Как да отстраним слузта от белите дробове

Този метод е по-скоро превантивен. Единственото, което трябва да направите е да нарежете една глава лук на половина и да я оставите на нощното шкафче до леглото си за една нощ.
Как да отстраним слузта от белите дробове

Последна актуализация: 14 януари, 2019

Освен да вдишвате изпарения от лечебни растения, за да омекотите слузта в белите дробове също трябва да избягвате храни, които произвеждат слуз и да се храните по-често с такива, които ви помагат да го отстраните.

Когато се разболеете и не се лекувате (правилно или изобщо) често се образува слуз в белите дробове, която започва да се натрупва и причинява запушване на дихателните пътища, кашлица, болки, други дихателни проблеми и т.н.

В тази статия ние ви обясним как можете да предотвратите това или да премахнете слузта в белите дробове с помощта на натурални, домашно приготвени средства за защита.

Омекотяване на слузта

Първата стъпка към това да отстраним слузта в белите дробове е да стане по-мека. Колкото по-твърда е, толкова по-трудно ще бъде да я отстраните. Най-добрият начин да направите това е да вдишвате изпарения от сварени лечебни растения.

Как да го направя?

В тенджера сварете няколко лечебни билки в два литра вода. Ние препоръчваме най-вече бор, мащерка, розмарин, евкалипт, лайка и риган. Някои билкови магазини продават предварително опаковани миксове за този вид лечение.

След като сместа кипне, изчакайте 5 – 10 минути. Ще започнете да виждате ароматна пара, която излиза от водата.

Свалете тенджерата от огъня и застанете пред нея. Покрийте главата си с кърпа и се наведете над водата, като внимавате да не се изгорите на парата.

Вдишайте дълбоко през носа, запушете една ноздра и дишайте през другата и после сменете. Също така се диша през устата.

Можете да правите това няколко пъти на ден.Втечняване на слузта

От решаващо значение е слузта да стане рядка и водниста, доколкото е възможно, така че тялото ви да може да се освободи от нея по-лесно. Има редица естествени начини за постигане на това:

  • Пиенето на зеленчукови бульони: лук, праз лук, зеле, чесън, моркови, ряпа и целина.
  • Пиенето на чайове от мащерка и евкалипт между храненията.
  • Избягвайте храни, които създават още повече слуз, като брашно и млечни продукти. Много по-здравословно е да се консумират напитки на растителна основа и да се яде хляб с декстрин, ако страдате от слуз в белите дробове.
  • Пийте най-малко два литра вода на ден между храненията.
    Пиенето на чай втечнява слузта в белите дробове

Изхрачете слузта от белите дробове

След като слузта е омекнала и течна, трябва да бъде отстранена от дробовете ви по естествен път. Най-лесният начин да направите това е някой леко да ви потупне с основата на дланта си по горната част на гърба. Това ще помогне слузта да се откъсне от белите дробове и бронхите. Този масаж е особено ефективен за деца. При по-възрастни хора или хора, които имат слаби кости трябва да бъдете внимателни да не оказвате прекалено голям натиск.

Обърнете внимание на червата си

Вашите черва са тясно свързани с това, което става в белите дробове. Трябва да ги имате предвид, когато става въпрос за лечение на всякакви проблеми с белите дробове, особено ако искате да лекувате причината, за да решите проблема трайно. Слузта в белите дробове може да се е появила в резултат на лошо храносмилане, по-конкретно на определени храни. Ето защо когато децата ядат храни, които все още не могат да смилат, като например рафинирани брашна, често се появява слуз в белите дробове.

Глава лук на нощното шкафче

Ето още един домашен метод на лечение, който можете да опитате, когато започнете да усещате как слузта запушва дихателните ви пътища. Този метод е по-скоро превантивен. Единственото, което трябва да направите е да нарежете една глава лук на половина и да я оставите на нощното шкафче до леглото си за една нощ.

Докато спите ще вдишвате изпаренията на лука. Те са много полезни и ще прочистят дихателната ви система. Трябва да сменяте главата лук всяка нощ. Ако слузта е много плътна, това лекарство може да не проработи.

Изпаренията на лука прочистват белите дробове

Вендузи

Сега ще обсъдим още едно лечебно средство, за което преди са се използвали стъклени чаши за кисело мляко. В наши дни този метод се е превърнал в по-професионално средство за лечение. Тази техника е древен терапевтичен метод, разработен в традиционната китайска медицина.

Използват се малки стъклени чаши (вендузи), които засмукват кожата на определени места, като по този начин дърпат и част от мускула, отварят порите, раздвижват кръвта и подпомагат лимфната циркулация.

С това лечение, пациентите са в състояние да създадат “добро” възпаление, което подпомага функциите на органите, в този случай на белите дробове. Поставете по една вендуза от двете страни на белите дробове, между плешката и гръбначния стълб. Оставят се там за около 10 минути.

Може да имате кръгли червени петна след това, но те постепенно ще изчезнат. Можете да си купите вендузи и да направите това у дома, но може и да изберете да отидете при професионалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.