6 симптома на рак на кожата - не ги подценявайте!

Ранното откриване е ключът към лекуването и побеждаването на рака на кожата. Научете кои 6 важни признака не трябва да пренебрегвате от следващите редове.
6 симптома на рак на кожата - не ги подценявайте!

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

През последните години броят на болните от рак на кожата се е увеличил драстично.

Болестта често засяга хората над 50 години, като това не означава, че по-младите хора са застраховани срещу появата й.

Ракът на кожата се свързва с продължителното излагане под влиянието на слънчевите лъчи, но освен това се дължи и на ДНК мутации на епителните клетки.

Въпреки че е един от най-често срещаните видове рак, процентът на смъртност при рака на кожата намалява значително. Начинът на лечение непрекъснато се развива и напредва, освен това лесно можете да получите навременна диагноза.

Повечето случаи на рак на кожата са от типа немеланомен рак. Този вид рак се контролира по-ефикасно, защото не води до промени на клетъчно ниво.

Въпреки това е важно да разпознаете евентуалните проблеми възможно най-бързо. Най-важното за избягването на по-агресивните форми на рака на кожата е ранната диагностика.

Поради тази причина в следващите редове ще ви разкажем за 6-те признака на рака на кожата, които не трябва да пренебрегвате.

Внимание!

1.Появата на бенки

Появата на нови бенки, особено на такива с неправилна форма, е един от основните симптоми на рака на кожата.

Обикновено те бързо привличат вниманието, тъй като се появяват изведнъж и имат характерна големина, цвят и структура.

Някои изглеждат като червени петна, други имат набраздена структура и тъмен цвят.

Препоръчваме: Кожата и здравето ви

2.Промяна на съществуващите бенки

Промяната на съществуващите бенки никога не трябва да бъде пренебрегвана. Както вече споменахме обръщайте внимание на промените настъпващи с течение на времето.

Специалистите са създали т.нар. “правило на азбуката” или “ABCDE” правило, отнасящо се за основните характеристики на бенките, които трябва да наблюдавате.

  • A за асиметрия: Отнася се за бенките, при които едната половина не съвпада с другата.
  • B за граница: Краищата на бенката са неравномерни, деформирани или слабо очертани.
  • C за цвят: Бенките забележимо променят цвета си. Могат да станат по-тъмни, да са оцветени в няколко цвята или да изгубят цвета си.
    Можете да забележите различни нюанси като синьо, червено, розово или сиво.
  • D за диаметър: Меланомите могат да са с големина до 6 мм. Често са много по-малки.
  • E за повърхност: Повърхността на бенката е неравномерна и изпъкнала.

Мнението на един от най-добрите дерматолози в България, д-р Антон Стоименов, е че родителите трябва да пазят децата си от жарките лъчи на слънцето. В последните години се смята и, че внезапното слънчево изгаряне при малките деца, с появата на реакция върху кожата или появата на мехури, е един от най-рисковите причини за по-късната проява на меланома.

3.Рани, които не зарастват

Когато клетките на кожата са здрави, дермата може да се възстановява, раните и зачервяванията зарастват за кратко време.

Обратното се наблюдава, когато клетките на кожата се разболеят. Способността им да се самолекуват намалява и дори най-малките рани зарастват трудно и бавно.

Ако забележите открити рани и зачервявания, които не зарастват дълго време, то това може да е тревожен сигнал за рак на кожата.

4.Разпространяващи се петна

Появата на петна по кожата може да се дължи на различни външни и вътрешни фактори. Но начинът, по който се развиват е показателен дали са свързани с този вид рак.

Например, ако петната започнат да се разпространяват от бенката към заобикалящата я кожа, е важно да отидете на лекар. Това може да се дължи на промени в здравето на клетките ви.

5.Зачервяване и подуване

Злокачествените клетки водят до възпалителни реакции, които водят до промени в самата бенка, както и в кожата около нея.

Обикновено това се случва извън границите на бенката, а симптомите са зачервяване и други подобни признаци типични за кожните възпаления.

Тези промени са трайни и обикновено се влошават с всеки изминал ден.

6.Чувствителност и болка при рак на кожата

И други заболявания могат да доведат до промяна на чувствителността, но това може да е свързано и с този вид рак.

Единствено лекар би могъл да оцени симптомите на необичайно клетъчно развитие като чест сърбеж, болка при докосване и възпаление.

Ако забележите някой от тези симптоми веднага посетете лекар, който да прецени дали са свързани с това заболяване.

Запомнете, че ранното диагностициране е ключ за навременното и ефикасно лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.