Мускулното разтягане: симптоми и средства за лечение

Мускулното разтягане се получава когато има претоварване на мускула. Често се случва поради прекомерно натоварване по време на физическа активност. Симптомите и лечението зависят според степента на нараняването.
Мускулното разтягане: симптоми и средства за лечение
Alejandro Duarte

Написано и проверено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Последна актуализация: 28 май, 2020

Мускулното разтягане, често наричано обтягане на мускулите, е частично или цялостно разкъсване на миотендинозния възел, който е преходната зона между мускула и сухожилието. Когато един мускул е подложен на прекомерно разтягане, се стига до разкъсване на мускулни влакна. Съседните структури, като например сухожилиятя или кръвоносните съдове, също могат да бъдат засегнати. Тогава, често се появява синина в засегнатата област.

Тези наранявания се случват поради голямо претоварване, често придружено от внезапни промени в натоварването и положението. Това обикновено се случва поради чести прекомерни усилия при спортове с високо натоварване като баскетбол, футбол и лека атлетика.

Мускулното разтягане: видове

Като цяло, има три различни степени на мускулно разтягане в зависимост от степента на разкъсване:

  • Леко или мускулно разтягане от първа степен: Това е микроскопично разкъсване на мускулни влакна. Обаче, сухожилията и съседните кръвоносни съдове остават незасегнати.
  • Умерено или мускулно разтягане от втора степен: В този случай има частично разкъсване на мускулни влакна и съседните връзки. След това, възниква натъртване в следствие от разкъсаните кръвоносни съдове. Тук подвижността на засегнатата област е засегната.
  • Тежко или мускулно разтягане от трета степен: Това е цялостното разкъсване на мускулните влакна и връзки с пълна или частична загуба на функционирането. Поради тази причина, се получават видимо натъртване и възпалителна реакция.

Мускулното разтягане

Мускулното разтягане: рисунка на мускул и скъсани мускулни влакна

Има много скъсани възли в един разтегнат мускул.

Симптомите на един разтегнат мускул зависят от степента на разкъсване на мускулните влакна. Следователно, ще можем да ги класифицираме според нивото на разкъсване:

  • Първа степен: В този случай няма загуба на функционалност и се поддържа пълна подвижност на засегнатата зона. Има само леко възпаление, придружено от малко дискомфорт. Обаче, нараненият човек може да не го забележи, докато не свърши с физическата си активност или дори до следващия ден.
  • Втора степен: В този случай, функционирането е частично засегнато и има загуба на подвижност. Също така, има болка когато чувствате засегнатата зона и също възпаление и хематом. Обикновено, пациентът е наясно с травмата веднага щом се появи и той трябва да прекрати физическата дейност.
  • Трета степен: Това е частична или пълна загуба на подвижност в засегнатата област. Има натъртване и хематоми, както и много болка. Те също могат да забележат неизправности в мускулната тъкан веднага щом усетят.

Лечение на мускулното разтягане

Лечението на мускулно навяхване ще зависи от изминалото време от появяването на нараняването, както и от степента на разкъсване на мускулните влакна. Във всички случай, трябва да приложите лед за облекчаване на болката.

Основните средства за лечение, които се прилагат при всеки случай, са:

Първа степен

По време на първите дни, трябва да приложите лед и компреси на засегнатата област и също трябва да си почивате, да повдигнете крака и да правите изометрични упражнения. Всички тези подлагат мускула на напрежение без да се налага неговото движение.

Тогава, ще се нуждаете от някои леки до умерени физически упражнения с целта постепенно да се завърнете към нормалния начин на живот. Някои от препоръчителните дейности включват упражнения в басейн, внимателно разтягане и леко вдигане на тежести. Прилагането на антивъзпалителни лекарства обикновено не се налага, тъй като болката е лека.

Мускулно разтягане от втора степен

Мъж с разтягане на мускула над коляното

Ледът, компресите и адаптираните упражнения са най-често срещаните препоръки за мускулно разтягане.

При случай на леко разтягане, трябва да приложите лед и да поставите компрес върху засегнатата област по време на първите 2-3 дни. Също така, почивайте и дръжте крака повдигнат. След четвъртия ден, можете да започнете да правите изометрични упражнения. Правете това внимателно и спрете с упражненията, ако усещате болка.

През следващите две седмици, лекарите обикновено препоръчват умерена физическа дейност, докато не възстановите напълно вашата подвижност. Те могат да предпишат лекарства за лекуване на възпалението и болката.

Трета степен

По време на първите няколко дни, трябва да спазвате същите указания, които споменахме отгоре. Ще ви трябва пълноценна почивка и ако се налага да ходите, тогава го правете с патерици, в зависимост от степента на вашето нараняване.

По-късно, можете постепенно да правите изометрични упражнения през втората седмица. Впоследствие, можете да започнете физическа дейност постепенно, докато не направите пълно възстановяване, същото трябва да се случи около четвъртата седмица. Лекарите най-вероятно ще препоръчат употребата на лекарства срещу възпаление.

Във всички случаи, най-важното е да спазвате препоръките на вашия лекар.  


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.