Плодове, които ускоряват метаболизма

Само три часа след консумация на пикантни храни обмяната на веществата може да се ускори с до 25%
Плодове, които ускоряват метаболизма

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Искате ли да научите кои плодове ускоряват метаболизма?

Често чуваме как хората говорят за това, колко искат да отслабнат или да се поберат в по-малък размер дрехи. Дотук добре, но нека не се стига до състояния на вманиачаване! За някои отслабването се превръща в основен приоритет и на моменти те се държат така, сякаш са посветили живота си на тази мисия.

Те не знаят, че могат много лесно да отслабнат, като ускорят метаболизма си по естествен начин. Това може да се постигне, като се консумират определени плодове, които съдържат високо количество антиоксиданти и помагат за изхвърлянето на излишните течности и токсини в организма.

Ще ви представим някои плодове, които ускоряват метаболизма и идват на помощ в борбата с килограмите.

Плодове, ускоряващи метаболизма

Грейпфрут

Този плод е ефикасно средство против запек и подпомага функциите на отделителната система. Нещо повече – той съдържа антиоксиданти, които помагат на организма да използва инсулина ефективно, като по този начин се поддържат балансирани нивата на кръвна захар. Грейпфрутът също помага да горите калории, което го прави важна част от всяка една балансирана диета, посветена на намаляване на теглото.

Ябълки

Ябълките ускоряват метаболизма, детоксикират черния дроб и съдържат метионин и пептид, които намаляват нивата на холестерол и глюкозата в кръвта.

Ябълките подпомагат функциите на паметта и са ефективен инструмент за борба с невродегенеративните заболявания. Изследвания на университета в Рио де Жанейро са доказали, че яденето на 3 малки ябълки на ден може да ви помогне да отслабнете по-бързо.

Круши

Крушите са плодове, които ускоряват метаболизма.

Крушите са богати на витамини и фолиева киселина. Също като ябълките, те могат да помогнат за ускоряване на метаболизма и да намалят високите нива на липиди. За да видите колко желязо съдържа дадена круша, просто я нарежете наполовина. Ако стане кафява, това означава, че е богата на желязо. Ако не си промени цвета, това индикира ниско съдържание на желязо.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове притежават три слоя с различни фитохимични свойства, включително витамин С, който има антиоксидантни свойства и укрепва имунната система. Освен това те ни помагат да изгаряме мазнините и да поддържаме бърз метаболизъм.

Папая

Папая

Въпреки че ароматът на този плод не е приятен за всеки, свойствата му са възхитителни. Папаята съдържа папаин – ензим, който подобрява храносмилането на протеини и поддържа метаболизма. Този плод помага за отслабването, защото е нискокалоричен. За него също е известно, че премахва излишната вода от тялото и доставя електролити, полезни за предотвратяване на сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане.

Пикантни храни

Пикантните храни са във фокуса на много изследователски проекти поради изненадващите си ефекти. Само три часа след консумация на пикантни храни обмяната на веществата може да се ускори с до 25%. Те помагат за изгаряне на калории и освобождават ендорфини (което ги прави мощен стимулант и средство за антидепресивно лечение).

Киви

Киви

Първоначално дошъл от Китай, този плод е богат на фибри и витамини, тоест чудесно средство за подсилване на имунната система. Благодарение на високото си съдържание на фибри кивито помага за регулиране на храносмилането и обмяната на веществата и балансира нивата на холестерола в кръвта. Едно-единствено киви осигурява необходимото дневно количество витамин С – и за деца, и за възрастни.

Пъпеш

Този плод съдържа толкова много вода, че просто се топи в устата. Той е сладък и идеален в горещите летни дни. Тъй като е богат на калий, пъпешът е изключително подходящ, ако целта ви е бърз метаболизъм и отслабване.

Запомнете …

Вече знаете че има много плодове, които помагат за ускоряване на метаболизма. Те ще бъдат още по-полезни, ако ги консумирате между храненията, така че стомахът да преработва хранителните вещества по-лесно.

Винаги е добре да имате предвид, че плодовете са добър съюзник за ускоряване на метаболизма – разбира се, стига да спазвате подходяща диета и да се храните и живеете здравословно. Но не изпадайте в крайности – не оставайте цял ден само на плодове, защото организмът ви се нуждае и от други хранителни вещества, витамини и минерали, за да е силен. Да напомним, и упражненията са важен фактор за добро здраве. Дори леката физическа активност след всяко хранене е чудесен начин да работим в тази насока.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fujioka K, Greenway F, Sheard J, Ying Y. The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome. J Med Food. 2006 Spring;9(1):49-54. doi: 10.1089/jmf.2006.9.49. PMID: 16579728.
  • de Oliveira MC, Sichieri R, Venturim Mozzer R. A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. 2008 Sep;51(2):291-5. doi: 10.1016/j.appet.2008.03.001. Epub 2008 Mar 7. PMID: 18439712.
  • Reiland H., Slavin J., Systematic review of pears and health. Nutrition Today, 2015.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.