Плоскоклетъчен карцином: причини, симптоми и лечение

Плоскоклетъчният карцином е вторият най-разпространен вид рак на кожата. Въпреки че обикновено не е фатално, заболяването може да бъде много сериозно.
Плоскоклетъчен карцином: причини, симптоми и лечение
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Въпросният плоскоклетъчен карцином е вид рак, който засяга кожата. Всъщност сквамозните клетки се намират в множество тъкани на тялото, извън кожата. Например, те могат да бъдат открити и в белите дробове или гърлото.

В тази статия обаче ще говорим за плоскоклетъчен карцином на кожата. Това е вид злокачествена неоплазма, която има тенденция да расте бавно, но може да се задълбочи и да нахлуе в други структури.

В повечето случаи това се случва във връзка с излагане на слънце. Това означава, че превенцията е възможна.

Какво е плоскоклетъчен карцином?

Плоскоклетъчният карцином (или кожен плоскоклетъчен карцином ) е втората най-често срещана форма на рак на кожата. Това е обяснено в статия от Skin Cancer Foundation. Образува се от сквамозните клетки, които са част от средния и външния слой на кожата.

Тези клетки са сплескани и се подлагат на непрекъснато обновяване. По този начин мъртвите клетки се отделят от кожата, докато се образуват нови. Карциномът възниква, когато тези клетки започнат да се размножават неконтролируемо.

Проблемът е, че те имат злокачествен потенциал и могат да нахлуят в други структури. В повечето случаи този рак не е фатален. Въпреки това, той може да увреди близките тъкани или да метастазира.

Някои проучвания изчисляват, че честотата на плоскоклетъчен рак в Испания е 38,16 случая на 100 000 жители. Други често срещани форми на рак на кожата включват базалноклетъчен карцином и меланом.

Симптоми на плоскоклетъчен карцином

плоскоклетъчен карцином
Понякога симптомите на плоскоклетъчен карцином могат да бъдат различни и трудни за идентифициране. Ето защо е важно да посетите дерматолог, за да прегледате бенки като тази.

В случай на кожен карцином, както обясняват специалистите от Mayo Clinic, лезията се появява в области, изложени на слънце. Например, може да се появи на устните, лицето или скалпа. Може да бъде плоска рана с нещо като кора на повърхността или твърдо, зачервено възелче.

Освен това може да приеме формата на незаздравяваща язва или повдигната област върху белег. В устата може да изглежда като грубо петно или червеникава рана.

Проучванията показват, че еволюцията на кожните лезии варира от месеци до години, с бавен, прогресивен растеж, който постепенно навлиза в здравата тъкан.

Какво може да го причини?

Повечето кожни плоскоклетъчни карциноми са свързани с излагане на слънце. Те всъщност са свързани с ултравиолетовото (UV) лъчение. Ето защо са по-чести при хора, които използват солариуми.

Както се обяснява в статия от Американската академия по дерматологична асоциация, повечето засегнати хора имат светла кожа. Те също имат история на непредпазване на кожата си с дрехи или слънцезащитни продукти.

Има обаче и други случаи на плоскоклетъчен карцином, които се появяват върху участъци от кожата, които обикновено не се излагат на слънце. Поради тази причина се предполага, че други фактори оказват влияние върху неговото развитие. Например, имунните заболявания могат да направят това.

Рискови фактори

Светлата кожа увеличава риска от този рак. Освен това хората със светли очи и коса или с много лунички са по-склонни да страдат от него, особено ако имат склонност към слънчево изгаряне.

Всъщност при  претърпелите много слънчеви изгаряния в детството изглежда, че рискът значително се увеличава. Същото важи и ако има други предракови лезии по кожата, като старчески петна и актинични кератози.

Изследванията показват, че този вид рак на кожата е 2 до 3 пъти по-често срещан при мъжете и се появява най-често при хора на възраст над 50 години. Други рискови фактори включват инфекции и хронични възпаления на кожата.

Xeroderma pigmentosum е рядко заболяване, което също така увеличава вероятността от карцином. Това е патология, която причинява изключителна чувствителност към слънчева светлина. Ето защо увреждането на кожата е по-тежко.

Как се диагностицира?

Диагнозата плоскоклетъчен карцином изисква задълбочен физикален преглед. В идеалния случай лезията трябва да бъде прегледана от дерматолог. В допълнение, лекарят трябва да знае цялата медицинска история на пациента.

Но за точна диагноза са необходими допълнителни изследвания. Кожната биопсия е най-полезният начин за диагностициране. Състои се от отстраняване на част или цялата лезия за лабораторно изследване.

От данните от биопсията е възможно да се идентифицира и класифицира плоскоклетъчен рак. Новата система за стадиране на рака на Американския съвместен комитет взема предвид размера на тумора, проникването в дълбоки структури, разпространението в лимфните възли и метастазите в други органи.

Налични лечения за плоскоклетъчен карцином

Лечението на плоскоклетъчния карцином е различно. Зависи от размера на тумора, местоположението му или дали нахлува в някакви структури.

Лечение, ако карциномът е малък

Повечето случаи на плоскоклетъчен карцином се диагностицират в ранните стадии. Това позволява те да бъдат отстранени с минимално инвазивни и локални методи, особено ако туморът е с малка или никаква дисеминация.

Една от най-често използваните терапии е лазерното лечение. Полезно е, когато лезията е повърхностна. Избягва увреждане на околната тъкан и оставя много малко белези.

Друга от най-простите техники е аблация с течен азот. Нарича се още криохирургия. Това е проста техника, която може да се извърши дори в кабинета на дерматолога.

Фотодинамичната терапия изглежда полезна в тези случаи. В допълнение, кюртаж и електродесикация могат да се използват за отстраняване и запечатване на основата на тумора.

Лечение на по-големи тумори

Когато плоскоклетъчният карцином е по-обширен или по-дълбок, са необходими по-инвазивни мерки. Хирургията е най-често използваният подход. Състои се в отстраняване на увредената кожа, като се уверите, че остават свободни от тумора краища.

В момента обаче има и други алтернативи. Една от тях е операцията по Моос. Това е процедура, която позволява раковата тъкан да бъде отстранена по много специфичен начин, като на слоеве. В същото време се изпращат проби в лаборатория, за да се провери дали е достигната тъкан без тумор.

Лъчевата терапия също се използва често, особено в случаите, когато се смята, че има висок риск от рецидив.

лъчетерапия на плоскоклетъчен карцином
Лъчевата терапия за рак на кожата се прилага за пациенти с тенденция ракът да се повтори.

Лечение на дисеминиран плоскоклетъчен карцином

Когато говорим за разпространение, имаме предвид, че туморът се е разпространил в други части на тялото, извън кожата. В тези случаи ограничените хирургични техники не са лечебни.

Ето защо са необходими системни лечения. Един от терапевтичните методи е химиотерапията. В днешно време могат да се използват и лекарства, които са специфично насочени към тумора.

Може ли да се предотврати появата му?

Плоскоклетъчният карцином често е свързан с ултравиолетовото лъчение. Ето защо има много начини, които могат да помогнат за предотвратяване на появата му.

Ключът е кожата да бъде защитена от слънцето, особено през най-горещите часове на деня. В моменти, когато има излагане, винаги трябва да се използва слънцезащитен крем. Всъщност се препоръчва през цялата година, независимо от сезона.

Освен това трябва да се избягват солариумите. Друг от основните стълбове на превенцията е да преглеждате кожата си често, особено ако имате рискови фактори, като например светла кожа.

Най-важното е винаги да се консултирате със специалист при всяка необичайна промяна на кожата. Рани или язви, които не зарастват, трябва да бъдат прегледани. Същото важи и за червеникави възли или брадавици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carcinoma de células escamosas de la piel – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/squamous-cell-carcinoma/symptoms-causes/syc-20352480
  • Tipos de cáncer de piel: descripción general del carcinoma de células escamosas. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common/scc
  • Carcinoma de Células Escamosas – La Fundación de Cáncer de Piel. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://cancerdepiel.org/cancer-de-piel/carcinoma-de-celulas-escamosas
  • Farasat S, Yu SS, Neel VA, Nehal KS, et al. A new American Joint Committee on Cancer staging system for cutaneous squamous cell carcinoma: creation and rationale for inclusion of tumor (T) characteristics. J Am Acad Dermatol. 2011 Jun;64(6):1051-9.
  • Castañeda Gameros P, Eljure Téllez J. El cáncer de piel, un problema actual. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2016;  59( 2 ): 6-14.
  • Tejera-Vaquerizo A, Descalzo-Gallego MA, Otero-Rivas MM, Posada-García C, et al. Skin Cancer Incidence and Mortality in Spain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Actas Dermosifiliogr. 2016 May;107(4):318-28.
  • Victoria Bárzaga Héctor Oscar. Carcinoma de células escamosas invasivo diferenciado: presentación de un caso. AMC  [Internet]. 2010  Ago [citado  2022  Mayo  26] ;  14( 4 ).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.