6 ползи от ежеседмичното практикуване на пилатес

28 Декември, 2018
Пилатесът не само ви помага да подобрите стойката си и да станете по-гъвкави. Освен това ви помага да се откъснете от околния свят и да забравите за стреса и тревогите си.
 

Все повече хора практикуват пилатес всяка седмица. Тази дейност е полезна както за физическото, така и за психическото ви здраве.

Част от ползите от практикуването на пилатес са отслабване, поддържане на мускулите ви тонизирани, подобряване на стойката и борба с нервните проблеми като стрес и тревожност.

В тази статия ще се спрем на някои от най-важните ползи от практикуването на пилатес, включително и техника позволяваща ви да бъдете във форма, без да рискувате да се нараните.

Същевременно с помощта на пилатеса ще подобрите гъвкавостта си и ще тонизирате тялото си.

6 ползи от практикуването на пилатес

1. Постепенно отслабване
отслабване с пилатес

Пилатесът активира метаболизма – функцията на организма регулираща използването на енергия. Когато метаболизмът ви се ускори температурата на тялото ви се повишава, започвате да се потите и да горите калории. По този начин улеснявате постепенното отслабване на организма.

Добре е да съчетаете практикуването на пилатес с някакъв друг вид физическа дейност като ходене, танцуване, бягане, плуване, каране на колело и т.н.

По този начин ще постигнете добър баланс между тонизиращите и кардио упражненията. Това е най-здравословният и ефикасен начин за отслабване и запазване на постигнатото тегло.

 

Прочетете и:7 упражнения за намаляване на талията за нула време

2. Тонизирайте тялото си, без да се нараните
тонизирани мускули с пилатес

Ежеседмичното практикуване на пилатес е отличен начин за тонизиране на мускулите и повишаване на силата и издържливостта им.

Пилатесът натоварва всички групи мускули в организма. Освен това спомага създаването на баланс между горната и долната част на тялото, което различава пилатеса от другите видове спортове.

Друго сериозно предимство на пилатеса е, че ви предпазва от травми. Това се дължи на вида упражнения, които се правят и от използването на съвсем леки тежести. При пилатеса се използват леки тежести, еластични въжета, топки с различна големина и т.н.

3. Оформя тялото
оформяне на тялото с пилатес

Улеснявайки постепенното отслабване и тонизиране на мускулите пилатесът спомага оформянето на фигурата ви. Мускулите ви не стават по-големи, а по-добре оформени. Същевременно упражненията за разтягане извайват тялото ви.

 

А тонизирането на тялото ви помага да се чувствате по-добре. Ако сте жена пилатесът ще ви направи по-женствена и ще стегне формите ви, като премахне излишните мазнини.

Ако сте мъж пилатесът ще оформи красиво мускулите на гърдите и краката ви.

4. Подобрява стойката ви
правилна стойка, благодарение на пилатес

Ползите, които вече споменахме водят и до подобряването на стойката ви.

Тонизирането на мускулите на корема е перфектната поддръжка за изправения гръб. Здравата долна част на гърба спомага поддържането на коремните мускули.

  • Здравите крака и задни части са необходими за осигуряване на стабилност на тялото. Така целият ви организъм ще функционира балансирано.
  • Пилатесът е изключително полезен за целта, защото натоварва всички части на тялото.

Не пропускайте да прочетете и:8 упражнения за укрепване на долната част на гърба

5. Повишава гъвкавостта
гъвкавост и пилатес

 

Пилатес упражненията винаги включват такива за разтягане. Те се правят в началото и в края на тренировката, но освен това са включени в тонизиращите техники на пилатеса.

Разтягането е задължителен елемент за пълното натоварване на мускулите. И не трябва да обхваща само едно стречинг упражнение.

Когато се разтягате ще забележите, че гъвкавостта ви постепенно се увеличава. Така ще се предпазите от травми, както и от мускулни и ставни проблеми.

Освен това разтягането спомага по-добрата стойка и ви подготвя за практикуването на всеки един вид спорт.

6. Намалява стреса
стрес и пилатес

Пилатесът не само ви помага да отслабнете, да тонизирате мускулите си и да подобрите формата си като цяло. Редовните занимания осигуряват и редица ползи на нервната ви система. Затова тази дейност ви помага да се борите със стреса, тревожността и депресията.

Пилатесът изисква добра концентрация и координация. Тези две качества ви помагат да пречистите ума си и да забравите за тревогите си – проблемите на работа, грижите ви в къщи, както и да контролирате емоционалния стрес.

Докато практикувате пилатес умът ви е фокусиран върху движението на тялото, силата, баланса и дишането ви. По този начин пилатесът ви помага да се справите със стреса.