7 признака на рака на пикочния мехур, за които трябва да внимавате

Какви са симптомите на рака на пикочния мехур? Въпреки че част от симптомите могат да се дължат на други причини е важно да обърнете внимание на всички признаци, за да получите навременна диагноза и лечение в случай, че се касае за рак на пикочния мехур.
7 признака на рака на пикочния мехур, за които трябва да внимавате

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли кои са признаците на рака на пикочния мехур?

Пикочният ви мехур е орган, изграден от мускулна тъкан, с формата на торбичка. Характерна е способността му да се свива и разширява, когато съхранява урината, образувана от бъбреците ви.

Ракът засягащ пикочния мехур, се характеризира с появата на злокачествени клетки, които започват да се размножават неконтролируемо по вътрешната лигавица на органа, образувайки тумори.

Повечето случаи на рака на пикочния мехур водят началото си от уротелиума, най-вътрешната лигавица на този орган.

Навременното откриване е жизненоважно, за да бъдат избегнати опасните последици, защото за много кратко време ракът може да обхване и другите части на пикочния мехур и съседните на него тъкани.

Един от основните проблеми е фактът, че много от ранните симптоми се отдават на други заболявания и затрудняват поставянето на правилната диагноза.

Това означава, че трябва внимателно да наблюдавате тялото си. Особено ако сте изложени на рискови фактори като пушенето на цигари или сте в чест контакт с химични токсични вещества.

Днес ще споделим с вас седем основни симптома на рака на пикочния мехур, за да не се чудите и да посетите лекар възможно най-бързо след като ги забележите.

Внимание!

1.Кръв в урината

Наличието на кръв в урината е един от най-ранните признаци на рака на пикочния мехур.

 • Количеството на кръвта може да варира, но тя ще се появява с малки прекъсвания.
 • Някои болни забелязват промяна в цвета на урината си – тя става по-розова, в редки случаи – тъмночервена.
 • В други случаи цветът на урината изглежда нормален. Но лекарите може да открият незначителни следи от кръв при изследването й.
 • Тези оплаквания могат да се наблюдават в продължение на седмици. А могат да се появят за един ден и да отшумят на следващия.
 • Ако не вземете мерки, кръвта в урината отново ще се появи след време.

2.Промяна в уринирането

Можете да считате някои промени в уринирането като евентуални признаци на рака на пикочния мехур, защото почти винаги се дължат на някаква инфекция.

А тя може да доведе до поставяне на бърза диагноза за рак.

Посетете лекар, ако забележите част от следните симптоми:

 • Честа нужда от посещение на тоалетната, дори когато пикочният ви мехур е празен.
 • Повишена нужда от уриниране през нощта
 • Слаба струя на урината
 • Усещане за парене по време на уриниране

3.Болка отстрани на гърба

Пикочните инфекции, както и   камъните в бъбреците и рака на пикочния мехур могат да доведат до неприятна болка от едната страна в долната част на гърба.

Въпреки че първоначално болката може да бъде объркана с мускулни спазми, честотата и силата й ще ви подскажат, че става въпрос за нещо друго.

Важно е да обръщате внимание на този вид болка, особено ако е съпроводена и с промяна в урината ви.

4.Липса на апетит

Има много причини за липсата на апетит. След тях е и възможността това състояние да се дължи на този вид рак.

Хората, при които започва образуването на тумори в пикочния мехур се оплакват от постоянно усещане за тежест, което им пречи да се хранят по обичайни начин.

5.Отслабване

Липсата на апетит и стресът от рака могат да доведат до бързото отслабване на болните.

В резултат на това се наблюдава недостиг на редица хранителни вещества и тъй като имунната ви система отслабва раковите клетки се разпространяват по-лесно.

6.Възпаление

Задържането на течности или т.нар едема може да е резултат от реакцията на организма, атакуван от раковите клетки.

В този случай задържането на течности се наблюдава в областта на стомаха и краката, тъй като пикочният мехур не може да отделя течностите нормално.

7.Усещане за умора и анемия при рака на пикочния мехур

Друга последица от липсата на апетит, причинена от рака на пикочния мехур, е усещането за силна умора, често свързана с анемия.

Когато организмът изпитва недостиг на хранителни вещества, образуването на кръвните клетки намалява. И получавате по-малко кислород до клетките си, в резултат на което се появява физическата и умствената умора.

Симптомите, които ви описахме могат да се дължат на нещо безобидно или на сериозно заболяване. Затова е добре да посетите лекар, който да ви прегледа и да прецени дали се касае за рак на пикочния мехур.

Както и при другите видове рак, ранното откриване е ключ към успешното лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Richards, M. A., Smith, P., Ramirez, A. J., Fentiman, I. S., & Rubens, R. D. (1999). The influence on survival of delay in the presentation and treatment of symptomatic breast cancer. British Journal of Cancer. https://doi.org/10.1038/sj.bjc.6690137

 • Boman, H., Hedelin, H., Jacobsson, S., & Holmäng, S. (2002). Newly diagnosed bladder cancer: The relationship of initial symptoms, degree of microhematuria and tumor marker status. Journal of Urology. https://doi.org/10.1016/S0022-5347(05)64271-1


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.