Нова техника за неоперативно лечение на патологичното затлъстяване

Пациентите, които я ползват са подложени на мониторинг и контрол. Това ще им помогне да подобря хранителните си навици и начина на живот.
Нова техника за неоперативно лечение на патологичното затлъстяване
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Досега леченията за тежкото или патологичното затлъстяване включваха деликатни и малко рискови операции.

Други лечения като например интрагастрален балон включват много лични и психологически инвестиции. Още информация по темата можете да откриете на сайта на РЗИ – Пловдив.

Нова терапия обаче е одобрена и действа добре. Този подход може да помогне за решаването на някои от проблемите, свързани с патологичното затлъстяване.

Това е известно като системата Aspire Assist, която изглежда доста проста и се стреми да намали броя на калориите, които тялото абсорбира. Най-хубавото е, че не е необходима операция.

Днес ще ви предоставим цялата информация за нея.

Ново лечение за пациенти с тежко затлъстяване

Тежкото или патологичното затлъстяване е когато човек има индекс на телесна маса (ИТМ) над 40.

Наднорменото тегло значително ограничава качеството на живот. Освен това може да причини сериозни заболявания, които могат да доведат до смърт в ранна възраст.

Причини за патологичното затлъстяване

причини за патологичното затлъстяване

Патологичното затлъстяване не е просто последица от преяждане, липсата на воля или просто използването на храна като емоционална сламка.

Научните изследвания разкриват, че няколко фактора обикновено се събират в тези случаи:

 • Генетиката със сигурност играе ключова роля. Това е което ще повлияе на човек, който прави диета и упражнения, и все още се мъчи да отслабва, например.
 • Метаболизмът е друг аспект, който трябва да имате предвид.
 • Вашата среда, образование и някои болести са други важни индикатори.

Експертите също така казват, че съществува теория, известна като “зададена точка“. С това те имат предвид, че мозъкът има вид термостат, който кара някои хора да бъдат по-податливи на наддаването на тегло, отколкото други.

Нека да разгледаме един пример.

Ако решите да ограничите приема на калории, мозъкът ви ще реагира, като намали метаболизма. Може да отслабнете за няколко седмици, но скоро ще възстановите загубените килограми. Това е “зададена точка” на вашето тяло.

метаболизъм е генетика при патологичното затлъстяване

Нов подход за лечение на патологичното затлъстяване

Медицинската лаборатория “Daser” е разработила устройство, което вече се разпространява по света, след като е одобрено от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата.

Тя функционира въз основа на следните принципи:

 • Aspire Assist е байпас. Лекарят го поставя в стомаха чрез ендоскопска процедура (малка силиконова епруветка).
 • Силиконовата епруветка действа като отвор между стомаха и извън тялото, за да служи като точка за достъп.
 • Този малък отвор е с диаметър само 2 сантиметра и не е видим или неприятен.
 • Целта му е следната: пациентът може да отстрани храната, която яде и се съхранява в стомаха.
 • Aspire Assist абсорбира около 30% от храната, съдържаща се в стомаха.
 • Системата може да изчисли правилното количество, което трябва да бъде премахнато, така че пациентът по-късно да абсорбира подходящия брой калории по време на по-късен процес на храносмилане.
 • Устройството има и функция за безопасност. Пациентът никога не може да увеличи броя на калориите сам.
 • Тази процедура обаче не е полезна, ако не е част от програма, която включва мониторинг и контрол. Това е много важно да се помни.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 лесни начина да изгорите бързо 100 калории

Пациентите трябва да се завърнат в медицинското заведение, за да продължат да работят с устройството и да гарантират, че тяхното здраве и безопасност са на прав път.

Какви пациенти трябва да знаят за тази нова техника

здравословно отслабване при патологичното затлъстяване

Много от леченията за намаляване на ИТМ обикновено включват някакъв риск.

Операционните и следоперативните грижи могат да бъдат много чувствителни и не всички пациенти, страдащи от затлъстяване могат да бъдат подложени на тези процедури.

Важно е обаче да запомните, че този метод за отстраняване на храна не е решение за тежкото или патологичното затлъстяване: това е инструмент.

Предимството се крие във факта, че неговата лесна употреба и страничните ефекти са минимални, но без лична отговорност няма никаква полза.

Освен това следва да се вземат предвид някои фактора:

 • Пациентът трябва да бъде част от строга медицинска програма за мониторинг и контрол. Това ще му помогне да подобри хранителните си навици и начина на живот.
 • Процедурата продължава 5 години. След това, и веднъж като пациентът постигне правилното тегло, той ще спре да използва Aspire Assist, за да поддържа и утвърди тези нови навици.

Както виждате, науката и медицината се стараят да отговорят на кризата в общественото здраве за проблеми със затлъстяването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • de Smith, A. J., Purmann, C., Walters, R. G., Ellis, R. J., Holder, S. E., Van Haelst, M. M., … & Henning, E. (2009). A deletion of the HBII-85 class of small nucleolar RNAs (snoRNAs) is associated with hyperphagia, obesity and hypogonadism. Human molecular genetics, 18(17), 3257-3265.
 • Neylan, C. J., Dempsey, D. T., Tewksbury, C. M., Williams, N. N., & Dumon, K. R. (2016). Endoscopic treatments of obesity: a comprehensive review. Surgery for Obesity and Related Diseases, 12(5), 1108-1115.
 • Press, E. (2016). COMUNICADO: La FDA aprueba el Bypass Externo, la válvula que permite tratar la obesidad grave sin cirugía.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.