Съвети за детоксикация на организма

Водата не просто подхранва клетките на тялото, тя помага да се освободите от непотребните ви вещества
Съвети за детоксикация на организма

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Търсите съвети за детоксикация на организма?

Когато организмът ви приема вредни вещества от храната или от околната среда, често се оплаквате от неприятни състояния като умора, пребледняване, раздразнение, запек, главоболие и т.н.

Ако някой от тези симптоми се задържи за дълго време, може да се превърне в сериозно заболяване. А когато става дума за детоксикация на организма, трябва първо да споменем най-важния орган, натоварен с тази функция – черния дроб.

Премахването на вредните вещества или прочистването на тялото се извършва основно от този орган. Представете си го като хиляди работници, отговорни за отделянето на токсичните и непотребните вещества от храната, лекарствата, алкохола и т.н. По този начин организмът ви усвоява само веществата, които са му необходими и полезни за здравето.

правилното функциониране на черния дроб е важно за ефикасната детоксикация на организма
Ето защо оптималното функциониране на този орган е от изключително значение за здравето ви като цяло. За да поддържате черния си дроб здрав, а организма си – без следи от вредни вещества, можете да добавите към диетата си редица полезни храни.
Внимание.

Кои храни да консумирате за детоксикация на организма?

Чесън
чесънът спомага ефикасната детоксикация на организма

Наред с множеството здравословни съставки чесънът съдържа две основни вещества – алицин и диалил дисулфид.

Със своите многобройни полезни за здравето качества тази хилядолетна храна е намирала приложения още от древността. Относно детоксикацията на организма чесънът стимулира отделянето на чернодробните ензими, отговорни за правилното му функциониране. Наред с това по естествен път преборва болестотворните вируси и бактерии.

Ябълки

Ябълките съдържат веществото пектин, спомагащо елиминирането на вредните вещества от тялото ви. Това става чрез отделянето им чрез урината и фекалиите.

Броколи
броколито е една от храните спомагащи бързата детоксикация на организма

Броколите подпомагат функцията на чернодробните ензими по време на детоксикация.

Червено цвекло

То съдържа голямо количество антиоксиданти, които спомагат оптималното функциониране на черния дроб и пикочния мехур.

Ананас
ананасът е полезен за здравето, тъй като насърчава ефикасната детоксикация на организма

Ананасът притежава мощно антиоксидантно и диуретично действие. Освен това спомага регулирането на функциите на храносмилателната система.

Патладжан

Патладжанът улеснява пречистването на токсините и изхвърлянето на задържаните течности. Също така съдържа и голямо количество фибри, спомагащи перисталтиката на чревния тракт. Важно е да запомните, че приемът на фибри трябва да бъде съпътстван с достатъчно количество вода. Само по този начин стомашно-чревната система може да функционира по най-добрия възможен начин.

Зелен чай
зеленият чай е сред най-използваните средства за детоксикация на организма

Зеленият чай също стимулира оптималното функциониране на черния дроб като прави детоксикацията на организма по-ефикасна.

Зеленолистни зеленчуци

Те съдържат голямо количество антиоксиданти, които забавят процесите на стареене на тялото като цяло. Също така спомагат и отделянето на непотребните вещества.

Вода

водата е основно средство за детоксикация на организма
Водата е отлич но детоксикиращо средство . В своето натурално състояние без примеси, добавки, подобрители и т.н. тя е от жизненоважно значение за прочистването на човешкия организъм. Ако имате навика ежедневно да приемате нужното ви количество вода, което е около два литра, ще се радвате на добро здраве.

Водата не просто подхранва клетките на тялото, тя помага да се освободите от непотребните ви вещества. При консумация водата се свързва с опасните вещества и ги извежда от организма чрез урината.

Физическите упражнения са важна част от съветите за детоксикация на организма, тъй като чрез потенето също се отделят непотребните вещества.

Запомнете! Няма нищо по- полезно за здравето от балансираната диета. Това е единственият начин тази съвършена машина – вашето тяло – да бъде в състояние да  функционира оптимално. Хората с вредни навици съсипват малко по малко този съвършен механизъм.

Никога не се колебайте да се консултирате с професионалист в тази сфера. Той ще ви посъветва кои от споменатите храни са подходящи за вас и в какво количество трябва да ги приемате.

Съветваме ви да се замислите и да направите честна преценка на навиците си. Осигурявате ли на организма си всичките му необходими продукти, за да бъде той здрав и силен? Или се водите само по външния вид и често избирате вредни, нездравословни храни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Luque, J. Contra las dietas detox y los gurús magufos. 2015. El comidista | El País.
  • Mulet, J.M. (2015). Medicina sin engaños: Todo lo que necesitas saber sobre los peligros de la medicina alternativa. Ediciones Destino: Barcelona.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.