6 ефекта на топлината върху тялото

Човешкото тяло може да регулира телесната температура, за да я поддържа приблизително 98 ° F или 36.6 ° C. При голямо количество външна топлина, този регулаторен механизъм може да се провали. В тази статия ви разказваме всичко за шестте въздействия на топлината върху тялото.
6 ефекта на топлината върху тялото

Последна актуализация: 28 януари, 2022

Въздействието на топлината върху тялото се проявява, когато системата, която регулира телесната температура, започва да се проваля. Ако тази система не се регулира сама, топлината може да доведе до животозастрашаващи ситуации.

Човешките същества имат телесна система, която е подготвена да поддържа температурата на приблизително 98 ° F или 36.6 ° C . Тази телесна температура позволява на органите да функционират нормално. При промяна на телесната температура се появяват нежелани ефекти. Когато претърпи огромни промени, се проявява с патологични симптоми. Както хипотермията, така и хипертермията могат да причинят смърт.

Как тялото контролира въздействието на топлината

Тялото има два механизма за разсейване на топлината:

 1. Увеличен приток на кръв към кожата. Като причинява вазодилатация в кожата, тялото произвежда топлообмен с околната среда. Това позволява излишната топлина да излезе, така че да не засяга органите.
 2. Изпотяване. Премахва излишната топлина чрез изпаряване. Когато потта се изпарява, тя охлажда тялото. Човешкото тяло е оборудвано с потни жлези, които могат да отделят до половин литър пот на час.

Когато околната среда е прекалено гореща, с температура над 95 ° F, изпотяването може да стане интензивно. Ако тялото открие, че загубата на течности и соли чрез потта може да доведе до дехидратация, то спира изпотяването. В този момент е възможно ефектите от топлината, които ще разгледаме подробно по-долу, да се проявят в тялото.

Млада, усмихната жена държи чаша с вода

Потенето е един от защитните механизми на организма за загряване.

Трябва също да прочетете: Анемията при децата – седем тревожни признака

Въздействието на топлината върху тялото

Лошият дъх и връзката с топлината

Дехидратацията засяга всички телесни тъкани. Една от засегнатите тъкани е устната лигавица. Дехидратираната устна лигавица причинява сухота в устата поради липса на слюнка. Без слюнка бактериите се размножават, тъй като един от защитните механизми се изчерпва. Пролиферацията на бактерии причинява лош дъх или халитоза.

Топли спазми

Потенето не само премахва течността от тялото, но и соли и електролити. Човешкото тяло се нуждае от електролити за функциите на клетките. Една от тъканите, които се нуждаят от най-много соли, е мускулната тъкан.

Ето защо, ако се потите твърде много и загубите много електролити, можете да страдате от мускулни спазми или спазми в крайниците. Това е предупредителен знак. Ако имате топлинни крампи, трябва да спрете физическата активност и да се хидратирате. Следващата стъпка, ако не бъде предотвратена, е изтощение.

Топлинно изтощение

Когато не се предприемат предпазни мерки, загубата на течности и соли чрез изпотяване може да доведе до телесно изтощение, особено в ситуации на физически усилия.

Като цяло симптомите на топлинно изтощение включват:

 • Тахикардия
 • Генерализирана умора
 • Раздразнителност
 • Хипервентилация
 • Хипотонията

Топлинна болест

Тази клинична ситуация е подобна на топлинното изтощение. Разликата обаче е, че топлинната болест се причинява от продължително излагане на слънце. Човек страда от топлинна болест, когато неговият регулаторен механизъм не е в норма поради това продължително излагане на слънце.

Симптомите на топлинна болест са:

 • Главоболие
 • Умора
 • Гадене и повръщане
 • Жажда
  Топлината влияе върху организма ни.

Продължителното излагане на слънце причинява топлинна болест.

Тази статия може да ви заинтересува: Вредните ефекти на слънцето върху кожата

Топлинен синкоп (припадък от топлина)

Топлинният удар има няколко причини. Един от тях е ефектът от топлината върху тялото. Екстремната топлина причинява прекомерна вазодилатация и преразпределение на кръвта, което намалява притока на кръв към мозъка.

Топлинният синкоп е клинично състояние, причинено от невъзможността на притока на кръв да поддържа правилно снабдяване на мозъка. Тъй като не достига достатъчно кръв до мозъка, той също не получава достатъчно кислород и централната нервна система активира контролен механизъм.

Механизмът за настройка е да се опитате да се уверите, че тялото е в хоризонтално положение, за да подобри притока на кръв към мозъка. Следователно, симптомът на топлинния синкоп е припадък. Като цяло това е предшествано от замъглено зрение и поклащане. За щастие възстановяването е бързо. Когато тялото е в хоризонтално положение, достатъчно количество кръв достига до мозъка.

Прекалено много топлина?

Най-тежката форма на вредното въздействие на топлината върху тялото е топлинен удар. Това може да доведе до смърт и се счита за спешна медицински случай.

Първите симптоми са признаци на топлинно изтощение или топлинна болест. Когато тези ситуации не бъдат решени в краткосрочен план, те преминават към топлинен удар.

До телесна температура от 104 ° F тялото може да активира някои защитни механизми. Ако температурата надвиши 105 ° F, тези механизми спират да работят. Клетките не могат да работят при тези условия и това може да доведе до мултиорганна недостатъчност.

Как да предотвратите въздействието на топлината върху тялото

За да предотвратите вредното въздействие на топлината върху тялото, можете да вземете някои основни мерки. Следването им може да предотврати опасен изход. Превенцията се състои от:

 • Добра ежедневна хидратация.
 • Да не се излагате на слънце без защита за продължителни периоди от време.
 • Спиране на работата и упражненията, ако или когато развиете симптоми на топлинни крампи или топлинно изтощение.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Moreno, María del Mar Sánchez, Rosa Isabel Cristóbal Martínez, and Raquel Sola Díaz. “Manifestaciones del golpe de calor en personas mayores.” Calidad de vida, cuidadores e intervención para la mejora de la salud. Asociación Universitaria de Educación y Psicología (ASUNIVEP), 2017.
 • Arredondo-García, J. L., et al. “Agua: la importancia de una ingesta adecuada en pediatría.” Acta pediátrica de México 38.2 (2017): 116-124.
 • Bustamante Cabrera, Gladys, and Guisela Margoth Magne Quispe. “Deshidratación.” Revista de Actualización Clínica Investiga 36 (2013): 1857.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.