7 признака на рака на пикочния мехур, за които трябва да внимавате

· 02.03.2018
Какви са симптомите на рака на пикочния мехур? Въпреки че част от симптомите могат да се дължат на други причини е важно да обърнете внимание на всички признаци, за да получите навременна диагноза и лечение в случай, че се касае за рак на пикочния мехур.

Знаете ли кои са признаците на рака на пикочния мехур?

Пикочният ви мехур е орган, изграден от мускулна тъкан, с формата на торбичка. Характерна е способността му да се свива и разширява, когато съхранява урината, образувана от бъбреците ви.

Ракът засягащ пикочния мехур, се характеризира с появата на злокачествени клетки, които започват да се размножават неконтролируемо по вътрешната лигавица на органа, образувайки тумори.

Повечето случаи на рака на пикочния мехур водят началото си от уротелиума, най-вътрешната лигавица на този орган.

Навременното откриване е жизненоважно, за да бъдат избегнати опасните последици, защото за много кратко време ракът може да обхване и другите части на пикочния мехур и съседните на него тъкани.

Един от основните проблеми е фактът, че много от ранните симптоми се отдават на други заболявания и затрудняват поставянето на правилната диагноза.

Това означава, че трябва внимателно да наблюдавате тялото си. Особено ако сте изложени на рискови фактори като пушенето на цигари или сте в чест контакт с химични токсични вещества.

Днес ще споделим с вас седем основни симптома на рака на пикочния мехур, за да не се чудите и да посетите лекар възможно най-бързо след като ги забележите.

Внимание!

1.Кръв в уринатакръв в урината като белег на рака на пикочния мехур

Наличието на кръв в урината е един от най-ранните признаци на рака на пикочния мехур.

  • Количеството на кръвта може да варира, но тя ще се появява с малки прекъсвания.
  • Някои болни забелязват промяна в цвета на урината си – тя става по-розова, в редки случаи – тъмночервена.
  • В други случаи цветът на урината изглежда нормален. Но лекарите може да открият незначителни следи от кръв при изследването й.
  • Тези оплаквания могат да се наблюдават в продължение на седмици. А могат да се появят за един ден и да отшумят на следващия.
  • Ако не вземете мерки, кръвта в урината отново ще се появи след време.

Прочетете и: 8 вида урина, разкриващи състоянието на здравето

2.Промяна в уринирането

Можете да считате някои промени в уринирането като евентуални признаци на рака на пикочния мехур, защото почти винаги се дължат на някаква инфекция.

А тя може да доведе до поставяне на бърза диагноза за рак.

Посетете лекар, ако забележите част от следните симптоми:

  • Честа нужда от посещение на тоалетната, дори когато пикочният ви мехур е празен.
  • Повишена нужда от уриниране през нощта
  • Слаба струя на урината
  • Усещане за парене по време на уриниране

3.Болка отстрани на гърбаболка в гърба при рака на пикочния мехур

Пикочните инфекции, както и  камъните в бъбреците и рака на пикочния мехур могат да доведат до неприятна болка от едната страна в долната част на гърба.

Въпреки че първоначално болката може да бъде объркана с мускулни спазми, честотата и силата й ще ви подскажат, че става въпрос за нещо друго.

Важно е да обръщате внимание на този вид болка, особено ако е съпроводена и с промяна в урината ви.

4.Липса на апетит

Има много причини за липсата на апетит. След тях е и възможността това състояние да се дължи на този вид рак.

Хората, при които започва образуването на тумори в пикочния мехур се оплакват от постоянно усещане за тежест, което им пречи да се хранят по обичайни начин.

5.Отслабване

Липсата на апетит и стресът от рака могат да доведат до бързото отслабване на болните.

В резултат на това се наблюдава недостиг на редица хранителни вещества и тъй като имунната ви система отслабва раковите клетки се разпространяват по-лесно.

6.Възпаление

Задържането на течности или т.нар едема може да е резултат от реакцията на организма, атакуван от раковите клетки.

В този случай задържането на течности се наблюдава в областта на стомаха и краката, тъй като пикочният мехур не може да отделя течностите нормално.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 храни предпазващи от възпаление на черния дроб и панкреаса

7.Усещане за умора и анемия при рака на пикочния мехурусещане за умора и анемия при рака на пикочния мехур

Друга последица от липсата на апетит, причинена от рака на пикочния мехур, е усещането за силна умора, често свързана с анемия.

Когато организмът изпитва недостиг на хранителни вещества, образуването на кръвните клетки намалява. И получавате по-малко кислород до клетките си, в резултат на което се появява физическата и умствената умора.

Симптомите, които ви описахме могат да се дължат на нещо безобидно или на сериозно заболяване. Затова е добре да посетите лекар, който да ви прегледа и да прецени дали се касае за рак на пикочния мехур.

Както и при другите видове рак, ранното откриване е ключ към успешното лечение.

Jameson, C. (2008). The pathology of bladder cancer. In Carcinoma of the Bladder (pp. 1–22). Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CBO9780511545399.003

Kramer, M. W., Cash, H., & Inman, B. A. (2014). Bladder cancer. In Urology at a Glance (pp. 151–155). Springer Berlin Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_31

Down, C. J., Nair, R., & Thurairaja, R. (2016, October 1). Bladder cancer. Surgery (United Kingdom). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2016.08.001