Кога започваме да остаряваме?

Учените са на мнение, че започваме да остаряваме във възрастта, в която клетките ни губят способността си да функционират правилно. Има много въпроси без отговори касаещи протичането на този процес.
Кога започваме да остаряваме?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Не е лесно да се определи кога точно започваме да остаряваме, тъй като разбирането за самия процес на стареене е относително. Някои хора могат да имат бръчки, а други да се радват на отлично здраве и жизненост. От друга страна някои хора се радват на гладка кожа, но пък здравето им е разклатено.

Един от аспектите затрудняващ отговора на въпроса кога започваме да остаряваме са културните митове властващи днес. Има много начини, които могат да ви помогнат да изглеждате млади, дори в напреднала възраст. Но това не означава, че не сте остарели.

Външният ви вид е само една от променливите определящи кога точно започвате да остарявате и със сигурност не е най-важната. Има други, по-важни процеси, определящи по-точно етапа, в който започвате този процес.

Процесът на остаряване

Първото нещо, което трябва да подчертаем е, че остаряването е сложен процес. То е толкова сложно, че специалистите имат повече въпроси отколкото отговори по темата. Не е лесно да се определи на каква възраст започваме да остаряваме, защото този процес не настъпва по едно и също време при всички хора.

В действителност не всички органи започват да остаряват едновременно. Освен това биологичното стареене е едно, а психологичното и социалното – друго. Казано най-общо, прието е, че стареенето започва, когато започне увреждане на функционалната тъкан.

Въпреки че не е съвсем точно, експертите считат, че стареенето започва, когато клетките загубят способността си да функционират правилно. Става въпрос за следните нарушения:

 • Натрупване на дефекти в гените
 • Скъсяване на теломерите, разположени в края на хромозомите
 • Грешки в елиминирането на дефектните протеини
  Процесът на остаряване протича различно при хората.

Кога точно започваме да остаряваме?

Няма единомислие по темата кога точно започваме да остаряваме. Най-консервативните специалисти казват, че този процес започва на 25-годишна възраст, тъй като тогава клетките започват да губят способността си да функционират правилно. И по-точно – започва постепенният процес на загуба на мускулна маса.

Хайме Микел, бивш директор на лабораторията изучаваща процеса на стареене към NASA казва, че хората започват да остаряват, когато станат на 30. Той посочва, че на тази възраст генетичната програма започва да „дава дефекти“ и се появяват промени във физическите характеристики на хората. А именно:

 • Напълняване
 • Забавяне на метаболизма
 • Хормонални промени
 • Загуба на памет
 • Промени в моделите на съня

Скоростта, с която протича този процес, зависи от гените, които носим  и начина ни на живот.

Проучване на университета Станфорд

Според проучване проведено в университета Станфорд, процесът на остаряване протича в три етапа и не е еднакъв при всички хора. Проучването беше публикувано в списанието Nature Medicine и според него има пет маркера на остаряването:

 • Първо – забавеният метаболизъм
 • По-слабите кости и костна структура
 • Проблемите с паметта
 • Промяна в моделите на сън
 • И накрая – нарушения в мускулните тъкани

Въз основа на тези параметри има три главни етапа в процеса на стареене. Първият настъпва на възраст от 34 години, вторият – на 60 години и третият – на 78 години. От тази гледна точка, започваме да остаряваме, когато навършим 34 години.

Според  Тони Уайс-Корей, професор по неврология и неврологични науки и директор на проучването, в посочените етапи настъпват забележими промени в кръвните протеини. Това е отличителната черта на тези пикове в процеса на стареене.

Няма ясен отговор на въпроса кога започваме да остаряваме.

Препоръчваме ви да прочетете и: 14 храни против стареене – кои са те?

Хронологична и биологична възраст

Хронологичната възраст е тази според традиционната концепция за възрастта. Тя измерва възрастта чрез броя на годините ви след раждане. Това е основно социален и културен индикатор. Изключително важно е биологична гледна точка.

От друга страна биологичната възраст се измерва с нарушаване функционирането на клетките. И по-точно – биологичната възраст се измерва с капацитета на енергията на тялото да възстановява настъпилите увреждания на клетъчно ниво.

Това може да бъде установено чрез дължината на теломерите. Теломерите са краищата на хромозомите. Те се скъсяват всеки път, когато клетката се дели, докато се изчерпят и клетката загине. Състоянието на този процес позволява на експертите да измерят биологичната възраст, която невинаги съвпада с хронологичната.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Salech, M. F., Jara, L. R., & Michea, A. L. (2012). Cambios fisiológicos asociados al envejecimiento. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(1), 19-29.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.