Ползите и рисковете от CrossFit

CrossFit е форма на фитнес с висока интензивност, която стана много популярна в целия свят. Още по темата.
Ползите и рисковете от CrossFit

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

CrossFit е програма от упражнения, която може да предложи много ползи, когато се практикува правилно. Това обаче носи някои рискове, които трябва да знаете. Открийте ги тук!

CrossFit е форма на фитнес с висока интензивност, която стана много популярна в целия свят. Въпреки че първоначалната му цел беше да подготви хората с физически трудни работни места, в наши дни той е адаптиран за всички аудитории. Знаете ли ползите и рисковете от CrossFit?

Въпреки че този тип тренировки са доста привлекателни за тези, които искат да отслабнат, да увеличат мускулната си маса и да натрупат сила, има някои недостатъци, които хората трябва да обмислят, преди да практикуват . По-долу ще се спрем на тях подробно.

Какво е КросФит?

Преди да знаете ползите и рисковете от CrossFit е важно да знаете за какво става въпрос.

Това е форма на тренировка, базирана на различни разнообразни упражнения с функционални движения, които се изпълняват за определено време, което не трябва да надвишава 50 минути. Практикуваните дейности включват сърдечно-съдови упражнения, вдигане на тежести и силова работа. Той също така цели да изследва различните умения и физически способности на човек.

Необходимо е обаче да имате достатъчно гъвкавост, баланс и мускулна и респираторна резистентност. Освен това изисква правилна биомеханика на движението , тъй като неправилното изпълнение на упражненията може да доведе до наранявания на гръбнака, ставите и други телесни наранявания.

И така, какви са ползите и рисковете от CrossFit?

Човек, вдигащ тежести.

 

Също така трябва да прочетете: Кога започваме да остаряваме?

Ползите и рисковете от CrossFit

Въпреки че CrossFit стана популярен по целия свят, практиката му е противоречива. Въпреки че много от неговите ползи са  подкрепени от проучвания, случаи на множество наранявания и сериозни последици са накарали хората да повярват, че това може да бъде опасно.

Големият проблем е, че много хора са решили да го практикуват, без първо да са преценили своите възможности и здравословно състояние. Някои хора дори са решили да следват интензивни рутинни тренировки без надзора на експерт треньор.

По-долу ще разгледаме подробно тези ползи и рискове.

Предимствата на CrossFit

Противно на това, което мнозина мислят, CrossFit не е изключителна форма на упражнения за спортисти с висока производителност. Всъщност в днешно време много хора го практикуват по целия свят.

Необходимо е обаче да знаете как да го адаптирате към физическите способности на всеки човек. В тази връзка рутината на упражненията няма да е същата за хора с лошо физическо състояние, както за тези, които спортуват редовно или са свикнали с енергични упражнения. Затова е задължително да се консултирате с вашия лекар и да прецените физическите си показатели, преди да го изпробвате.

В светлината на горното и спазвайки биомеханиката на движението на всяко упражнение, CrossFit предлага интересни предимства като:

 • Повишава сърдечно-съдовата и дихателната издръжливост.
 • Повишава физическата издръжливост.
 • CrossFit подобрява координацията и баланса.
 • Подобрява настроението и самочувствието.
 • Помага за увеличаване на мускулната маса.
 • CrossFit помага на хората да отслабнат (счита се, че спомага “изгарянето на мазнини”).
 • Насърчава общуването, тъй като често се практикува в групи.

Рисковете на КросФит

Както споменахме по-горе, CrossFit може да бъде опасен, ако не вземете предпазни мерки. Ако не оценявате настоящото си здравословно състояние или не правите енергични упражнения, без да имате необходимата издръжливост , можете да пострадате от:

 • Наранявания на мускулите, връзките, сухожилията и костите.
 • Травми на гръбначния стълб.
 • Отслабване и продължителна умора.
 • Сърдечно-съдовата система се променя, като повишено кръвно налягане.
 • Рабдомиолиза, състояние, което включва разрушаване на мускулната тъкан. Тъй като причинява освобождаването на съдържание на мускулни влакна в кръвта, това може да доведе до проблеми като бъбречна недостатъчност и аритмии.
CrossFit и здравето

След физикален преглед лекарят може да определи тежестта и местоположението на дегенеративното нараняване.

Открийте: Три научно доказани упражнения при болка в долната част на гърба

Съвети за практикуване на CrossFit

За да практикувате CrossFit безопасно, трябва да следвате някои съвети. На първо място е важно да определите здравословното си състояние и дали страдате от някакви заболявания. Не забравяйте, че енергичните упражнения не се препоръчват в случаи на заболяване.

Отделно от това е много важно да се консултирате с треньор, специализиран в тази дисциплина. Професионалистът може да ви научи как да правите упражненията правилно, за да намалите риска от нараняване. Ето и други препоръки:

 • Започнете с умерена програма,  адаптирана към вашето физическо състояние.
 • Постепенно увеличавайте интензивността на упражненията.
 • Отделете достатъчно време за почивка и възстановяване.
 • Осигурете си адекватна хидратация.
 • Следвайте здравословна и балансирана диета.
 • Загрейте и разтегнете, преди да правите упражненията.

Искате да изпробвате CrossFit? Ако е така, запомнете ползите и рисковете и преценете дали е подходящ за вас или не. Също така, не забравяйте да потърсите съвет, преди да започнете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gianzina, E.A., Kassotaki, O.A. The benefits and risks of the high-intensity CrossFit training. Sport Sci Health 15, 21–33 (2019). https://doi.org/10.1007/s11332-018-0521-7
 • Ghadieh, A. S., & Saab, B. (2015). Evidence for exercise training in the management of hypertension in adults. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 61(3), 233–239.
 • Meyer, J., Morrison, J., & Zuniga, J. (2017). The Benefits and Risks of CrossFit: A Systematic Review. Workplace Health and Safety. https://doi.org/10.1177/2165079916685568
 • Claudino JG, Gabbett TJ, Bourgeois F, et al. CrossFit Overview: Systematic Review and Meta-analysis. Sports Med Open. 2018;4(1):11. Published 2018 Feb 26. doi:10.1186/s40798-018-0124-5
 • Choi EJ, So WY, Jeong TT. Effects of the CrossFit Exercise Data Analysis on Body Composition and Blood Profiles. Iran J Public Health. 2017;46(9):1292–1294.
 • Esco, M. CrossFit Review. WebMD. https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/crossfit-review#1

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.