Ползите от комбинацията овесени ядки и зелена ябълка

Комбинация от двете регулира кръвното налягане, балансира нивото на добрия и лошия холестерол и предпазва организма от развитието на сърдечни проблеми
Ползите от комбинацията овесени ядки и зелена ябълка

Последна актуализация: 08 януари, 2019

Смути от овесени ядки и зелена ябълка, хрумвало ли ви е някога да опитате точно тaкава комбинация? Много лекари препоръчват тази съвсем проста напитка, която ви позволява да поддържате добро здраве и да отслабвате. Тя носи много ползи на организма и това е добра причина да поговорим малко повече на тази тема.

Съчетанието на овесени ядки и зелена ябълка не просто регулира теглото, то представлява отличен избор за закуска за цялото семейство.

Ползите от овесени ядки и зелена ябълка

oveseni yadki
 1. Регулират метаболизма

Овесените ядки са суперхрана и превъзходен дар за здравето, особено когато ги консумирате всеки ден. Съчетанието със зелена ябълка допълнително повишава ефективността им. Ето какви са ползите от комбинирането на природните сили на тези два продукта, освен че са отличен регулатор на метаболизма.

 • Съчетаването на фибрите от овесените ядки с пектина в състава на зелената ябълка позволява да стимулирате метаболизма, да детоксикирате тялото и да горите мазнините.
 • Консумацията на смути от овесени ядки и зелена ябълка всяка сутрин зарежда тялото с енергия и ценни вещества и стимулира метаболизма. Ще изпитате усещане за ситост, ще приете здравословна доза фибри и ще подобрите функционирането на организма си.
 1. Идеално съчетание за хората с висок холестерол

Не се замисляйте, просто пригответе напитката! Ако лекарят ви е казал, че имате високи нива на лошия холестерол в кръвта, съветваме ви да включително в ежедневното си меню овесени ядки и зелена ябълка. Начинът на хранене и изборът на продукти са важни, когато е необходимо да нормализирате нивото на холестерола; дори ключови, ако искате да избегнете медикаментозно лечение:

 • Фибрите, които се съдържат в овесените ядки, подпомагат тялото в процеса на абсорбиране на токсините и елиминиране на лошия холестерол от кръвообращението.
 • Зелените ябълки също подпомагат този процес благодарение на съдържащите се в тях полифеноли и пектин. Те балансират нивото на добрия и лошия холестерол в кръвта, освен това предпазват организма от развитието на сърдечни проблеми.
 • Тази комбинация регулира кръвното налягане благодарение на ниското съдържание на натрий и високото съдържание на калий.
 1. Отлична комбинация за сваляне на килограми

Многократно сме казвали, че овесените ядки са отличен продукт, ако целите сваляне на излишни килограми. Днес искаме да ви препоръчаме алтернативен метод, който да засили въздействието им – това е комбинацията със зелени ябълки. Обърнете внимание, колко много ползи можете да извлечете от тази комбинация:

 • Напитката контролира нивото на кръвната захар. Тя е идеална за диабетици и може да подпомогне регулирането на метаболизма, както вече споменахме.
 • Смутито засища апетита, което го прави добър избор за закуска. Предпазва от излишни калорични закуски между основните хранения.
 • Комбинацията овесени ядки и зелената ябълка стимулира производството на ензим, известен като лецитин. Той детоксикира тялото, премахва натрупаните мазнини и прочиства артериите.
 • Повлиява благоприятно цялата храносмилателна система. Благодарение на слабото абсорбиране на въглехидратите тялото не само се засища за по-дълго време, но и се подпомага се процеса на производство на стомашни киселини, които подобряват обработването на храната и предпазват от запек. Консумацията на смути от овесени ядки и зелена ябълка е лесен път към стомашния комфорт и доброто здраве. Защо? Защото здравето извира от стомаха.
 1. Отличен източник на витамини

Смутито от овесени ядки и зелена ябълка дава отличен старт на деня. Като „витаминен коктейл”, то захранва целия организъм, затова го препоръчваме за цялото семейство.

 • Напитката съдържа високи дози витамини от групата В, сред които ниацин, тиамин и рибофлавин. Всички те стимулират регенерирането на тъканите в тялото – мускулите, например, и трансформират захарта в енергия, която стартира метаболизма и подпомага синтеза на протеини.
 • Това смути осигурява на тялото ви жизненоважни аминокиселини, в допълнение към много минерали, сред които магнезий, желязо, фосфор, натрий и калций. Всички те са важни за поддържането на добро здраве!

Как да си направите смути от овесени ядки и зелена ябълка?

смути от овесени ядки и ябълки

Необходими продукти:

 • Чаша вода – 200 мл.
 • 3 супени лъжици овесени ядки – 60 гр.
 • 1 зелена ябълка
 • Няколко капки лимонов сок
 • 2 кубчета лед

Начин на приготвяне и консумация:

 • Препоръчваме ви да пиете смутито сутрин на закуска. Притежава апетитен аромат и ще окаже благотворно въздействие върху организма ви в течение на целия ден.
 • Започнете приготовленията, като накиснете овесените ядки още през нощта. Сложете ги в чаша вода. По този начин ще сте готови за сутрешното смути. Нарежете зелената ябълка на четири едри парчета. Не махайте обелката, тъй като тя съдържа много витамини и фибри.
 • Сложете ябълките, овесените ядки и водата в блендера. Добавете няколко капки лимонов сок и щипка канела по желание. Блендирайте всичко. Сложете и лед, ако искате да изстудите напитката. Със сигурност всеки член на семейството ще прояви интерес към смутито!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.