9 предимства на захарната ябълка

Поддържа добро сърдечно-съдово здраве, помага на бременните и плода, и освен това зарежда с достатъчно желязо страдащите от анемия.
9 предимства на захарната ябълка

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Захарната ябълка е сърцевиден плод с произход от перуанските Анди. Пулпата й е сладка, съдържа семена и е покрита със зелена кожа. Тя расте през есента и зимата като портокалите и грейпфрута.

Тя е богата на витамини (комплекс А, В и С) както и минерали (калий, калций, магнезий, желязо и цинк).

В тази статия ще споделим с вас някои от многото предимства от яденето на този плод.

1. Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Захарната ябълка подобрява сърдечно-съдовото здраве

Благодарение на високото си съдържание на калий, захарната ябълката допринася за по-добро сърдечно здраве. Освен това е и естествен регулатор на кръвното налягане. В допълнение, тя е богата на антиоксиданти, които контролират нивата на холестерола.

Нейното ниско съдържание на натрий и мазнини е друга причина да ядете този плод, особено за хора, които страдат от високо кръвно налягане и други сърдечни проблеми.

2. Тя е натурално антимикробно средство

Друга полза от яденето на захарната ябълка е нейната способност да действа като естествена защита срещу паразити.

Тези свойства се дължат на високото й съдържание на фибри, ниацин и цитотоксини. Освен това допринася и за високото количество витамин С, естествен антиоксидант, който помага на организма да устои на инфекциите.

3. Тя е страхотен съюзник при загубата на тегло

Яденето на захарна ябълка ви кара да се чувствате сити. Тя е идеална, ако се опитвате да отслабнете, без да се налага да спирате да ядете здравословни и вкусни храни.

Може да я добавите към вашата диета като лека закуска, десерт или като храна след като сте спортували. Също така е чудесна за хора, които страдат от запек поради слабителните й ефекти.

4. Тя има успокояващ и антидепресивен ефект

Захарната ябълка е регулатор на нервната система. Това означава, че тя действа като анксиолитичен и успокоителен агент, затова е чудесно средство за лечение на хора, страдащи от стрес или тревожност.

Този плод съдържа алкалоид, който регулира секрецията на химикалите, които причиняват депресия.

5. Тя предпазва от остеопороза

Този плод съдържа високи нива на минералите, които допринасят за процеса на възстановяване от няколко заболявания. Те включват:

Тя зарежда с желязо, което помага при възстановяването на хората с анемия.

Захарната ябълка е богата на калций, което помага на хората, страдащи от остеопороза.

Тя е богата и на фосфор, който помага за укрепване на паметта.

6. Тя насърчава по-добра бременност

Яденето на захарна ябълка е добра идея за бъдещите майки.

Яденето на захарна ябълка е добра идея за бъдещите майки. Освен че е вкусна, има висока хранителна стойност.

Тя съдържа хранителни вещества, които допринасят за здравословното развитие на бебето като:

 • Есенциални мазнини
 • Фибри
 • Въглехидрати
 • Протеини
 • Минерали
 • Витамини

Захарната ябълка помага при развитието на мозъка, нервите и дори имунната система на плода.

Редовното ядене на този плод намалява риска от спонтанен аборт и помага за намаляване на сутрешното гадене.

Подобрява също така промени в настроението и желание за храна.

7. Регулира храносмилането

Освен че е лесно смилаем, този плод е подходящ за хора, които:

 • Се чувстват слаби
 • Са прекарали няколко дни в болница
 • Имат стомаси, които не усвояват определени храни
 • Страдат от стомашно разстройство

Ниското съдържание на мазнини и високото съдържание на фибри помагат както за премахване на лошия холестерол (LDL), така и за абсорбиране на жлъчните киселини. Това е много полезно за хора, които страдат от проблеми с жлъчния мехур.

В допълнение, това е и отлично натурално слабително, като се има предвид, че фибрите му регулират чревния транзит и бактериалната флора.

8. Това е антиоксидант

Захарната ябълка е отличен източник на антиоксиданти, витамин С и полифенолни съединения.

Тези хранителни вещества се борят с окисляването, което е свързано с рак, преждевременно стареене, атеросклероза и невродегенеративни заболявания.

Също така е полезна при лечение на хронични вродени заболявания.

9. Захарната ябълка е отлична храна за малките деца

Педиатричните лекари широко препоръчват включването на захарната ябълка в пюрета или сокове поради високото си хранително съдържание, което спомага за подобряване на развитието на децата.

Частите от захарните ябълки и техните ползи

 • Кожа: Когато се готви тя служи като домашно лечение за хроничен колит.
 • Семена: Може да се използват като лечение за пърхот и дори като средство против повръщане.
 • Корени: Отварата на корените служи като силно очистващо средство.
 • Листа: Използвани за чай те помагат за успокояване на спазмите и крампите. Това също е домашно лекарство против анемия, колит и недохранване.
 • Зрял плод: Може да се консумира на парчета или приготвен като пюре. Той допринася за лечение на недохранване, анемия и слабост.

Захарната ябълка е невероятен плод, използван от древни времена за терапевтични цели.

Само не забравяйте да не прекалявате с консумацията й. Въпреки безбройните свойства, тя също е богата на захар, така че е по-добре да не ядете повече от една на ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Correa-Gordillo, J., Ortiz, J., Sa´nchez-Mejı´a, M., & Pacho´n, H. (2012). Antioxidant activity in guanabana (Annona muricata L.): a literature review. Latin American and Caribbean Bulletin of Medicinal and Aromatic Plants.
 • González, M. E. (2013). Chirimoya (Annona cherimola Miller), frutal tropical y sub-tropical de valores promisorios. Cultivos Tropicales. https://doi.org/ISSN 0258-5936
 • Ramalingum, N., & Mahomoodally, M. F. (2014). The therapeutic potential of medicinal foods. Advances in Pharmacological Sciences. https://doi.org/10.1155/2014/354264
 • Sanjinés Asturizaga, A., Øllgaard, B., & Balslev, H. (2006). Frutos comestibles. In Botánica Económica de los Andes Centrales. https://doi.org/10.1142/S1363919618500020

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.