Анатомията на гръбначните мускули

Важно е да се познава анатомията на нашите гръбначни мускули, тъй като те са много важни за човешкото тяло. Някои помагат на нашата стойка, докато другите отговарят за основните движения. В днешната статия ще ви разкажем какво трябва да знаете.
Анатомията на гръбначните мускули

Последна актуализация: 10 октомври, 2020

Анатомията на гръбначните мускули е интересна, особено когато става въпрос за мускулите в гръбначната област на тялото между раменете. В тази статия ще разгледаме някои от най-важните мускули в гръбначния стълб и каква им е функцията.

Анатомията на гръбначните мускули

Като цяло, можем да разделим гръбначния стълб на два региона:

 1. Торакална област: Това е горната част на гръбначния стълб, която се свързва с горните крайници и органи на гръдния кош като белите дробове и сърцето.
 2. Лумбална област: Това е долната част на гръбначния стълб, под гръдния кош, която е свързана с лумбалния гръбначенс стълб и коремните органи като черния дроб и червата.

Анатомията на гръбначните мускули определя тяхната функция според мястото, което заемат в човешкото тяло и другите структури, с които се свързват. Тези мускули определят стойката на тялото и също регулират трите основни движения на торса: флексия, въртене и разширение. Те са често срещан предмет на изследване в областта на трудовата медицина поради често срещани наранявания на работното място.

Гръбначните мускули допринасят за предпазването на органите на гръдния кош и корема, образувайки част от стените, които ги изолират от отвън. Някои от тези мускули, обикновено най-малките, са също част от начина на придвижване на горните крайници.

Няма да описваме всички гръбначни мускули в тази статия, но ще дадем обзор на най-важните. Освен това, ще ги разделим на три региона, според тяхната дълбочина. Така че да видим какво представляват дълбоките, междинните и повърхностните мускули.

Анатомията на гръбначните мускули: Дълбоки равнинни мускули

Това са мускули, които се намират по-далеч от повърхността, по-близо до вътрешните органи и гръбначния стълб. Като обща група, те се простират от шията до саркума и осъществяват основна и фундаментална функция: да контролират стойката на цялото тяло.

Да разгледаме някои:

 • Гръбначни: Те се простират по целия гръбначен стълб, между гръбначните процеси и напречните процеси на прешлените. Научните изследвания през последните години са открили как им се отразяват лошите стойки по време на работа. Има два вида:
  • Междугръбначното сухожилие свързва гръбначните процеси на различните прешлени; това е гръбначен удължител.
  • Междунапречното сухожилие прави същото с напречните процеси; то отговаря за страничните движения.
 • Сакролумбални сухожилия: Те се свързват с пелвиса чрез гръбнака и достигат някои шийни прешлени. Те могат да удължат гръбначния стълб и също играят много важна роля при наклоняването на торса отстрани.
 • Гръбначни мускули Serratos: Те идват в два варианта: черепен Serrato или постеросупериорен Serrato и опашен или постероинфериорен Serrato. Те участват в дихателната динамика и помагат на гръдния кош да вдиша и издиша. Също така, те произлизат от гръбначния стълб и се насочват към ребрата.

Анатомията на гръбначните мускули: Средни гръбначни мускули

Анатомията на гръбначните мускули: схема на средни гръбначни мускули

Дълбоките равнинни мускули помагат на гръбначния стълб да поддържа своята стойка.

Можем да обобщим функцията на тази мускулна група както и тези, регулиращи движенията на скапулата. Те са, следвователно, директно свързани с костта, която знаем като плешка. Тази кост псевдо-форумилира с гръдния кош, така че някой го наричат „фалшива става“, тъй като обикновено не е съставена като другите стави. Вместо това, това е костна повърхност (скапулата) на мускулите (Serratos).

Тук можем да намерим два интересни мускула:

 • Ъгъл на лопатката: Това е лифътъ на скапулата и може също да бъде класифициран като мускул на долните крайници, поради целта, която има. Намира се в плешката и достига шийния прешлен.
 • Ромбоиди: Когато този мускул се съкращава, той достига скапулата до гръбначния стълб в движение на адукция. Носи името си благодарение на формата на ромб, която притежава.

Анатомия на гръбначните мускули: Повърхностна равнина

Те са най-известните защото са свързани с бодибилдинга и естетиката. Доброто развитие на тези гръбначни мускули придава характерна фигура на тези, които се упражняват редовно.

Обаче, те имат важност, която е далеч от естетична във функцията. Мускулите на тази равнина са активно свързани в движенията на раменната става.

Жена с развити мускули на гърба

Анатомията на повърхностните гръбначни мускули не осъществява само естетична функция.

Тези са двата най-често срещани:

 • Трапецоид: Това е един от най-големите мускули и има три части, които се свързват. Свързва се с окципиталната кост на черепа, шийния прешлен, ключицата, гръбначните дорзали и скапулата. Те имат няколко функции:
  • Абдукция на рамото
  • Достигането на скапулата към гръбначния стълб
  • Спускане на лопатката
 • Широк гръбначен: Този започва своето пътешествие в последния гръбначен прешлен и в частта от тялото, която образува последните три ребра. Той е тънък, особено плосък и триъгълен на форма. Когато ръката действа като фиксирана точка, тя повдига торсото.

Надяваме се да ви е харесало научаването на малко повече за вашето тяло и мускули!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sobotta, Johannes. Atlas de anatomia humana. Vol. 2. Ed. Médica Panamericana, 2006.
 • Norris, Christopher M. La estabilidad de la espalda. Editorial HISPANO EUROPEA, 2007.
 • Moore, Keith L., and Arthur F. Dalley. Anatomía con orientación clínica. Ed. Médica Panamericana, 2009.
 • Cassan, Adolf. Atlas de anatomía. Grupo Editorial Norma, 2003.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.