Епилептичен пристъп: какво представлява и какво трябва да правите

В нашето съвремие, ставането на неволен свидетел на епилептичен пристъп е нещо много травмиращо. Повечето от нас не знаят какво трябва да правят или как да помогнат. Прочетете следващите редове, за да научите повече!
Епилептичен пристъп: какво представлява и какво трябва да правите
Maria Marin Garcia

Написано и проверено от медицинска сестра Maria Marin Garcia.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Независимо дали ви се вярва или не, но 3% от населението на света ще се сблъска в живота си с поне един епилептичен пристъп. Затова се счита, че заболяването е сравнително често срещано. В действителност то е втората по честота неврологична причина караща хората да потърсят спешна помощ.

Епилепсията е хронично, незаразно мозъчно заболяване засягащо хора на всякаква възраст. В световен мащаб приблизително 50 милиона души страдат от него, а около 80% от болните живеят в страни с ниски и средни разходи.

В следващите редове ще ви обясним какво представлява един епилептичен пристъп и как можете да се погрижите за безопасността на засегнатия докато пристъпът отшуми.

Какво представлява един епилептичен пристъп?

По дефиниция един епилептичен пристъп представлява набор от различни симптоми, от такива, които остават незабелязани до типичните прояви на един пристъп: наблюдаване на генерализирани контракции на тялото със загуба на съзнание. Тези симптоми се дължат на факта, че група неврони в мозъка „решават“ да се активират по едно и също време, което прави дейността им прекомерна и необичайна.

Наблюдават се два вида епилептични пристъпи:

 • Остър симптоматичен пристъп (ASS). Причината за този вид пристъпи е външна или вътрешна травма на мозъка. Този вид пристъп може да се дължи на мозъчна травма, мозъчно-съдова болест, мозъчна инфекция, висока температура, интоксикация или дисбаланс на нивата на натрий или захар в кръвта.
 • Непровокирани пристъпи, познати като епилепсия. Шест от 10 човека, с пристъпи, страдат от епилепсия с неясна причина.

Според ILAE (Международна лига срещу епилепсия), епилепсията е мозъчно заболяване, характеризиращо се с трайно предразположение към образуване на епилептични пристъпи и с невробиологичните, когнитивни, психологични и социални последици от тях. С други думи, всеки един от тях може да получи епилептичен пристъп, но не всички ще развием епилепсия.

Епилептичен пристъп - видове

Епелиптичните припадъци са свързани със синхронно и неконтролируемо действие на невроните.

Прочетете и: 3 начина за баланс в химичния състав на мозъка 

Видове епилептични пристъпи: признаци и симптоми

На първо място е необходимо да знаете, че има два основни вида епилептични пристъпи: генерализирани пристъпи и фокални пристъпи.

Генерализирани пристъпи

За съжаление в мозъка се появява необичайна активност и тя често води до загуба на съзнание. За това има редици причини:

 • Абсанс припадъци. Наблюдават се обикновено при деца и млади хора. Човек губи съзнание за няколко секунди, без никакви други клинични прояви. През този интервал от време лицето не отговаря и няма връзка с околната среда. Болният няма мускулни контракции. Просто спира да прави това, с което е зает и се взира напред.
 • Миоклонични пристъпи. Този вид генерализиран пристъп не води до загуба на съзнание. Води до появата на спазми в крайниците, най-вече в двете ръце.
 • Тонични пристъпи. Причиняват единична внезапна тонична контракция. Тялото се сковава; тези пристъпи са свързани и със загуба на съзнание.
 • Тонично-клонични пристъпи. Този вид пристъп е познат като “епилептичен пристъп.” Първо се наблюдава фаза на тонична контракция, следвана от фаза на клонични мускулни спазми. Често болният прехапва езика си, наблюдава се и отпускане на сфинктера. Обикновено трае една-две минути, следвани от няколко минути на объркване.

Фокални пристъпи

В този случай необичайната дейност се наблюдава само в специфична група от неврони. Води до появата на редица симптоми в зависимост от засегнатата област, като визуални и обонятелни халюцинации и спазми на едната ръка.

Фокални епилептични пристъпи

Има генерализирани и фокални пристъпи.

Препоръчваме ви да прочетете и: Причини, симптоми, диагностициране и лечение на мигрените

Какво трябва да правите

Ако станете свидетел на епилептичен пристъп, трябва да направите следното:

 • Внимателно сложете болния да легне на земята или на повърхност, на която няма твърди или остри предмети. Главата на болния трябва да бъде сложена на нещо меко и равно.
 • Обърнете болния на една страна, за да подобрите дишането му.
 • Освободете всичко около врата на болния, тъй като това може да бъде опасно при извършване на определени движения.
 • Не се опитвайте да държите болния или да му пречите да се движи – просто се уверете, че около него няма нещо, с което да се нарани.
 • Стойте до болния докато кризата отмине.

Повечето епилептични пристъпи не изискват намесата на спешна помощ и свършват от само себе си. Затова е важно просто да се уверите, че болният не може да се нарани с външни предмети по време на пристъпа. Често болният трябва да докладва на лекаря си след приключването на пристъпа.

Какво не трябва да правите

Освен че е важно да знаете какво трябва да правите, добре е да бъдете информирани и кои предпазни мерки трябва да избягвате, за да избегнете правенето на грешки, които биха могли да усложнят състояние на пациента.Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че не трябва да правите сърдечно-белодробна реанимация (CPR).

Не трябва да държите болния по време на епилептичния пристъп, да поставяте предмети в устата му и да се опитвате да хванете езика му.  Най-добре е кризата да отмине като болният е поставен на една страна, като езикът му е в същата позиция.

И накрая не трябва да предлагате на болния храна или течности веднага след кризата, поне докато не се уверите, че засегнатият човек вече реагира адекватно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Centro para el control y la prevención de las enfermedades. Primeros auxilios para las convulsiones | Epilepsia | CDC [Internet]. 2019. [citado 4 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.cdc.gov/epilepsy/spanish/primeros-auxilios.html
 • Megiddo I, Colson A, Chisholm D, Dua T, Nandi A, Laxminarayan R. Health and economic benefits of public financing of epilepsy treatment in India: An agent-based simulation model. Epilepsia. 1 de marzo de 2016;57(3):464-74.
 • ILAE. Welcome to the International League Against Epilepsy [Internet]. [citado 4 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.ilae.org/
 • Fauser S, Cloppenborg T, Polster T, Specht U, Woermann FG, Bien CG. Genetic generalized epilepsies with frontal lesions mimicking migratory disorders on the epilepsy monitoring unit. Epilepsia Open. 2020;

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.