9 предимства на захарната ябълка

· 18.01.2019
Поддържа добро сърдечно-съдово здраве, помага на бременните и плода, и освен това зарежда с достатъчно желязо страдащите от анемия.

Захарната ябълка е сърцевиден плод с произход от перуанските Анди. Пулпата й е сладка, съдържа семена и е покрита със зелена кожа. Тя расте през есента и зимата като портокалите и грейпфрута.

Тя е богата на витамини (комплекс А, В и С) както и минерали (калий, калций, магнезий, желязо и цинк).

В тази статия ще споделим с вас някои от многото предимства от яденето на този плод.

1. Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Захарната ябълка подобрява сърдечно-съдовото здраве

Благодарение на високото си съдържание на калий, захарната ябълката допринася за по-добро сърдечно здраве. Освен това е и естествен регулатор на кръвното налягане. В допълнение, тя е богата на антиоксиданти, които контролират нивата на холестерола.

Нейното ниско съдържание на натрий и мазнини е друга причина да ядете този плод, особено за хора, които страдат от високо кръвно налягане и други сърдечни проблеми.

2. Тя е натурално антимикробно средство

Друга полза от яденето на захарната ябълка е нейната способност да действа като естествена защита срещу паразити.

Тези свойства се дължат на високото й съдържание на фибри, ниацин и цитотоксини. Освен това допринася и за високото количество витамин С, естествен антиоксидант, който помага на организма да устои на инфекциите.

3. Тя е страхотен съюзник при загубата на тегло

Яденето на захарна ябълка ви кара да се чувствате сити. Тя е идеална, ако се опитвате да отслабнете, без да се налага да спирате да ядете здравословни и вкусни храни.

Може да я добавите към вашата диета като лека закуска, десерт или като храна след като сте спортували. Също така е чудесна за хора, които страдат от запек поради слабителните й ефекти.

4. Тя има успокояващ и антидепресивен ефект

Захарната ябълка е регулатор на нервната система. Това означава, че тя действа като анксиолитичен и успокоителен агент, затова е чудесно средство за лечение на хора, страдащи от стрес или тревожност.

Този плод съдържа алкалоид, който регулира секрецията на химикалите, които причиняват депресия.

Вижте още: 8 съвета за естествено справяне с тъгата и депресията

5. Тя предпазва от остеопороза

Този плод съдържа високи нива на минералите, които допринасят за процеса на възстановяване от няколко заболявания. Те включват:

Тя зарежда с желязо, което помага при възстановяването на хората с анемия.

Захарната ябълка е богата на калций, което помага на хората, страдащи от остеопороза.

Тя е богата и на фосфор, който помага за укрепване на паметта.

6. Тя насърчава по-добра бременност

Яденето на захарна ябълка е добра идея за бъдещите майки.

Яденето на захарна ябълка е добра идея за бъдещите майки. Освен че е вкусна, има висока хранителна стойност.

Тя съдържа хранителни вещества, които допринасят за здравословното развитие на бебето като:

  • Есенциални мазнини
  • Фибри
  • Въглехидрати
  • Протеини
  • Минерали
  • Витамини

Захарната ябълка помага при развитието на мозъка, нервите и дори имунната система на плода.

Редовното ядене на този плод намалява риска от спонтанен аборт и помага за намаляване на сутрешното гадене.

Подобрява също така промени в настроението и желание за храна.

Прочетете и това: Храни, подобряващи работата на мозъка

7. Регулира храносмилането

Освен че е лесно смилаем, този плод е подходящ за хора, които:

  • Се чувстват слаби
  • Са прекарали няколко дни в болница
  • Имат стомаси, които не усвояват определени храни
  • Страдат от стомашно разстройство

Ниското съдържание на мазнини и високото съдържание на фибри помагат както за премахване на лошия холестерол (LDL), така и за абсорбиране на жлъчните киселини. Това е много полезно за хора, които страдат от проблеми с жлъчния мехур.

В допълнение, това е и отлично натурално слабително, като се има предвид, че фибрите му регулират чревния транзит и бактериалната флора.

8. Това е антиоксидант

Захарната ябълка е отличен източник на антиоксиданти, витамин С и полифенолни съединения.

Тези хранителни вещества се борят с окисляването, което е свързано с рак, преждевременно стареене, атеросклероза и невродегенеративни заболявания.

Също така е полезна при лечение на хронични вродени заболявания.

9. Захарната ябълка е отлична храна за малките деца

Педиатричните лекари широко препоръчват включването на захарната ябълка в пюрета или сокове поради високото си хранително съдържание, което спомага за подобряване на развитието на децата.

Частите от захарните ябълки и техните ползи

  • Кожа: Когато се готви тя служи като домашно лечение за хроничен колит.
  • Семена: Може да се използват като лечение за пърхот и дори като средство против повръщане.
  • Корени: Отварата на корените служи като силно очистващо средство.
  • Листа: Използвани за чай те помагат за успокояване на спазмите и крампите. Това също е домашно лекарство против анемия, колит и недохранване.
  • Зрял плод: Може да се консумира на парчета или приготвен като пюре. Той допринася за лечение на недохранване, анемия и слабост.

Захарната ябълка е невероятен плод, използван от древни времена за терапевтични цели.

Само не забравяйте да не прекалявате с консумацията й. Въпреки безбройните свойства, тя също е богата на захар, така че е по-добре да не ядете повече от една на ден.

  • Correa-Gordillo, J., Ortiz, J., Sa´nchez-Mejı´a, M., & Pacho´n, H. (2012). Antioxidant activity in guanabana (Annona muricata L.): a literature review. Latin American and Caribbean Bulletin of Medicinal and Aromatic Plants.
  • González, M. E. (2013). Chirimoya (Annona cherimola Miller), frutal tropical y sub-tropical de valores promisorios. Cultivos Tropicales. https://doi.org/ISSN 0258-5936
  • Ramalingum, N., & Mahomoodally, M. F. (2014). The therapeutic potential of medicinal foods. Advances in Pharmacological Sciences. https://doi.org/10.1155/2014/354264
  • Sanjinés Asturizaga, A., Øllgaard, B., & Balslev, H. (2006). Frutos comestibles. In Botánica Económica de los Andes Centrales. https://doi.org/10.1142/S1363919618500020