Колко часа е здравословно да спим?

Колко часа трябва да спим? През какви фази преминава сънят? Още по темата днес.
Колко часа е здравословно да спим?

Последна актуализация: 07 февруари, 2022

Има толкова много неща за вършене и толкова малко време… но ако си легна късно и се събудя рано, ще имам повече време… Колко пъти сте откраднали време от съня си? Колко часа е здравословно да спим? Да, в началото се чувствате добре, но след това, може би няколко дни по-късно, започвате да се чувствате изтощени. Не можете да се концентрирате, забравяте, дори кожата ви изглежда безжизнена и суха. А не разбирате защо. Е, въпреки това, което винаги сте мислили, времето прекарано в сън не е изгубено.

Не е достатъчно да спите два или три часа, за да се възстановите. Тялото се нуждае от определен брой часове на ден, за да си почине, да се възстанови, и да се извършат различни метаболитни и регенеративни функции. Продължи да четеш тази статия, и ние ще отговорим на въпроса: Колко часа трябва да спите?

Защо трябва да спим?

Спяща жена

Преходът от събуждане към заспиване е естествен и цикличен процес. В този период се променя отделянето на хормони, както и обмяната на веществата, сърдечно-съдовата, дихателната, и терморегулаторната функция (телесна температура). Съществуват пет фази на сън, които могат да се редуват през цялата нощ.

Фази на сън

1) Сънливост

Това е първата фаза, която продължава само няколко минути. Това е фазата, в която заспиваме, но какъвто и да е шум може да ни събуди независимо от това колко е тих. Тялото започва да се отпуска и започват бавни, ритмични движения на очите.

2) Лек сън

Това е една от най-странните фази на съня, защото хората могат да говорят с вас и вие можете да им отговаряте, а на следващия ден няма да си спомняте какво се е случило. Тялото продължава да се отпуска.

3-4) Бавен или дълбок сън

Фази 3 и 4 представляват бавен или дълбок сън, при което намалява мускулния тонус, дихателната честота се забавя, регулира се кръвното налягане и сърдечната честота се забавя. Усилват се стомашно-чревните движения. По време на тази фаза секрецията на хормони на растежа се увеличава леко (особено по време на пубертета), както и секрецията на гонадотропин-освобождаващи фактор – освобождава фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Тези хормони участват съответно в овулацията и създаването на сперма, така че е много важно да не се събуждате по време на тази фаза.

5) РЕМ сън

РЕМ сънят се характеризира с бързи движения на очите и мускулна контракция в средното ухо. Това е фазата, в която сънувате. Има силна мозъчната дейност, нерегулярни пикове и спадове в сърдечната честота, спад в температурата на тялото и увеличаване на секрецията на пролактин (който влияе върху прогестерона), и ерекция на пениса и клитора.

Както виждате, всяка фаза на сън е от основно значение за организма, като му помага да се възстанови след натоварване на различен начин. Хормоните, отделяни по време на различните фази на сън значително влияят върху нашето общо състояние, а кулминацията на храносмилателния процес позволява хранителните вещества да бъдат усвоени за енергия.

Колко часа трябва да спим?

Трябва да спим поне 8 часа на ден.

Препоръчителният брой часове, в които трябва да спим, може да варира според вашата възраст, но според някои проучвания хората трябва да спят 8 часа, за да достигнат максималния си потенциал на следващия ден. Изключение правят новородени и малки деца. Съществуват няколко разстройства на съня, но като цяло хората не обръщат внимание на това, че не спят добре докато последиците не станат твърде сериозни. По-долу ще говорим за някои от тези последици.

Последствия от недостатъчен сън:

Изтощение

Когато не спите достатъчно се чувствате изтощени. Безсънието увеличава нивата на стрес и води до натрупването на токсини. Вашето тяло не може да реагира на командите, които му давате на следващия ден. Ще се чувствате уморени, бавни и много сънливи.

Разболяване

Липсата на сън води до метаболитни нарушения, които атакуват здравите клетки. Най-тревожните възможни заболявания са свързани със сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане и диабет.

Памет и творчество

Когато не се наспивате мозъкът ви не може да организира и осмисли информацията, която получава през целия ден. Ето защо липсата на сън води до смущения в паметта, липса на концентрация, промени в настроението, лошо настроение, раздразнителност, забавени рефлекси, поведенчески проблеми, трудности при учене и депресия. Според експерти ако си починете ще генерирате нови, иновативни идеи.

Инфекции

Липсата на достатъчно сън може да потисне имунната система, правейки ви по-податливи на атаки от бактерии и вируси.

Естетика

Липсата на сън се отразява на кожата, която ще изглежда изтощена и суха, защото клетките не се регенерират правилно.

Очи

Сънят е много важен, за да си починат очите ви. Ако не спите достатъчно очите ви ще бъдат червени, ще се появят торбички под очите и проблеми със зрението.

Дишане

Липсата на сън влияе на окисляването на клетките.

Отслабване

Когато тялото ви не почива достатъчно, съществува тенденция да се натрупват мазнини, по-специално в областта на корема. Добре отпочиналото тяло поддържа оптимално тегло и дори загуба на тегло, тъй като сънят е свързан с правилното храносмилане и усвояване на хранителни вещества.

Винаги се грижете за себе си

Не забравяйте, че спането в продължение на препоръчителните 8 часа нощем ще ви осигури множество предимства. Освен че ще си починете, ще имате и следните предимства:

  • Възстановяване на енергийните нива, необходими за справяне с ежедневието.
  • Увеличаване на притока на кръв към стомаха и червата за правилното храносмилане.
  • Намаляване на стреса и възстановяване на мозъчните клетки. Това ще ви накара да се чувствате по-будни на следващия ден, и по-способни да учите и запомняте.
  • Улеснено отстраняване на токсични вещества от организма.
  • Подсилване на имунната ви система и насърчаване на производство на антитела срещу различни бактерии и инфекции. С други думи, вие ще се разболявате по-рядко.
  • Стимулира производството на половите клетки.
  • Регенерира тъканите на тялото, особено на кожата.

Ако искате да бъдете здрави по-дълго, няма нищо по-добро от това да спите достатъчно всеки ден, да правите физически упражнения и да спазвате балансирана диета. Според експерти, това е тайната на дългия и добър живот.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.