Внимавайте за тези 6 ранни признака на сърдечната недостатъчност

Съществуват ранни признаци на сърдечните проблеми. Част от тях са умора без причина, необяснимо напълняване или загуба на апетит. Тези симптоми могат да се дължат и на други болести, но е важно да се наблюдавате, за да можете да опишете оплакванията си при посещението си при лекаря.
Внимавайте за тези 6 ранни признака на сърдечната недостатъчност
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 27 януари, 2019

Сърдечната недостатъчност се изразява в невъзможността на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв, за да поддържа метаболизма и да осигурява кислород и хранителни вещества на организма.

Ако клетките ни не се хранят добре, организмът ни не може да функционира нормално – състояние, лесно за разпознаване. Симптомите свързани с тази болест са сериозни и намаляват значително качеството ви на живот.

Същевременно сърдечната недостатъчност е едно от най-често срещаните и пречещи на нормалното функциониране на организма заболяване сред възрастните хора, особено на възраст над 65 години.

Въпреки че в много случаи заболяването е хронично, болните все още могат да живеят нормално, приемайки изписаните им лекарства и живеейки здравословно.

Но при някои хора се налага използването на дефибрилатор. Това е апарат подобен на пейсмейкъра, който постоянно контролира сърдечния ритъм.

Животът се променя драстично, когато човек страда от този вид сърдечно заболяване. Въпреки че е често срещано, то оказва влияние върху болния и семейството му.

Изключително важно е да сте бдителни и да разпознаете още първите признаци на сърдечната недостатъчност. Първоначално най-често не се обръща внимание на аномалии като умора и стрес, които почти винаги са свързани с това заболяване.

Съветваме ви да запомните информацията, която ще споделим с вас в следващите редове. Ще ви е полезна, когато посетите лекаря.

1.Позиви за уриниране през нощта

Ставането повече от два пъти през нощта, за да посетите тоалетната, не е нормално.

Може да се дължи на различни причини (бъбречни проблеми, инфекция, проблеми с простатата …).  Но не трябва да изключвате и сърдечната недостатъчност като възможна причина за това.

Докато лежим сърдечната недостатъчност може да доведе до задържането на течности в долните крайници, което нарушава нормалното кръвоснабдяване. Кръвта се задържа в бъбреците и се изхвърля чрез урината.

Трябва да запомните, че при това заболяване камерите на сърцето се разширяват, опитвайки се да изпомпят повече кръв. Въпреки това в организма ви се натрупват и задържат течности

Ако забележите, че посещавате тоалетната по-често от обикновено, трябва да се консултирате с лекар.

Сърдечната недостатъчност е сериозен проблем.

2.Сърдечната недостатъчност и загубата на апетит

Това е друг проблем, който може да се дължи на различни заболявания, които не са толкова сериозни.

Но когато сърцето ви престане да изпомпва кръвта в нормалния си ритъм, течностите започват да се натрупват в храносмилателната система и черния дроб.

Често болните се чувстват подути, без да са хапвали нищо. Или преяли само след няколко хапки.

3.Постоянна умора

Тази умора се появява, без да сте полагали някакви физически усилия. Това, което преди не ви е изморявало сега ви коства неимоверни усилия и ви оставя без дъх.

Качването на стълби, вдигането на тежки предмети, пазаруването и дори по-дългите разходки ви изморяват.

Сърдечната недостатъчност намалява възможността на сърцето да изпомпва кръвта, изпращайки по-малко количество към мускулите.

Можете да си представите какво означава това за тялото ви: то получава по-малко кислород и хранителни вещества.

Мускулите се претоварват, появяват се крампи, болка и свръх изтощение.

4.Необяснимо напълняване

Напълняване като симптом на сърдечната недостатъчвост
Може да ви изглежда противоречиво. Все пак ако ви липсва апетит и се храните по-малко, защо все пак напълнявате? Причината отново се крие в задържането на течности.

По-голямата част от това напълняване се дължи на задържани течности, а не на натрупани мазнини.

Ако напълнеете с около 2 кг. за по-малко от седмица, трябва веднага да се посъветвате с лекар.

Същевременно е добре да знаете, че чрез подходящата диета лесно ще свалите тези килограми и ще влезете във форма.

5.Оттекли глезени

Оттичането на глезените може да се дължи на различни причини. Наднормено тегло, бременност, разширени вени и дори нарушено кръвоснабдяване.

Но ако това състояние е постоянно трябва да знаете, че не е нормално. Трябва да откриете причината за това.

Това подуване или едема може да се разпростре от глезените по горната част на краката. Често това е признак на сърдечна недостатъчност, проблеми с бъбреците и черния дроб.

Тези проблеми трябва да бъдат обсъдени с лекар.

6.Задух

Диспнеята или задух не се дължи на задържането на течности.
Диспнеята или задух не се дължи на задържането на течности. А на натрупването на секрети в белите дробове.

Важно е да запомните, че ако в белите ви дробове се натрупат течности обмяната на кислород е невъзможна. Това е много сериозен проблем.

Често първоначално задухът се появява при определени обстоятелства. Когато спортувате или пък ставате сутрин от леглото.

Лежейки течностите преминават и се задържат в белите дробове, затруднявайки дишането ни.

Никога не трябва да възприемаме това като нормално състояние. Ако дишането ви е затруднено в продължение на няколко секунди всеки ден, когато ставате, трябва да посетите лекар.

И накрая – важно е винаги да се консултирате с лекар специалист при появата на какъвто и да е проблем, касаещ здравето ви. Всичко, което ви се струва необичайно трябва да бъде обсъдено, а вие – прегледани, за да се радвате отново на нормалния си начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Personal de la Clínica Mayo. Insuficiencia cardíaca. Síntomas y causas. (2018).
 • mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142

 • Retención de líquidos o edemas. Aprobado por la Junta Editorial de Cancer.Net, 08/2017.
 • cancer.net/es/desplazarse-por-atenci%C3%B3n-del-c%C3%A1ncer/efectos-secundarios/retenci%C3%B3n-de-l%C3%ADquidos-o-edema

 • Fundación Española del Corazón. Insuficiencia Cardíaca.
 • fundaciondelcorazon.com/informacion-para-pacientes/enfermedades-cardiovasculares/insuficiencia-cardiaca.html

 • Redeker NS, Adams L, Berkowitz R, Blank L, Freudenberger R, Gilbert M, Walsleben J, Zucker MJ, Rapoport D. Nocturia, sleep and daytime function in stable heart failure. (2012).
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22748491
  • Dolansky MA, Hawkins MAW, Schaefer JT, Gunstad J, Sattar A, Redle JD, Vehovec A, Josephson R, Moore SM, Hughes JW. Cognitive Function Predicts Risk for Clinically Significant Weight Gain in Adults With Heart Failure. (2017).
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27811583
  • F. Rodríguez-Artalejo, JR Banegas Banegas, P. Guallar-CastillónEpidemiología de la insuficiencia cardíaca. (2004).
  revespcardiol.org/es/epidemiologia-insuficiencia-cardiaca/articulo/13057268/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.