Пособия за комфортно правене на йога

Използването на определени пособия ни позволява да правим йога по-удобно. Подложки, ремъци, блокове и одеяла са някои от тях. Научете всичко, което трябва да знаете за тях тук.
Пособия за комфортно правене на йога

Написано от Cristian Minich

Последна актуализация: 09 август, 2022

Практикуването на йога става все по-разпространено по света. В крайна сметка това може не само да помогне за постигане на по-добра връзка между тялото и ума, но и да донесе много физически ползи. Въпреки че можем да започнем да практикуваме йога просто с удобни дрехи, можем да подобрим техниката си с поредица от пособия за по-комфортно правене на йога .

Йогата е идеална за свързване на тялото и ума чрез медитация, различни пози и дихателни техники. Това е духовна модалност, която е на повече от 5000 години.

Правенето на йога носи ползи

Йогата носи множество физически и психически ползи. Позволява ни да се свържем с нашата вътрешна същност чрез свързване в едно на тялото, ума и дишането.

В допълнение, ние работим и укрепваме ставите и мускулите си със спокойните процедури на тази завладяваща дисциплина. От друга страна, няколко проучвания предлагат йогата като алтернативна форма на медицината поради нейните терапевтични ефекти.

Като цяло, това са някои от предимствата на този тип занимание:

  • То насърчава релаксацията.
  • Йогата понижава кръвното ни налягане.
  • Намалява стреса.
  • Освен това помага за облекчаване на храносмилането.
  • Подобрява концентрацията
  • Тонизира мускулите ни.
  • Йогата помага за подобряване на координацията ни.
  • И накрая, насърчава по-добрата почивка.

Може да ви е интересна тази статия: Пет майндфулнес упражнения при тревожност

Някои пособия за комфортно правене на йога

Не е необходимо специално оборудване, за да започнете да практикувате йога. Препоръчително е обаче да носите удобни дрехи и е обичайно да използвате постелка. Освен това можем да правим упражненията у дома, в парка или на избрано от нас място.

Въпреки това, с добавянето на постелки, каишки и одеяла, можем да изпълним асани (пози) с по-голяма лекота и да подобрим нашите техники. Това са някои от пособията за комфортно правене на йога.

1. Постелка

Можем да използваме всяка постелка, за да правим йога. Най-добрият вариант обаче е да изберете конкретен модел. Подложката за начинаещи има дебелина от три или четири милиметра и обикновено е изработена от гума, пластмаса или памук.

Можете да изберете постелката, която най-добре отговаря на вашите особености или предпочитания и да я вземате, където пожелаете. Има и такива, които търсят постелки, направени по начин, който не вреди на околната среда, тъй като това върви ръка за ръка с философията на тази практика.

Правене на йога на чист въздух.
Постелката може да се транспортира навсякъде, за да изпълнявате пози на открито, ако желаете.

2. Каишка за комфортно правен на йога

На следващо място, каишките или еластичните ленти са едни от аксесоарите, които най-често се използват в тази практика. Има различни материали с различни нива на гъвкавост. Всички те разполагат със система за регулиране, за да отговарят на нашите характеристики и нужди.

Лентите ни позволяват да натоварваме всички мускули на тялото и да изпълняваме множество пози и упражнения. Освен това те са лесни за пренасяне.

3. Блокчета

Наричани още йога тухлички, те са идеални за постигане на определени пози по-лесно. Те са широко използвани от начинаещи, тъй като ни позволяват да подобрим техниката си и ни дават допълнителна помощ при определени пози.

Те се предлагат в различни размери, а също и от различни материали. Ако не сте много гъвкави, добре е да използвате големи блокове. Те се използват главно в йога Айенгар.

4. Нехлъзгаща се кърпа за правене на йога

Кърпите за йога осигуряват комфорт. Те са проектирани така, че да не се изплъзват от мястото си, да се адаптират към различни повърхности и да изсъхват бързо.

Те могат лесно да се съхраняват във всяка чанта или раница, без да заемат много място. По принцип те се препоръчват за тези от нас, които се потят много. Поради своите характеристики те осигуряват хигиена и гарантират необходимата стабилност без риск от подхлъзване.

5. Възглавница за медитация за правене на йога

Възглавницата за медитация ви позволява да изпълнявате определени седящи пози с по-голям комфорт, така че често е от съществено значение по време на медитация.

Можем да медитираме на всяко място, позиция или повърхност. Въпреки това, използването на възглавница може да ви помогне да намерите по-удобна позиция. Освен това предотвратява изкривяването на гръбначния стълб.

6. Обръч за йога

И накрая, йога обръчът или колело е проектиран да се адаптира към извивката на гърба. Обикновено за тази цел е направен от гъвкав материал.

Обръчът или колелото позволяват да се изпълняват различни упражнения и помагат на начинаещите да постигнат по-сложни пози. Може да се използва и като колан или като блок.

Йога упражнения.
Някои пособия, като колелата, са предназначени да улеснят определени пози и да ги поддържат.

Подгответе своите пособия за йога и се насладете на тази фантастична дисциплина

Пособията за йога са важни за удобното изпълнение и по-лесното постигане на пози. Те могат да се използват и за усъвършенстване на техники и дори за усложняване на упражненията на по- напреднали нива.

Освен това винаги са хигиенични, бързо съхнещи и лесни за съхранение и транспортиране. Цената на тези материали обикновено варира, но винаги има налични по-бюджетни опции.

Въпреки че тези пособия не са от съществено значение за практикуването на йога, те се препоръчват. По-специално, те са чудесна помощ за начинаещи.

също така ще ни послужат като мотивация, за да ни насърчат да тренираме редовно, тъй като наличието на нови неща често увеличава желанието ни да ги използваме и да ги изпробваме за първи път.

И така, сега, когато имате собствени аксесоари, какво чакате? Време е да започнете часовете по йога!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mohammad A, Thakur P, Kumar R, Kaur S, Saini RV, Saini AK. Biological markers for the effects of yoga as a complementary and alternative medicine. J Complement Integr Med. 2019 Feb 7;16(1). doi: 10.1515/jcim-2018-0094. PMID: 30735481. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30735481/
  • Pascoe MC, Thompson DR, Ski CF. Yoga, mindfulness-based stress reduction and stress-related physiological measures: A meta-analysis. Psychoneuroendocrinology. 2017 Dec;86:152-168. doi: 10.1016/j.psyneuen.2017.08.008. Epub 2017 Aug 30. PMID: 28963884. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28963884/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.