7 естествени средства за отстраняване на стомашните киселини

Когато тялото приема достатъчно количество витамин D, то е способно да функционира по-добре и да произвежда поне 200 микробни пептида, които да противодействат на инфекциите
7 естествени средства за отстраняване на стомашните киселини

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Стомашните киселини са често срещан здравословен проблем, който може да се опише като чувство за парене в стомаха, в областта на гръдния кош и дори в гърлото, съпроводено с болка. В определени случаи тя може да бъде толкова силна и интензивна, че да бъде погрешно възприета като сърдечен удар.

Възможно е да чуете, че стомашните киселини се дължат на прекалено висока киселинност на стомаха. Обикновено тази диагноза бива последвана от предписването на съответно лекарство. Имаме основания да се съмняваме в точността на диагнозата. Изследвания сочат, че това разбиране е погрешно, тъй като практиката показва, че киселините са резултат от дефицита на стомашна киселина. Когато вече сте наясно с това, ще си обясните защо понякога лекарствата, които взимате, сякаш само влошават нещата. Паренето в областта на стомаха, гърдите и гърлото са симптом на често срещано заболяване като хиатална херния или пък инфекция с бактерията Helicobacter pylori (H. Pylori ).

Съществуват няколко алтернативни решения, за да упражните контрол върху стомашните киселини, без да се налага използване на лекарства. Става дума за естествени средства, които са доказали положителното си въздействие при третиране на този проблем. Продължете да четете нататък и ще се запознаете с тези естествени средства за справяне със стомашните киселини.

Ябълков оцет

yabalkov ocet

Както споменахме преди малко, киселините са резултат от дефицита на стомашна киселина. За да облекчите състоянието си, вземете супена лъжица чист ябълков оцет. Не е необходимо да го разреждате с вода. Ябълковият оцет ще нормализира количеството на киселините в стомаха.

Сода бикарбонат за премахване на стомашните киселини

премахване на стомашните киселини

Готварската сода притежава свойства, които неутрализират стомашните киселини, особено чувството за парене, предизвикано от навлизането им в областта на гърлото. За да извлечете ползата от содата, разтворете 1 чаена лъжичка от нея в чаша вода. Изпийте разтвора. Не е желателно да повтаряте тази процедура често, но е напълно безопасно да посягате към нея всеки път, щом киселините станат нетърпими.

Сок от алое вера

aloe vera

Сокът от това растение притежава свойства, които тушират стомашното възпаление, което може да бъде в основата на неприятен симптом като киселините. Изпийте 1/2 чаша сок от алое вера преди хранене. Важно е да уточним, че ако не го консумирате с мяра, сокът на това растение провокира и друг ефект – слабителен.

Корен от джинджифил

djindjifil

Джинджифилът е изключително мощен продукт, който притежава свойството да подпомага работата на стомаха и да потиска развитието на вредна бактерия като Helicobacter pylori. Според проучвания, направени през 2007 г., джинджифилът е 8 пъти по-мощен от ланзопразол, когато става дума за предпазване от развитие на язви. За да нормализирате работата на стомаха си, препоръчително е да си правите редовно чай от джинджифил. Сложете в 2 чаши гореща вода 2-3 резена джинджифил. Кипнете водата и я изпийте 20 минути преди хранене.

Бетаин

Добра алтернатива на лекарствата представляват хранителните добавки с бетаин хидрохлорид. Можете да си купите такива в магазините за здравословно хранене, продават се без рецепта. Задължително прочетете листовката и се уверете, че ще приемате препоръчителната доза. Бетаинът притежава свойството да облекчава парещата болка от стомашните киселини. Когато го приемате редовно, ще допринесете и за общото възстановяване на храносмилателната система. Бетаинът ще се справи и с изключително вредната бактерия H. Pylori.

Витамин D

Витамин D играе важна роля, когато става дума за инфекции. Когато тялото приема достатъчно количество от витамина, то е способно да функционира по-добре и да произвежда поне 200 микробни пептида, които сами да се справят с инфекциите. За да повишите нивото на витамин D в тялото си, препоръчваме ви да правите слънчеви бани и дори да използвате възможностите на солариума. Разбира се, остава валиден и вариантът със закупуване на хранителна добавка с витамин D, но едновременно с това е желателно да приемате и адекватно количество витамин К2.

Глутамин

Изследване, проведено през 2009 г., доказва, че глутаминът се бори успешно с бактерия като H. Pylori, причиняваща сериозни щети в храносмилателната система и предразполагаща към развитието на тежки заболявания. Съветваме ви да включите в менюто си храни, богати на глутамин – говеждо и пилешко месо, риба, яйца, млечни продукти, някои плодове и зеленчуци. Можете да го закупите и като хранителна добавка.

Други съвети:

  • За да овладеете киселините, ключов момент е възстановяването на баланса и нормалното функциониране на стомаха. Освен това е препоръчително да направите корекции в хранителното си меню, като заложите на изобилие от зеленчуци и качествени храни, по възможност органично отгледани.
  • Обичате ли ферментирали храни? Съветваме ви да ги консумирате редовно, тъй като те съдържат полезни за здравето ви бактерии. Последните подпомагат работата на червата и се борят с вредни бактерии, сред които и вече споменатата H. Pylori.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.