Здрава щитовидна жлеза чрез правилно функциониране на червата
Знаете ли, че можете да подобрите работата на щитовидната жлеза, като се погрижите за правилното функциониране на червата?
В тази статия открийте кои фактори могат директно да навредят на правилното функциониране на червата и косвено – на щитовидната жлеза. Също така ще споделим с вас някои съвети и натурални средства, които ще ви бъдат много полезни.
Взаимодействие между щитовидната жлеза и правилното функциониране на червата
Много хора с изненада научават, че три четвърти от имунната тъкан на тялото се намира в червата.
Ако вашите чревни бактерии са здрави, те действат като отлична бариера срещу всички видове патогени. Като вируси, бактерии, гъбички и паразити.
Ако флората е променена обаче, червата стават отворена врата за тези вредни микроорганизми и им позволяват да преминат в кръвта. В допълнение това пречи на някои ензимни процеси, свързани с хормоните на щитовидната жлеза.
Какво може да наруши правилното функциониране на червата?
Има много фактори, които могат да окажат негативно влияние върху деликатния баланс на червата. Те включват:
- Неправилно хранене – консумацията на храни, богати на захар, млечни продукти и рафинирани продукти.
- Запек
- Антибиотици
- Нетърпимост към определени храни като глюкоза или лактоза
- Отравяне с тежки метали (например поставянето на зъбни пломби, съдържащи живак)
- Чревни паразити
- Нервност, тревожност и стрес
- Отрицателни емоции като гняв и страх
Прочетете и: 5 навика увреждащи щитовидната жлеза
Балансиране на чревните функции
Ако сте наясно, че страдате от някакъв вид чревни проблеми, трябва да започнете да приемате някои натурални продукти, за да ги балансирате.
В случай на запек се съсредоточете върху увеличаване консумацията на храни, богати на фибри. Освен това трябва да пиете най-малко един литър и половина вода през деня извън храненията.
Ако редовно страдате от диария, може да пиете зелен чай и да вземете добавка на основата на въглен.
Ето три съвета, които всеки може да спазва, за да подобри функцията на червата:
Интегрирана диета
Независимо дали страдате от чревни проблеми или имате здрави черва, вашата диета трябва да включва храни с високо съдържание на фибри. Те включват плодове, зеленчуци, бобови култури, ядки и пълнозърнести храни.
Днес по-голяма част от търговските продукти, които се произвеждат с брашно не съдържат никакви фибри. Вместо това, те са рафинирани като хляб, сладкиши, бисквити, макаронени изделия, пица и др.
Ако се опитате обаче, може да намерите много вкусни и питателни възможности с пълнозърнести брашна като ръж, лимец и др.
Може също да опитате зърнени култури като овес, просо или киноа.
Пазете се от глутен
Много хора с нарушения на щитовидната жлеза могат да страдат от непоносимост към глутена. Глутенът е протеин в пшеницата, ечемика и ръжта. Понякога се съдържа в овеса, но това се дължи на обработката, която се извършва в същото съоръжение като пшеницата.
Препоръчваме премахването на глутена от вашата диета, което ще доведе до големи подобрения само за няколко седмици.
Препоръчваме ви да прочетете и: 5 признака, че трябва да спрете консумацията на глутен
Пробиотиците
Накрая пробиотичните добавки са една от най-добрите възможности за поддържане на здрава чревна флора.
Ще забележите ползите за вашето здраве още от първия ден. В края на краищата, здравето на червата е определящ фактор за качеството на живот.
Изберете висококачествени пробиотици, които включват големи количества бактериални щамове. Етикетът трябва да посочи количеството, което в идеалния случай ще бъде между 30 и 50 милиона CPU (живите организми, които могат да образуват колонии).
Винаги трябва да приемате чревни добавки на празен стомах, особено сутрин. Най-доброто време е между 5 и 7 сутринта.
Клизми
И накрая, чудесен начин да прочистите червата своевременно е чрез клизма. Това е особено вярно, ако страдате от запек. По принцип, клизмата е ректално прочистване с вода или лекарствен препарат.
Може да я приготвите с чай от лайка или мащерка или дори да използвате кафе, за да подобрите функциите на черния дроб. В този случай винаги трябва да използвате сурово органично кафе.
Въпреки това, трябва да бъдете много внимателни с тази техника, за да не промените бактериалната флора.
В идеалния случай трябва да направите клизма в момент, когато не бързате като например преди лягане. Защото понякога тази процедура може да предизвика умора.
Задръжте течността вътре толкова дълго, колкото можете и я освободете, когато усетите нуждата.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Doron, S., y Snydman, D. R. (2015). “Risk and safety of probiotics”, Clin Infect Dis, 60 (Suppl 2): S129-34.
- Durchschein, F.; Petritsch, W., y Hammer, H. F. (2016). “Diet therapy for inflammatory bowel diseases: The established and the new”, World J Gastroenterol, 22 (7): 2179-94.
- Olveira Fuster, G., y González-Molero, I. (2007). “Probiotics and prebiotics in clinical practice”, Nutr Hosp, 22 (Suppl 2): 26-34.
- Ramiro-Puig, E., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, A., & Castell, M. (2008). El intestino: pieza clave del sistema inmunitario. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 100(1), 29-34. Recuperado en 16 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082008000100006&lng=es&tlng=es.
- Mª Tránsito López Luengo. El té verde. Revista Offarm. Vol. 21. Núm. 5. páginas 129-132 (Mayo 2002). https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-te-verde-13032231
- Krysiak, Robert; Szkróbka, Witold; Okopień, Bogusław (2019). El efecto de la dieta libre de gluten en la autoinmunidad tiroidea en mujeres sin drogas con tiroiditis de Hashimoto: un estudio piloto. Endocrinología experimental y clínica y diabetes 2019; 127 (07): 417 – 422. Departamento de Medicina Interna y Farmacología Clínica, Universidad de Medicina de Silesia, Katowice, Polonia.
- Mellado, Myriam de las Mercedes Salas, & Haros, Monika. (2016). Evaluación de la calidad tecnológica, nutricional y sensorial de productos de panadería por sustitución de harina de trigo por harina integral de arroz. Brazilian Journal of Food Technology, 19, e2016002. Epub September 01, 2016. https://doi.org/10.1590/1981-6723.0216
- Lee CJ, Song SK, Jeon JH, et al. El enema de café indujo una colitis aguda. The Korean Journal of Gastroenterology = Taehan Sohwagi Hakhoe chi. Octubre de 2008; 52 (4): 251-254.