10 признака за белодробна недостатъчност

Подчертаваме важността на ранната детекция и грижата за белите дробове, така че да можете да ги предпазите. Все пак те са едни от най-важните органи в тялото!
10 признака за белодробна недостатъчност
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Белодробната недостатъчност е доста сериозно състояние, с което трябва да внимавате. Качеството ви на живот винаги ще зависи от грижата, която полагате за тялото си, тъй като вътрешните ви органи са изключително важни.

Ако се чувствате уморени след изкачването на няколко стъпала или след игра с децата ви, това са признаци за вероятна белодробна недостатъчност.

При нормални условия възрастен човек може да вдишва до 20 000 пъти на ден. Трябва да започнете да наблюдавате здравословното си състояние, ако дишането ви стане необичайно.

Дихателните ви пътища са вероятно най-натоварената система в тялото ви и постоянната умора е ясен знак за възможна белодробна недостатъчност.

Симптоми, които е вероятно да сочат белодробна недостатъчност

1. Изтощение или преумора

Вероятно преди сте ходили навсякъде пеша и винаги сте използвали стълбите, вместо асансьора.

Сега обаче нямате желание за това и забелязвате, че се изтощавате от минимални движения.

2. Хриптене

Нормално е да се чуват шумове докато вдишвате и издишвате.

Ако забележите лек съскащ звук при дишане, това несъмнено сигнализира вероятна бъбречна недостатъчност.

3. Постоянна кашлица и грипни състояния

Боледуването от грип, причинено от вируси през зимата е нещо съвсем нормално в повечето случаи. Продължителните периоди на кашлица и грип обаче не са нормални.

Защитните реакции на тялото ви трябва да се прегледат от специалист, но също така трябва да се проверят и белите ви дробове.

4. Храчки

Храчките са смесица между слюнка и слуз в дихателните пътища. Често се срещат при пушачите, които обикновено откашлят тази субстанция сутрин.

Този проблем поражда непрестанна нужда от изплюване и отхрачване на слузестото вещество.

5. Недостиг на въздух

бъбречна недостатъчност

Ако ви е трудно да дишате, то тогава нещо не е наред. Дишането е нещо естествено, което би трябвало дори да не забелязвате.

Затова затрудненото дишане може да е признак за бъбречна недостатъчност.

6. Тежест в гърдите

Чувството е сякаш нещо тежко притиска гърдите ви. Може да бъде придружено от болка при извършване на определени действия като кашляне, ходене, хранене, дълбоко дишане или навеждане.

7. Загуба на мускулна маса

Мускулната маса започва да намалява поради затрудненията на кислородния обмен в организма.

Макар че тази загуба на мускулна маса може да се дължи на други фактори, трябва да обърнете внимание, ако се появи в същото време с някои от споменатите симптоми.

8. Необяснима треска

Не е нормално да вдигате висока температура без очевидна причина. Треската е вид защита на тялото, която сигнализира, че нещо не е наред и обикновено се появява заедно с подути лимфни възли.

9. Кашляне на кръв

Това обикновено е причинено от заболявания в напреднал стадий като туберкулоза и белодробна емболия. Ако имате този симптом, веднага трябва да ви прегледа лекар, за да изключи всяка отрицателна прогноза.

10. Загуба на апетит

Много от хората не виждат общото между тези две неща. Когато обаче белите ви дробове не функционират правилно, вие губите желанието си да се храните и изпитвате загуба на апетит.

Съвети за поддържане на здравето на белите дробове

Организмът алармира за тези промени в тялото и затова е добре да не игнорирате знаците му. Бдителността ви може да помогне на лекаря ви да открие всяко едно заболяване навреме и да го третира благополучно.

Здравето изисква не само да забелязвате промените в тялото си, но също така и да се грижите за превенцията на някои конкретни състояния. Всъщност последното е от изключителна важност.

Може да направите някои неща, за да укрепите белите си дробове и да предотвратите увреждания в дихателната си система. Това несъмнено би повлияло на качеството ви на живот.

Следвайте тези пет основни препоръки, за да предпазите белите си дробове:

  • НЕ ПУШЕТЕ! Това е от съществено значение и е вероятно най-важният съвет.
  • Правете дихателни упражнения. Съществуват някои упражнения, които биха укрепили белите ви дробове. Ако имате въпроси, свързани с тях, консултирайте се с експерт или специалист. Практикуването на йога е една от най-добрите дейности за тази цел.
  • Пречиствайте редовно организма си. Може да постигнете това чрез консумиране на определени здравословни храни. Белите ви дробове ще бъдат по-здрави, ако се храните с източници на желязо като кресон, шамфъстък и храни, богати на витамин Е.
  • Избягвайте замърсения въздух. Може и да е трудно в днешно време, но опитайте да стоите настрана от замърсяванията на околната среда, както и от зоните за пушене.
  • Детоксикиращ чай. Може да замените кафето с билков чай, който спомага за пречистването на белите дробове. Най-препоръчителни са риганът, евкалиптът и чаят от портокалови кори.

Най-често срещаното белодробно заболяване

Здравното състояние, което атакува дихателната система най-често е  хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Появява се често при хора, пушили повече от две десетилетия, макар че може да ви засегне и ако сте пушили за по-кратко време.

Независимо че развитието му се приписва главно на тютюнопушенето, хората, изложени на химически изпарения, прах и замърсявания на околната среда също биват диагностицирани с това заболяване.

Сега, след като знаете кои са симптомите, които може да сигнализират за белодробна недостатъчност, започнете да взимате предпазни мерки. Наблягаме на значението на ранната детекция и грижата за белите ви дробове, така че да успеете да ги предпазите. Все пак, те са сред най-важните органи в тялото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vanfleteren, L. E. G. W., Spruit, M. A., Wouters, E. F. M., & Franssen, F. M. E. (2016). Management of chronic obstructive pulmonary disease beyond the lungs. The Lancet Respiratory Medicine. https://doi.org/10.1016/S2213-2600(16)00097-7
  • Pauwels, R. A., Buist, A. S., Calverley, P. M. A., Jenkins, C. R., & Hurd, S. S. (2001). Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease: NHLBI/WHO Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) workshop summary. In American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/ajrccm.163.5.2101039
  • Malo De Molina Ruiz, R., Valle Falcones, M., & Ussetti Gil, P. (2014). Enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(14)70855-8
  • Comité de Salud y Medio Ambiente Soc Europ Enf respiratorias. (2015). La contaminación del aire exterior y los pulmones. European Lung Foundation Health & Environment Alliance. https://doi.org/10.1002/smll.200500087
  • LENFANT, C.; KHALTAEV, N. (2014). Guía de bolsillo para el manejo y prevención del asma (Iniciativa Global para el Asma). Reporte del taller NHLBI/WHO.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.