5 съвета с грижа за краката за това лято

Лятото е време, когато рискът от инфекции на краката нараства. Ето защо е важно да приложите някои съвети с грижа. Какво трябва да имате предвид? Тук ще разгледаме подробно ази тема.
5 съвета с грижа за краката за това лято

Последна актуализация: 02 август, 2022

Търсите съвети с грижа за краката през лятото?

Лятото е време от годината, когато повечето хора са склонни да имат повече свободно време. Това, освен хубавото време и покачващите се температури, означава, че много от ежедневните ни навици се променят. Но пропускате ли факта, че трябва да се грижите за краката си толкова, колкото и по всяко друго време?

Някои хора не осъзнават, че по това време на годината краката са изложени на инфекции и външни фактори, които могат да увредят кожата. Смяната на обувки, дейностите на бос крак или плувните басейни създават идеална среда за растеж на бактерии и гъбички. За да избегнем тези проблеми, бихме искали да споделим с вас някои съвети. Прочетете следващите редове!

Защо е важна грижата за краката през лятото

Краката са една от най-важните части на тялото. Те действат като опора и, ако бъдат наранени по някакъв начин, могат сериозно да повлияят на способността ни да ходим или бягаме. Въпреки това много хора са склонни да ги пренебрегват.

През сезон като лятото, те са изложени на повече фактори, които влияят на тяхното здраве, тъй като топлината и влагата създават среда, благоприятна за растежа на инфекциозни микроорганизми. Дейностите на открито също увеличават риска от нараняване или мазоли.

Нормално е хората да посещават обществени места като плувни басейни или плажове, където има директен контакт с бактерии, гъбички и други елементи, които правят тази част от тялото уязвима. А знаем, че на инфекциите и заболяванията не им отнема много време, за да се появят. И така, как да се грижим за краката си през лятото?

Съвети с грижа за краката през лятото

Както обяснява проучване, публикувано в медицинското списание Annals of Family Medicine, през лятото има забележимо увеличение на честотата на проблемите с краката. Един такъв пример е как те често се подуват поради натрупване на течност, което може да бъде много неудобно.

Освен това носенето на отворени обувки, като сандали или джапанки, прави тази зона по-изложена на проблеми. За разлика от това, носенето на обувки с добра опора и не изцяло отворени прави въздействието на тези патогени по-леко. Нека разгледаме подробно някои препоръки с грижа за краката през лятото.

1. Съвети с грижа за краката през лятото – изберете правилните обувки

Важно е да имате предвид какви обувки трябва да се използват за всеки тип ситуация и място. Джапанките не са подходящи за упражнения или дълго ходене. Въпреки това е препоръчително да ги носите, за да се предпазите, когато ходите във влажни зони.

Причината е, че, както посочихме по-рано, в райони с влажност гъбичките се размножават по-лесно. Ето защо не е препоръчително да ходите боси в обществени душове, плувни басейни или съблекални.

2. Не споделяйте предмети за лична употреба

Обувки, кърпи и други предмети за лична употреба не трябва да се споделят. Тези мерки помагат за намаляване на риска от инфекция и са част от добрата хигиена. Използването на същите предмети от други хора може да причини микоза и други заразни заболявания на краката.

3. Съвети с грижа за краката през лятото – поддържайте правилна хигиена

Когато става въпрос за грижа за краката през лятото, не е достатъчно просто да ги измиете със сапун и вода. Ако са били в контакт с вода, под душа, в морето или в плувните басейни, ще трябва да ги подсушите добре. Сушенето трябва да включва зоната между пръстите на краката и ноктите.

4. Използвайте слънцезащитен крем

Кожата в тази област също е чувствителна към слънчево изгаряне. Поради тази причина е препоръчително да използвате слънцезащитен крем върху горната част на краката и дори върху самото стъпало. Според статия, публикувана в Journal of Clinical and Esthetic Dermatology , слънцезащитният крем свежда до минимум UV атаките и е от ключово значение за предотвратяване на фотостареенето.

Ходилата, както и други части на тялото, трябва да бъдат защитени от слънцето с добър слънцезащитен крем.

5. Съвети с грижа за краката през лятото – нанесете овлажняващи продукти

Летните метеорологични условия са склонни да причинят сухота и напукване на краката . За да предотвратите това, нанасяйте овлажняващ крем няколко пъти на ден. Също така е добра идея вместо това да използвате кокосово масло, вазелин и други овлажняващи вещества.

Не пропускайте и: Важността на грижата за детската кожа през лятото

Други съвети с грижа за краката

  • Важно е да се подчертае, че независимо от случая е за предпочитане да използвате сандали, които са стабилни и поддържат добре крака. Това намалява риска от падане или спъване.
  • От друга страна, не се препоръчва използването на перманентен лак за нокти. Може да причини алергични реакции и също така да доведе до намаляване на изпотяването в тази област, което улеснява размножаването на микроорганизмите.
  • Опитът да премахнете мазоли или грапавини с пила не е най-добрият вариант. Така може да причините рани, които лесно могат да се инфектират.

Консултирайте се със специалист

При някакви въпроси или проблеми, особено ако вече имате състояние на стъпалото, най-добре е да отидете при специалист. Честото посещение на такъв специалист ни помага да се грижим за краката си през седмицата, за да ги поддържаме здрави през цялото лято.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tiivel J. Foot care: a step in the right direction. Perspectives. 1999;23(2):22-25.
  • Steglińska, A., Jachowicz, A., Szulc, J., Adamiak, J., Otlewska, A., Pielech-Przybylska, K., & Gutarowska, B. (2019). Factors influencing microbiological biodiversity of human foot skin. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(18). https://doi.org/10.3390/ijerph16183503
  • McRitchie, M., Branthwaite, H., & Chockalingam, N. (2018). Footwear choices for painful feet – an observational study exploring footwear and foot problems in women. Journal of Foot and Ankle Research, 11(1). https://doi.org/10.1186/s13047-018-0265-2
  • Miikkola, M., Lantta, T., Suhonen, R., & Stolt, M. (2019). Challenges of foot self-care in older people: A qualitative focus-group study. Journal of Foot and Ankle Research, 12(1). https://doi.org/10.1186/s13047-019-0315-4
  • Nardin, R. A., Fogerson, P. M., Nie, R., & Rutkove, S. B. (2010). Foot temperature in healthy individuals: Effects of ambient temperature and age. Journal of the American Podiatric Medical Association, 100(4), 258–264. https://doi.org/10.7547/1000258
  • Liu, F., Allan, G. M., Korownyk, C., Kolber, M., Flook, N., Sternberg, H., & Garrison, S. (2016). Seasonality of ankle swelling: Population symptom reporting using google trends. Annals of Family Medicine, 14(4), 356–358. https://doi.org/10.1370/afm.1953

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.