8 важни признака за наличие на проблеми с вашите бъбреци

Задържането на течности и промените в урината могат да бъдат предупредителни сигнали за това.
8 важни признака за наличие на проблеми с вашите бъбреци
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вашите бъбреци са органи, които отговарят за филтрирането на отпадъците от кръвта и ги отстраняват от тялото ви чрез урината.

Средно те са с дължина около 30 см и могат да обработват до 190 литра кръв на ден като елиминират около два литра вода.

Играят важна роля в регулиране на кръвното ви налягане и са отговорни за производството на няколко хормона, които са от основно значение за вашето общо благосъстояние. 

Точно като другите части на тялото обаче, излишъкът от токсини може да повлияе на тяхната функция и да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Най-тревожно е, че бъбречните проблеми често нямат никакви симптоми или могат да бъдат объркани с други по-чести здравословни проблеми.

Добрата новина е, че има няколко много ясни признака, които могат да ви предупредят за проблем с тяхната функционалност.

Тъй като повечето хора вероятно не са запознати с тях, днес искаме да споделим осемте най-важни.

Разберете кои са те!

Проблеми с вашите бъбреци:

1. Промени с уринирането

Промени с уринирането

Промени в навиците ви при уриниране обикновено се появяват, когато нещо не е съвсем правилно с вашите бъбреци.

Необходимостта от уриниране през цялото време, или обратното –  намалено желание за уриниране, може да подсказва, че тези органи не работят както трябва.

2. Промени в самата урина

Промените в цвета, мириса или текстурата на урината са много полезни признаци за възможен проблем с бъбречната система.

Свържете се с Вашият лекар, ако забележите, че урината ви е по-жълта от нормалното, съдържа кръв или има неприятна миризма.

Въпреки че тези признаци почти винаги присъстват в случай на инфекция на пикочните пътища, добре е да се проведат някои тестове, за да се изключи по-сериозен проблем.

3. Задържане на течности

Задържане на течности

Тъй като тези органи са предназначени да регулират нивото на течностите в тялото ви, неизправност може да доведе до задържане на течности или оток.

Когато те  загубят способността си да филтрират течности и отпадъци, процесите на тялото се прекъсват, което води до подуване на лицето, краката, глезените и други области.

4. Изтощение и умора

Бъбреците произвеждат хормон известен като еритропоетин, чиято функция е да се намесва в създаването на червени кръвни клетки.

Това означава, че те също играят много важна роля в транспорта на кислород към клетките на тялото.

Поради това неизправност на бъбреците може да доведе до анемия и постоянно чувство за изтощение и умора.

Когато клетките не получават достатъчно кислород, това води до замайване, умора и затруднено концентриране.

5. Болка в гърба или в бъбреците

Болка в гърба или в бъбреците

При пациенти с бъбречни проблеми особено при възрастни, болката обикновено се появява в лумбалният регион на гърба или в близост до тези органи.

Макар, че това може да бъде мускулен проблем, понякога е пряко свързано с развиваща се бъбречна болест.

Камъни във вашите бъбреци или инфекции на пикочните пътища могат да предизвикат тежка болка в гърба, която стига до слабините.

6. Странен вкус в устата

Когато токсините се натрупват в кръвта ви в резултат на бъбречни проблеми, това може да доведе до лош дъх и метален вкус в устата.

Всъщност някои хора губят усещане за вкуса на месото или намаляват количеството храна, която обикновено ядат в един ден.

7. Обрив

Обрив

Въпреки, че много хора пренебрегват този факт, здравето на кожата също зависи от доброто снабдяване с кислород и прочистването на кръвният поток.

Когато вашите бъбреци престанат да филтрират отпадъците, често се появяват кожни обриви и други дерматологични проблеми.

Понякога тези промени са съпътствани от неприятно усещане за сърбеж или алергии.

8. Високо кръвно налягане

Това е проблем, който може да бъде предизвикан от много фактори, които засягат артериите и сърдечно-съдовата система.

Заедно с тях е важно да знаете, че задържането на течности и натрий може да доведе до значително повишаване на кръвното ви налягане.

Както хроничната бъбречна недостатъчност, така и гломерулонефритът, ще увеличат риска от развитие на това състояние.

Високото кръвно налягане може да се появи и с развитието на състояние, известно като стеноза на бъбречната артерия, което се дължи на частичното запушване на бъбречната артерия отговорна за транспортирането на кръвта до вашите бъбреци.

Подозирате ли, че имате бъбречни проблеми? Обърнете се към вашият лекар възможно най-скоро, за да изключите сериозни усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hiß, M., & Kielstein, J. T. (2014). Chronic kidney disease (ckd). In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_30
  • National Kidney Foundation. (2017). About Chronic Kidney Disease – The National Kidney Foundation.
  • Patel, R., & Marfatia, Y. (2008). Clinical study of cutaneous drug eruptions in 200 patients. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.42883
  • Levey, A. S. ., Coresh;, J., Balk;, E., Kausz;, A. T., Levin;, A., Steffes;, M. W., … Eknoya, G. (2003). Clinical Guidelines National Kidney Foundation Practice Guidelines for Chronic Kidney. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/200307150-00013 [pii]

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.