5 ароматни цветя, подходящи за малка градина

Градината трябва да доставя удоволствие за всички сетива. В тази статия ще научите за пет красиви и ароматни цветя, подходящи за вашата градина.
5 ароматни цветя, подходящи за малка градина

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Едно от най-хубавите неща в този живот е да излезете навън и да се насладите на аромата на градина пълна с ароматни цветя. Всъщност, градините са не само удоволствие за очите, но и за останалите сетива, като например обонянието. Така че, като имате това предвид, ще ви разкажем малко за това, което знаем относно тези пет красиви цветя, които можете да засадите на вашето любимо място, за да създадете малка (или голяма) и прекрасна градина. Готови ли сте да си водите бележки?

Когато създавате вашата градина, без значение колко е голяма, е важно да имате някои неща предвид. Да, цветовете са хубави и са много важни. Обаче, за да създадете една истински красива градина, трябва да имате знания отвъд естетиката. Градината трябва да бъде удоволствие за сетивата. В края на краищата, ако градината наистина ви харесва и всички останали ще я харесат също.

Преди да започнете, вземете предвид времето в момента и вида на почвата. Тези неща са много важни за да изберете цветята за вашата градина. Освен това, трябва добре да засадите и подредите растенията, за да постигнете желаните резултати.

Нека да не стигаме далеч, без да повтаряме колко важен е аромата на цветята. Както споменахме преди, една градина не само е приятна на външен вид, но и приятна за обонянието и за носа (без значение дали е неправилен, класически правилен, красив и т.н). Така че, имайте предвид петте ароматни цветя, които ще ви предложим и се насладете на влиянието им върху сетивата всеки път щом се събудите и подушите розите. И говорейки за това, ето ги и нашите предложения.

Ароматни цветя за вашата градина

Ароматни цветя: люляк или обикновен люляк

Ароматни цветя: снимка на лилави цветя и една лейка, която ги полива

Syringa vulgaris , най-известен като люляк или обикновен люляк, не само ще придаде забележителен цвят на вашата градина, но и неговият аромат ще я изпълни с различни спомени и усещания.

Люляците са много лесни за намиране. Можете да ги откриете в повечето разсадници или градински центрове. Освен това, техните семена вероятно се продават във вашия местен магазин. Тези цветя цъфтят през пролетта, когато изпълват въздуха със свеж и чист аромат. Също така, люляците са много лесни за засаждане. Всъщност, те могат да се засадят при всеки климат и почва. Все пак, изберете дълбоки, влажни почви, защото техните корени предпочитат влагата.

Накрая, нашият съвет е да ги засадите през пролетта. Имайте предвид, че изискват време за да покълнат, така че бъдете търпеливи.

Ароматни цветя: рози

Ах, кралицата на всички градини, розата. Тя е ароматно цвете с характерен аромат. Семейството Rosaceae обхваща около стотици видове рози, но всички от тях са ароматни и ще са наслада за сетивата. В допълнение, розите цъфтят през цялата година.

Ако ще засаждате храсти от роза, помнете винаги да оставяте достатъчно място между растенията. По този начин ще се уверите, че техните листа ще получават слънчева светлина и достатъчно кислород. Също така, ги дръжте добре подрязани и въпреки всичко, се уверете, че не им липсва вода.

Ароматни цветя: лавандула

Снимка на поле с лавандула

Лавандулата ще донесе друг познат и свеж аромат във вашата градина. В допълнение, сините цветчета ще са като жива и цветна мозайка за вашата градина. Това растение цъфти от април до юли, периода, когато се образува типичното ароматно масло, което можете да използвате за да си направите ваши собствени лосиони, сапуни и козметика.

За да извлечете максималната полза от аромата на това растение, трябва да го засадите на слънчево място. Изберете място, което ще го предпази от студа. Освен това, това растение не се нуждае от много грижи. Всъщност, поливането когато е топло и защитата от прекалено ниски температури ще са достатъчни.

Зюмбюл

Зюмбюлът, познат още като Hyacinthus orientalis , е друго популярно ароматно цвете. И знаете ли какво? Има зюмбюли с най-различни цветове, така че можете да ги смесвате и да ги комбинирате, за да може вашата градина да е пълна с различни цветове. Това растение е целогодишно и луковично растение, което произвежда стъбло във формата на пръчица, покрито с много живи растения.

Относно грижата за тези цветя, поливайте ги често, без да пропускате. Всъщност е добре да поставите чинийка под саксията, което ще поддържа почвата влажна.

Орлови нокти

Накрая, ще ви разкажем за едно увивно растение, орлови нокти. С това растение няма нужда да се притеснявате за проблеми с пространството, тъй като не расте много. Има сладникав аромат. Също така, цъфти през есента. Има форма на камбанки.

Тези ароматни цветя са доста лесни за отглеждане. Всъщност, те ще оцелеят в частично засенчена област, но също така растат много бързо на пряка слънчева светлина. Поливайте ги на всеки 3 или 4 дни. Накрая, тези цветя могат да издържат на изключително ниски температури.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.