Подуване на пръстите

· 21.07.2018

Вероятно ви се е случвало поне веднъж досега ненадейно да установите болезнено подуване в областта на пръстите, придружено от леко парливо възпаление. Образувалият се отток не ви позволява дори да свалите пръстените от ръцете си.

Понякога се проявява по време на разходка, най-често следобед.

Какви може да са причините за тези необичайни симптоми ?!?

Оттоците в областта на пръстите могат да бъдат резултат от редица причини. Тук ще разкрием предпоставките за това.

В най-общ план оттоците във всяка област на вашето тяло са предизвикани от натрупване и задържане на течности. Характерно за пръстите е, че върху тях пада голяма част от напрежението по време на работа.

Причината за този тип подутини се крие в бавната или нарушена обмяна на телесни течности. Въпреки това понякога става дума за симптом на друго заболяване, което може да бъде предотвратено ако бъдат взети навременни мерки.

Важно е да бъдете запознати с конкретните симптоми, за да умеете да ги разпознаете.

Причини за отоци на пръстите

подуване на ръцете - понякога причините са комплексни

 

1. Забавена циркулация на течности
Излишъкът на холестерол, високото или непостоянно кръвно налягане упражняват натиск върху потока в кръвоносната система като повишават скоростта на кръвообръщението, започвайки от сърцето и стигайки до белите дробове.
Наляга ви умора и като резултат, създалият се интензитет на циркулация в гръдния кош рефлектира в дебаланс на кръвооросяването в самите крайници и в частност на вашите пръсти.

Кръвоносните съдове се разширяват допълнително и получавате усещане за студенина в ръцете, а пръстите ви оттичат още повече. Всичко това приключва с подутини и оттоци.

2. Наднормено тегло
Наднорменото тегло или просто няколкото излишни килограма предизвикват промени във вашата лимфна система. Това кара тялото ви да задържа течности в ръцете, а също така и в краката.

Като резултат те подпухват, обувките вече не са ви по мярка и вие чувствате изтръпване във вече леко оттеклите пръсти.

3. Синдром на карпалния канал
Когато в областта на ръцете се прояви така наречения синдром на карпалния канал е нормално да получите свиване на кръвоносния поток, дължащо се на притискане на медианния нерв.

Това причинява усещане за изтръпване на пръстите, придружено със студенина и оттоци.

4. В резултат на алергична реакция
Понякога чужди тела могат да попаднат във вашето тяло и да предизвикат алергия. Тя представлява защитна реакция, при която в кръвта се отделя веществото хистамин. Понякога тази реакция причинява оттоци на пръстите.

Когато получите такава реакция е необходимо да приемете антихистамин.

5. В резултат от инфекция
Инфекциите се получават, в случаите когато бактерии си проправят път през нараняване на кожата. Понякога и леко нараняване е достатъчно.

При един от пръстите ви може да започне да започне отток, придружен с болка.

6. Ревматоиден артрит
Износването и нарушаването на вашите стави и хрущяли може понякога, дори често да се прояви и в пръстите.
Какви обаче са симптомите?
Възрастта няма отношение към това.

Внезапното подуване на пръстите и зачервяване до пурпурно червено. Болезнено е особено, когато се прояви още сутринта.

Съвсем нормално е при това състояние да се усеща скованост и намалена подвижност на пръстите.

Как да третирате подутите пръсти

1. Упражнения за облекчаване на изтръпвания и задържане на течности

упражнения при подуване на пръстите

  • Бихте могли да редуцирате задържането на течности, като извършвате методични движения на пръстите, посочени на снимката.
    Тази гимнастика ще помогне на кръвообръщението да се освободи от ненужните течности. 
    Просто движете многократно палеца си навън и навътре. Понякога това обикновено упражнение ви позволява да подновите баланса на течностите в организма.
  • Друго чудесно упражнение е да поставите дланите си заедно (в поза за молитва) и да ги издигнете над главата си. Това също би помогнало за балансиране на вашия обмен.

2. Натурални диуретици

при подуване на пръстите използвайте натурални диуретици - например зелен чай

Те помагат на тялото по естествен път да се освободи от излишните течности.
Първоначално опитайте да консумирате по два литра вода на ден. Включете в режима си на хранене и натурални храни с естествени диуретични свойства, като например зелен чай, целина, моркови, домати, лук, патладжан, аспержи, артишок, кресон, краставица, брюкселско зеле и маруля.

3. Балансирана диета без сол

при подуване на пръстите е важно да премахнете солта от трапезата

Премахнете солта от хранителния си режим. Балансираната диета включва зеленчуци и богати на фибри храни, която изключва рафинирани мазнини, подобрители и сол.

При нея вашето тяло ще подобри състоянието си и ще предотврати задържане на течности. Това ще подобри обмяната на веществата и ще ви помогне да намалите излишното тегло.

4. Ръкавици за компрес

при подуване на пръстите може да разчитате и на специални ръкавици

Ако сте предразположени към чести оттоци на пръстите и те ви причиняват дискомфорт, може да прибегнете към използване на ръкавици за компрес. Предлагат се в аптеките. Те са изключително подходящи в тези случаи.

Регулират натиска върху различни зони на ръцете и пръстите, като по този начин се освобождават излишните течности.