Да почистим и полираме дървените мебели с природни средства

Етеричното масло от чаено дърво е най-добрият дезинфектант - добавете 10 капки към чаша топла вода и оцет
Да почистим и полираме дървените мебели с природни средства

Последна актуализация: 14 януари, 2019

Дървените мебели са традиционно обзавеждане за дома. Дървото е основен и елегантен елемент, който придава уют, независимо дали става дума за кухнята, всекидневната или подовете. Това е най-предпочитаният материал не само заради способността си да създава красива атмосфера, но също така и заради естествеността си.

Понякога поддържането на дървените мебели у дома може да бъде изключително трудна задача. Умение и познания са необходими, за да запазите красивия им вид – дървото се пука, потъмнява или се надрасква… Можем ли да направим нещо по въпроса? Със сигурност можете да похарчите немалко пари за химически препарати, за да възвърнете представителния вид на дървото, но е добре, преди да заложите на този вариант, да приложите няколко изпитани трика. Те са ефикасни и икономични. Прекрасният резултат ще ви впечатли!

В следващите редове ви каним да разгледате няколко начина за почистване и полиране на дървените мебели в дома ви. Те са прости и икономични.

1. Полиране на дървените мебели с бадемово масло

Полиране на дървените мебели

Абсолютно убедени сме, че сте чували за разкрасителните свойства на бадемовото масло. То може да бъде ваш верен съюзник в борбата с бръчките, прави сухата кожа по-мека и гладка и разрешава проблем като цъфтежа на косата.

Знаехте ли, че бадемовото масло представлява природно средство, с което можете да поддържате дървените мебели и подове у дома?

Разберете какви са ползите за дървото от това етерично масло:

 • Поправя напуканото дърво, като изглажда повърхността.
 • Правидава на дървото блясък.
 • Създава защитен слой на дървените мебели, който трае до 5 дни.
 • Постига добри резултати, когато се прилага на столове, маси и мебели със среден размер.

Как да приготвите лак за дърво, използвайки бадемово масло?

Съставки:

 • 2 чаени лъжици вода
 • 2 чаени лъжици бадемово масло
 • Суха памучна кърпа

Начин на приготовление:

 • Никога не използвайте гореща вода – смесването на гореща вода с етерично масло води до загуба на ценните му свойства. Снабдете се с подходящ флакон, в който можете да смесите водата и бадемовото масло. След това навлажнете кърпа. По напълно познатия начин започнете да почиствате дървените мебели –  навлажнявате кърпата и полирате. След като приключите, оставете природното средство да изсъхне от само себе си.

2. Почистване на трудни повърхности

Средство с оцет за почистване на дървените мебели

Във всеки дом има повърхности, които са трудни за почистване. Може да става дума за пода, за статуетки, дървени перила покрай стълбището и т.н. Всяко едно от тях натрупва мръсотия и прах с времето и потъмнява. Какво можете да направите? Останете с нас и ще се убедите, колко лесно е да се погрижите за вече повредено дърво.

Съставки:

 • 1 чаша вода
 • ¼ чаша бял оцет
 • Памучна кърпа

Начин на приготовление:

 • Снабдете се с флакон с подходящи размери или кофа. Единственото, което трябва да направите, е да смесите двете съставки и да потопите памучната кърпа в получената смес. Използвайте това средство за почиствате на силно замърсени повърхности. Ще се уверите на минутата колко добре ще се отрази на дървото.

3. Измиващо средство за дървени подове

Средство за почистване на дървените мебели и подове

Имате ли дървени подове у дома? Харчите ли много хари за продукти за почистването им? Придават ли те блясък на дървения под? Със сигурност се нуждаете от лесен трик за миене на подове от дърво. Ще се уверите, че той по нищо не отстъпва от ефекта, който препаратите от магазина постигат. Разликата е, че ще спестите доста пари.

Съставки:

 • 1 чаша топла вода
 • ¼ чаша бял оцет
 • 10 капки етерично масло от чаено дърво

Начин на приготовление:

 • Многократно сме споделяли за прекрасните свойства на етеричното масло от чаено дърво. То представлява най-добрият дезинфектант, който можете да откриете на пазара. Идеален е за третирането на повърхности, които са повредени и с течение на времето са загубили своя естествен блясък. Природното средство, което ще ви опишем в следващите редове, се справя успешно със силно замърсените дървени повърхности. Етеричното масло от чаено дърво е лесно за намиране. Просто отидете в магазин за природни продукти или пък в специализиран магазин. Маслото е евтино и на всичкото отгоре можете да използвате ценните му свойства с много цели – както за почистването на собствения си дом, така и с цел разкрасяване. Можете да го прилагате дори като средство за дезинфекциране на ръцете.
 • За да почистите дървен под, използвайте топла вода. Обърнете внимание – тя трябва да е топла, а не гореща. След това добавете белия оцет и капките етерично масло от чаено дърво.
 • Почистването на дървените подове може да се осъществи по два начина. Първият е малко по-труден и изисква да намокрите кърпа с получената смес и да търкате пода на ръка. Вторият начин е по-лесен. Напръскайте пода със средството. След това вземете моп или парцал за под и бавно премахнете всички следи от мръсотия. Необходими са само няколко минути, за да забележите положителна промяна. Дървеният ви под ще заблести от чистота!
 • Освен че ще е чист и блестящ, подът ви ще ухае приятно.

Кой средство си харесахте?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Smith, Alan. (1995). Cómo restaurar y reparar muebles, Madrid, Tursen-Herman Blume Ediciones.
 • VV. AA. (2007). Carpintería para el hogar, Larousse Editorial.
 • Barbado, José Luis. (2003). Consejos útiles para el hogar, Albatros.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.