Ползите от наличието на солариум у дома

Пространства като тераса или покрив могат да се превърнат в идеалното място за почивка и наслада на слънцето. Научете за ползите от солариума у дома.
Ползите от наличието на солариум у дома

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 25 август, 2022

Солариумът е място за слънчеви бани и позволява на светлината да бъде главният герой в дома ви. По-специално, това е структура на открито, чиято цел е отдих, почивка и откъсване от света. И така, как можете да построите солариум у дома?

Въпреки че терминът солариум се отнася и за кабини за солариум, в тази статия ще говорим за част от дома, предназначена да поеме слънчевите лъчи. Ще ви разкажем всичко за неговите предимства и как да адаптирате това пространство към вашия дом.

Ползите от наличието на солариум у дома

Солариумът предлага множество предимства, свързани с излагането на слънчеви лъчи и отдих. Може да се превърне и в много живописен кът в къщата. Ето основните предимства на солариума.

Страхотен е за насърчаване на усвояването на витамин D

Несъмнено едно от най-важните предимства на солариума е, че позволява слънчеви бани. В този смисъл е идеално да си набавяте витамин D, който кожата естествено произвежда, когато е изложена на слънце.

Това е основен витамин за усвояването на калция в костите. Освен това има пряка връзка с добрия метаболизъм, сърдечно-съдовото здраве, имунната система и мозъчната функция.

Има някои храни или добавки, които могат да осигурят витамин D. Ключът обаче е да го допълвате с излагане на слънчеви лъчи. Достатъчно е да отделяте само 15-20 минути дневно, за да постигнете добър ефект върху тялото.

Ключът е да се излагате на слънце между 9 и 11 сутринта или в последните часове на деня, за да защитите кожата си от агресията на UV лъчите. Последното се свързва с отрицателни последици за здравето, като например рак на кожата.

Той е за предпочитане на усвояването на витамин D
Солариумът е чудесно място за почивка и слънчеви бани.

Солариум – може да помогне за подобряване на настроението ви

Излагането на слънчева светлина е свързано с по-добро настроение и намаляване на стреса и безпокойството. За да бъдем по-точни, допринася за освобождаването на серотонин, наричан още “хормонът на щастието”.

Това е безопасен и личен начин за слънчеви бани у дома

Тъй като това е интимно и лично място, удобно е да носите бикини или малко облекло, за да се наслаждавате на слънцето. Всъщност това е добра алтернатива за тен. Важното е да следвате препоръките за грижа за кожата и да използвате добри продукти, за да получите перфектен тен.

Това е място за почивка и отдих

Освен изключителна зона за слънчеви бани, солариумът може да бъде и чудесно място за красиви растения и всякакви удобства. В този смисъл може да се превърне в идеално място за четене, медитация, дрямка или практикуване на всеки метод за релаксация.

И въпреки че това е пространство, създадено за наслада през деня, е възможно да се възползвате от него през нощта. Например, може да се превърне в идеално място за наблюдение на звездите.

През зимните месеци, дори и да няма много слънце, ще създаде малък парников ефект, който е идеален за запазване на топлината и грижа за вашите стайни растения.

Как да си направим солариум у дома

Ключът е да използвате терасата или покрива си за изграждане на солариум у дома. Въпреки че това е място, създадено за слънчеви бани, това не означава, че не трябва да има сянка; напротив, трябва да има елементи, които позволяват защита от силни UV лъчи, особено през летния сезон.

Обикновено се изгражда под формата на “кутия”. Това означава, че е изградено с някои стени – те могат да бъдат направени от стъкло – които определят границите на пространството. Необходимо е обаче да оставите място на покрива, където да влиза слънце.

Най-добрият вариант е да имате плъзгащ се стъклен покрив. По този начин може да се отвори за пряка слънчева светлина или да се затвори в случай на дъжд.

Също така във вашия солариум трябва да поставите дивани, възглавници и удобни столове. Най-добре е да декорирате така, че мястото да изглежда много приятно. Стайните растения и рустикалните елементи се вписват много добре в този тип пространство. Освен това чадърът на терасата е задължителен за защита при интензивно слънце.

Как да си направите солариум у дома?
Растенията са най-доброто допълнение за декориране на солариум.

Не забравяйте да се грижите за кожата си

Сега, след като знаете всички предимства на солариума у дома и как да го направите, със сигурност ще искате да имате такъв. Ако е така, имайте предвид, че е важно да използвате слънцезащитен крем и други продукти за грижа за кожата, за да се насладите на това пространство без никакви рискове или проблеми.

Опитайте се да не злоупотребявате със слънцето, особено през лятото, тъй като UV лъчите имат отрицателно въздействие както върху кожата, така и върху нашето здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mead MN. Benefits of sunlight: a bright spot for human health [published correction appears in Environ Health Perspect. 2008 May;116(5):A197]. Environ Health Perspect. 2008;116(4):A160-A167. doi:10.1289/ehp.116-a160
  • Armstrong BK, Cust AE. Sun exposure and skin cancer, and the puzzle of cutaneous melanoma: A perspective on Fears et al. Mathematical models of age and ultraviolet effects on the incidence of skin cancer among whites in the United States. American Journal of Epidemiology 1977; 105: 420-427. Cancer Epidemiol. 2017 Jun;48:147-156. doi: 10.1016/j.canep.2017.04.004. Epub 2017 May 3. PMID: 28478931.
  • Sansone RA, Sansone LA. Sunshine, serotonin, and skin: a partial explanation for seasonal patterns in psychopathology?. Innov Clin Neurosci. 2013;10(7-8):20-24.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.