Поддържане на хидратация: Ключът към по-дълъг живот?

Не е тайна, че хидратацията играе важна роля за здравето. Но дали е ключ към дълголетието? Ето какво казва ново проучване по темата.
Поддържане на хидратация: Ключът към по-дълъг живот?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 08 февруари, 2023

Що се отнася до здравето, една от основните препоръки е да останете хидратирани. Тялото, тъй като се състои от приблизително 60% вода, се нуждае от оптимална хидратация, за да изпълнява повечето от функциите си правилно. Всъщност това е свързано с по-добро качество на живот и дълголетие.

Това беше установено от скорошно проучване, публикувано в списанието eBioMedicine, което съобщава, че пиенето на достатъчно вода намалява риска от хронични заболявания, преждевременно стареене и ранна смърт. С участието на 11 255 души, това изследване потвърди важността на поддържането на хидратация.

„Оптималната хидратация може да забави процеса на стареене при хората“

Това е хипотезата, която се опитва да докаже изследване, проведено от Националния институт по здравеопазване (NIH), публикувано на 2 януари 2023 г. в eBioMedicine на The Lancet. Авторите са анализирали здравните данни на 11 255 възрастни, които са били проследени за период от 30 години.

По-специално, тези експерти предполагат, че ползите за здравето и дълголетието от хидратацията са свързани с ролята на водата в контролирането на серумните нива на натрий. Натрият се увеличава в тялото, когато приемът на течности намалява.

Учените отбелязват, че когато концентрацията на натрий е над нормалната, това увеличава вероятността от развитие на хронични заболявания и признаци на преждевременно стареене. Освен това е свързано и с риска от смърт в по-ранна възраст.

Данните от изследването

При здрав възрастен, нормалните серумни нива на натрий варират от 135 до 145 милиеквивалента на литър (mEq/L) или милимола на литър (mmol/L). В проучването повечето участници са в този диапазон.

Въпреки това изследователите отбелязват, че тези със серумни нива на натрий над 144 mmol/L имат 21% по-голям риск да умрат по-млади и 50% по-голям шанс за преждевременно стареене в сравнение с тези с нива между 137 до 142 mEq/L.

В допълнение, тези със серумни нива на натрий над 142 mEq/L показват 10% до 15% риск да бъдат биологично по-възрастни от тяхната хронологична възраст. За тази цел бяха взети предвид няколко маркера, като метаболитно и сърдечно-съдово здраве, белодробна функция и възпаление.

По този начин също така се съобщава, че възрастни със серумни нива на натрий над 142 mEq/L имат до 64% по-висок риск от развитие на хронични заболявания, като следните:

По отношение на тези резултати Наталия Дмитриева, автор на изследването и изследовател в Лабораторията по сърдечно-съдова регенеративна медицина към Националния университет за сърце, бели дробове и кръв (NHLBI), който е част от NIH, изрази следното в съобщение за пресата :

Резултатите показват, че адекватната хидратация може да забави стареенето и да удължи живота без болести. Хората, чийто серумен натрий е 142 mEq/L или повече, биха имали полза от оценка на техния прием на течности.

~ Natalia Dmitrieva ~
Сол и дехидратация
Натрият, в трапезната сол, например, участва в няколко патологични процеса, когато нивата му са недостатъчни.

Ограниченията на изследването

Вярно е, че поддържането на хидратация е от съществено значение за грижата за здравето и осигуряването на оптимално функциониране на основните системи на тялото. И докато това е доказано от предишни проучвания, резултатите от това скорошно изследване не доказват причинно-следствен ефект.

С други думи, изследването като такова не демонстрира, че оптималната хидратация предотвратява развитието на хронични заболявания или увеличава дълголетието. Това остава само хипотеза.

Всъщност, едно от основните ограничения е, че не е имало контрол върху това какви течности са пили участниците или какъв е бил статусът им на хидратация понякога извън измерването на серумния натрий.

Изследователите установиха, че са необходими допълнителни интервенционни проучвания, за да се потвърди връзката между хидратацията и стареенето.

Следователно тези констатации не трябва да се приемат леко. И трябва да се внимава по отношение на приема на вода и хидратацията. Трябва да се помни, че прекомерният прием на течности също има отрицателни последици, като например развитието на хипонатриемия.

Поддържането на хидратация е ключът към благосъстоянието

Връзката между оптималния статус на хидратация и контрола на серумните нива на натрий изисква допълнително изследване. Въпреки това остава фактът, че приемът на вода и здравословни напитки играе роля в редица здравни маркери.

Както е посочено от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), водата играе роля в различни функции:

 • Смазване на ставите
 • Регулиране на телесната температура
 • Защита на гръбначния мозък и други чувствителни тъкани
 • Елиминиране на отпадъци чрез уриниране, изпотяване и движения на червата

Освен това е от ключово значение за здравето на сърдечно-съдовата система. Хормоналния баланс, транспорта на витамини и минерали, наред с други важни телесни процеси. Дехидратацията увеличава риска от хронични заболявания и е свързана с усложнения на вече съществуващи заболявания.

Колко вода трябва да пиете на ден?

Към днешна дата има дебат относно оптималното количество вода, което човек трябва да пие. Дълго време е установено, че пиенето на 8 чаши вода на ден, всеки ден, е достатъчно, за да се осигури хидратация на тялото. Тази мярка обаче се промени през годините.

В този смисъл организации като Националната медицинска академия препоръчват прием на около 2,7 литра течности за жени и 3,7 литра за мъже. Тази препоръка взема предвид консумацията на вода, както и течности, получени от зеленчуци, плодове, супи и чайове, наред с други здравословни напитки.

Трябва обаче да се има предвид, че адекватното количество течности не е еднакво за всички. Това може да варира в зависимост от възрастта, пола, състояние на бременност или кърмене. Състава на тялото, нивото на физическа активност и начина на живот. Трябва да се вземе предвид дори климатът или температурата на околната среда.

Здрава жена, която пие вода.
Ежедневните нужди от вода също се променят, когато дейността ни се промени. Например, когато спортуваме.

Поддържането на хидратация подобрява качеството на живот

Засега редица хипотези предполагат, че поддържането на хидратация може да има въздействие върху предотвратяването на преждевременното стареене. Намаляването на смъртността, както и предотвратяването на хронични заболявания. Най-новото проучване предполага, че това е така, защото може да помогне за регулиране на серумните нива на натрий. Чиито високи нива са свързани с влошено здраве.

И докато са необходими повече доказателства, за да се потвърди тази връзка, ясно е, че ежедневният прием на течности е от решаващо значение за цялостното здраве. Някои симптоми, като постоянно чувство на жажда, умора, урина, която е твърде жълта и има силна миризма, и сухи, напукани устни, могат да ни сигнализират за състояние на дехидратация.

Ако случаят е такъв, препоръчително е да увеличите приема на течности, но без да превишавате препоръчителното количество. В другата крайност, свръххидратацията причинява силно намаляване на концентрацията на натрий в кръвта, което също е потенциално опасно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Brinkman JE, Dorius B, Sharma S. Physiology, Body Fluids. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482447/
 • Manz F, Wentz A. The importance of good hydration for the prevention of chronic diseases. Nutr Rev. 2005 Jun;63(6 Pt 2):S2-5. doi: 10.1111/j.1753-4887.2005.tb00150.x. PMID: 16028566.
 • Nakamura Y, Watanabe H, Tanaka A, Yasui M, Nishihira J, Murayama N. Effect of Increased Daily Water Intake and Hydration on Health in Japanese Adults. Nutrients. 2020 Apr 23;12(4):1191. doi: 10.3390/nu12041191. PMID: 32340375; PMCID: PMC7231288.
 • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010 Aug;68(8):439-58. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x. PMID: 20646222; PMCID: PMC2908954.
 • Stookey, J. D., & Kavouras, S. A. (2020). Water Researchers Do Not Have a Strategic Plan for Gathering Evidence to Inform Water Intake Recommendations to Prevent Chronic Disease. In Nutrients (Vol. 12, Issue 11, p. 3359). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu12113359
 • The National Academy of Sciences. Dietary References Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Available in https://www.nationalacademies.org/news/2004/02/report-sets-dietary-intake-levels-for-water-salt-and-potassium-to-maintain-health-and-reduce-chronic-disease-risk
 • Zhou HL, Wei MH, Cui Y, Di DS, Song WJ, Zhang RY, Liu JA, Wang Q. Association Between Water Intake and Mortality Risk-Evidence From a National Prospective Study. Front Nutr. 2022 Apr 12;9:822119. doi: 10.3389/fnut.2022.822119. PMID: 35495952; PMCID: PMC9039539.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.