Диетата в синята зона: може ли да увеличи дълголетието?

Диетата в „синята зона“ се основава на модела на хранене на определени популации с висока средна продължителност на живота. Този тип диета може да бъде отлична опция за забавяне на стареенето.
Диетата в синята зона: може ли да увеличи дълголетието?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 12 декември, 2022

Диетата в синята зона се основава на хранителния модел на хората, живеещи в страни като Япония и Коста Рика, тъй като тези места се славят с висока продължителност на живота. Идеята е редовно да включвате в менюто си висококачествени и пресни храни, които осигуряват достатъчно количество основни микроелементи и антиоксиданти.

Преди да навлезем в темата за синята диета и дълголетието, първо трябва да се отбележи, че когато става въпрос за поддържане на добро здравословно състояние, от съществено значение е да се уверите, че извършвате редовна физическа активност. Преди всичко е необходимо да се даде приоритет на силовата работа. Това, заедно с правилната диета, може да бъде решаващо, когато става въпрос за здраве и дълголетие.

Храни, които са характерни за диетата в “синята зона”.

Най-общо казано, диетата на синята зона се характеризира с редовно присъствие на поредица от храни в ежедневното меню. Тези храни се считат за много полезни за нашето здраве и се препоръчват от повечето експерти по хранене.

Бобови растения

Бобовите растения са отличен източник на сложни въглехидрати, протеини и основни минерали. Също така осигуряват фибри, вещество, за което е доказано, че подобрява функционирането на храносмилателния тракт.

Някои от тези фибри ферментират, като по този начин служат като субстрат за чревната микробиота и предотвратяват загубите на бактериална плътност или разнообразие. Това е ключово за поддържане на хомеостазата във вътрешната среда на червата.

Синята зона - диета и фибри
Микробиотата на хората, живеещи в „сините региони” се подхранва с подходящи фибри за правилното й развитие.

Диетата в синята зона – зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци често са източник на фитохимикали. Тези елементи неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите.

В този случай говорим за механизъм, който е свързан с по-ниска честота на хронични и сложни заболявания. Въпреки че се препоръчва да ядете пет порции плодове и зеленчуци като част от ежедневната ви диета, наблягането на приема на зеленолистни зеленчуци е особено полезно.

Ядки

Ядките са храни с висока хранителна плътност. Те осигуряват качествени мазнини, протеини, както и витамини и минерали.

Въпреки това са източник и на доста енергия (и калории). Ето защо трябва да се консумират ежедневно, но винаги в адекватни количества.

При превишаване на дозите може да настъпи прогресивно натрупване на подкожни мазнини. В края на краищата, наднорменото тегло увеличава нивата на възпаление, според проучване, публикувано в The Lancet.

И така, от какво се състои диетата “синя зона”?

Като цяло диетата в синята зона е вид хранителен модел, който набляга на консумацията на храните, които току-що обсъдихме, заедно с други пресни продукти, като екстра върджин зехтин, ечемик и боровинки. Преди всичко дава приоритет на храните от растителен произход, най-вече заради съдържанието на антиоксиданти.

Това обаче не означава, че животинските продукти са вредни за организма. Всъщност това е далеч от истината. Те просто трябва да присъстват в подходящи количества, за да се осигури оптимален прием на протеини.

Няма строги критерии за спазване на диета в синя зона. Ще бъде необходимо само да гарантирате правилния прием на зеленчуци и да приемате правилното количество калории за вашето телесно тегло и нива на активност, за да сте сигурни, че няма да натрупате допълнително тегло.

Япония и диетата в синята зона
Япония е един от източниците на диетата в синята зона. Дълголетието на населението на страната е силно свързано с хранителните му навици.

Диетата в синята зона може да ни помогне да живеем по-дълго

Диетата в синята зона набляга на консумацията на храни с доказани положителни свойства и ползи за организма. Редовният прием на много от тях се свързва с по-бавно стареене и по-ниска заболеваемост от хронични и сложни заболявания.

Доброто ни общо състояние е резултат от много здравословни навици, поддържани във времето. Например, леко хипокалорична диета в средносрочен план, добър сън и физическа подготовка могат да ви помогнат да останете здрави и да живеете по-дълго.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Cox AJ, West NP, Cripps AW. Obesity, inflammation, and the gut microbiota. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015;3(3):207-215. doi:10.1016/S2213-8587(14)70134-2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.