Възпален ли е черният ви дроб?

Традиционната китайска медицина твърди, че е пряко свързан с проблеми със зрението
Възпален ли е черният ви дроб?

Последна актуализация: 11 януари, 2019

Ще ви споделим нещо любопитно, което надали знаете. Ако често се събуждате между 1 и 3 часа сутринта, това може да означава, че черният ви дроб не функционира правилно.

Черният дроб е орган, който страда, когато е подложен на нездравословна храна, лоши навици, стрес, потиснати емоции, замърсяване и т.н. Тези фактори се отразяват на тялото по много начини. Под формата на проблеми със зрението, пачи крак, влошено кръвообращение, проблеми с храносмилането и сезонна умора.

Имате ли възпаление на черния дроб? В тази статия ще говорим за най-честите признаци и симптоми на възпаление на черния дроб и какво можете да направите, за да решите този проблем своевременно. В противен случай, гарантирано, той ще се задълбочи.

Проблеми със зрението

Традиционната китайска медицина твърди, че черният дроб е пряко свързан с проблеми със зрението. Тези органи са разположени по протежение на един и същ меридиан в организма.

Очевидно е, че има и други фактори, като например наследственост, които могат да повлияят на здравето на очите ни. Ако страдате от някакво зрително увреждане (като късогледство, астигматизъм или пресбиопия), задължително трябва да прочетете признаците и симптомите по-долу.

проблеми със зрението ако черният ви дроб е възпален

Безсъние между един и три

Всеки орган има пик на активност в определен времеви диапазон – тогава съответният орган се регенерира. Това е елемент от естествените защитни сили на организма.

Черният дроб, например, е най-активен от 1 до 3 сутринта. Ако често сте будни в тези часове, това може да означава, че черният ви дроб не функционира правилно.

От друга страна, може би се будите, защото сте преяли на вечеря. Имайте предвид, че тежката или късната вечеря също се отразява на качеството на съня.

Бръчките могат да бъдат признак за възпаление на черният ви дроб

Бръчките, които се появяват под и около очите, също могат да бъдат признак на лошо функциониране на черния дроб. Особено ако са съпътствани от проблеми със зрението.

Бръчките, особено преждевременните такива, са сигурен знак, че нещо не е наред и че трябва да обърнете по-голямо внимание на черния си дроб. Ако искате да премахнете тези досадни бръчки, трябва да започнете отвътре, като се грижите за вътрешните си органи.

Лошо кръвообращение

Изненадва ли ви фактът, че кръвообращението и черният ви дроб са тясно свързани? Черният ви дроб е отговорен за пречистване на кръвта. Следователно, правилното му функциониране е от жизненоважно значение за доброто кръвообращение.

Така че, ако страдате от разширени вени или хемороиди в ранна възраст, не само трябва да третирате проблема локално, но и да подпомогнете функцията на черния дроб.

Лошо храносмилане

Черният ви дроб е част от храносмилателната система и играе ключова роля за усвояването на мазнините благодарение на жлъчката, която произвежда и съхранява в жлъчния мехур. Ако трудно смилате мазни храни, спрете да ги консумирате – така ще предпазите черния дроб от претоварване.

Много по-добре е да се консумират малки количества храна по-често. Това предпазва черния дроб от претоварване и му позволява да функционира по-ефективно. Добавете малко лимонов сок към храната. Това ще улесни процеса на храносмилане. Запекът е свързан с влошена чернодробна функция, измежду други неща.

черният ви дроб при лошо храносмилане

Нередовен цикъл

Както вече споменахме, черният дроб е тясно свързан с кръвта, така че не е изненадваща връзката с различни видове менструални оплаквания, като крампи, предменструален синдром, нередовна менструация и т.н.

Болка в корема

В резултат на нарушеното храносмилане могат да се появят симптоми като подуване и тежест в коремната област, съпроводени от силна болка над ребрата от дясната страна. Когато черният дроб е възпален, той започва да притиска заобикалящите го органи и затова изпитвате болка.

Мигрена

Мигрената може да бъде причинена от много неща, но някои от повтарящите се са свързани с проблеми с храносмилането и претоварване на черният ви дроб.

В този случай мигрената често се появява при менструация, преяждане или препиване или излагане на токсини (тютюнев дим, замърсяване и т.н.). Тези мигрени са резултат от претоварения черен дроб, който се бори да пречисти организма.

Сезонна умора

С настъпването на пролетта често се чувстваме по-уморени от нормалното и полагаме допълнителни усилия – просто за да изкараме деня. Ако това се случва по време на смяна на сезоните, може би има нужда да укрепите черният ви дроб с някои естествени лечебни средства, например зелени сокове.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • American Liver Foundation. (2017). Liver wellness.
  • Asociación Española para el Estudio del Hígado, Libro blanco de hepatología en España, 2015

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.