на бъбреците и ефективно предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Помагат за правилното функциониране на храносмилателната система, като оказват превенция срещу запек и диария.
Високото съдържание на киселинни и неутрални (основни) полимери съдействат за прочистване на тялото, като елиминират токсините и нормализират нивата на холестерола в кръвта.

Авокадо

Авокадото съдържа в себе си голямо количество мастноненаситени мазнини – здравословни мазнини, които помагат за намаляване нивата на холестерол в кръвта. Също така е богато на витамин Е – мощен антиоксидант, ефективно елиминиращ токсините. Съдържанието на калий прави авокадото добро средство за борба с депресията, а фолиевата киселина играе важна роля при контрола над умората и изтощението.

Банани

Бананите оказват изключително благоприятно влияние върху човешкото тяло. Една от основните функции на този плод е помощ при регулирането на чревните дейности – облекчава състоянието при запек.

Също така помагат при контрола на нивата на стреса и ефективно влияят върху причините, които предизвикват отделяне на излишно количество стомашна киселина.

Грейпфрут – чудесен помощник в борбата с токсините

грейпфрут - един от най-полезните плодове в борбата срещу токсините

Освен огромната първостепенна помощ при детоксикация на тялото, грейпфрутът предпазва от редица кожни проблеми и успоредно с това помага на кожата ви да изглежда много по-свежа и здрава. Този плод съдържа достатъчно витамин С, който е основополагащ за имунната система и държи настрана простудите и инфекциозните заболявания. Също така оказва огромна подкрепа при поддържането на храносмилателната и пикочната система.

Портокали

Портокалите съдържат големи количества фосфор, който е изключително важен при регулиране нивата на стреса и на отровите, попаднали в човешкото тяло чрез определени храни и лекарства. Лимонената киселина в съдържанието им представлява мощно средство и много полезно средство при прочистване на храносмилателния тракт. Притежават свойството да елиминират определени видове вредни бактерии, попаднали в чревната система, също така са мощен дезинфектант.

Ананас

ананас - един от най-вкусните и полезни за здравето плодове, премахващи токсините

Ананасът съдържа големи количества бромелаин – вещество, което оказва огромна помощ за правилното регулиране на кръвообращението. Също така улеснява храносмилането, като подпомага усвояването на протеините.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 ползи на водата от ананас

Ягоди

Ягодите са богати на антиоксиданти, фитонутриенти и на витамин С. Техните водоразтворими фибри са изключително полезни при контрола на нивата на кръвната захар. Полезни са заради помощта, която оказват при овладяване на стреса и симптомите на менопаузата.

Диня

динята е сред най-вкусните и сочни плодове спомагащи борбата с токсините

Динята е плод с изключително приятен вкус и отлични свойства за детоксикация на човешкото тяло. Високото съдържание на вода и ниската концентрация на захар я правят важен помощник при процедури за прочистване на тялото, за да не се допуска дехидратиране.

Папая

Папаята е отличен помощник за поддържане на добро храносмилане, тъй като има свойството да повишава отделянето на панкреатични сокове. Папаинът е едно от веществата, които оказват отлично действие при нужда от разхлабително или очистително.

Надяваме, че след прочитане на тази статия ще добавите някои от изброените по-горе плодове за освобождаване на токсините, към хранителния си режим.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Todo, absolutamente todo lo detox es un timo. 29-06-2018. [Online] Disponible en MalditaCiencia.
  • Klein A.V. & Kiat H. (2014) Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. doi: 10.1111/jhn.12286
  • Seaman, David R. “Toxins, Toxicity, and Endotoxemia: A Historical and Clinical Perspective for Chiropractors.” Journal of chiropractic humanities vol. 23,1 68-76. 3 Sep. 2016, doi:10.1016/j.echu.2016.07.003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.