Плодът от хлебно дърво: свойства и ползи

Ако търсите заместител на кафето, няма как да пропуснете напитката приготвена от плода на хлебното дърво.
Плодът от хлебно дърво: свойства и ползи

Последна актуализация: 16 април, 2023

Плодът от хлебно дърво, известен също като плода ramon или плода ojoche, е често срещана храна в страни като Мексико и Бразилия, която може да бъде източник на висококачествени хранителни вещества. Произлиза от дървото Brosimum alicastrum и не е обичайно за европейските райони, въпреки че постепенно се разпространява по света поради своите ползи за здравето. Някои го смятат за суперхрана, термин, който обикновено не се харесва от експертите по хранене.

Преди да започнем, трябва да споменем, че зеленчуците, отглеждани в южната част на американския континент, обикновено се характеризират с високи концентрации на антиоксиданти.

Тези елементи спомагат за неутрализирането на образуването на свободни радикали, което може да помогне за предотвратяване на развитието на определени сложни патологии. В крайна сметка контролът на редокс баланса е ключов за предотвратяване на влошаване на здравословното състояние с годините.

Плодът от хлебно дърво – хранителни вещества

Хлебният плод може да се използва за приготвяне на напитка, която работи като заместител на кафето. Не съдържа токсични елементи или алергенни вещества.

Не се влияе и от афлатоксини, нещо, което се счита за много положително от гледна точка на безопасността на храните. Концентрираните въглехидрати са с нисък гликемичен индекс и са източник на основни минерали и витамини.

Кафена напитка, приготвена с плодове от хлебно дърво
Плодът на хлебното дърво може да се използва за приготвяне на запарка, подобна на кафе. Искате ли да го опитате?

Преди всичко е важно да се подчертае наличието на калций, желязо и витамини A, B, C и E в плодовете на хлебното дърво. Също така са източник на протеини, така че ще ви помогне да покриете ежедневните си нужди. Може да се включи без големи проблеми в контекста на хипокалорична диета с цел отслабване.

Плодът от хлебно дърво – ползи

От гледна точка на ползите, плодовете от хлебно дърво ще помогнат за предотвратяване на ситуации на желязодефицитна анемия. Ясно е, че този минерал е с ниска наличност. Въпреки това, когато се прилага със значително количество витамин С, усвояването се подобрява. Това се доказва от изследване, публикувано в Анали на Нюйоркската академия на науките.

Кафеени семена.
Искате ли да се откажете от кафето? Какво ще кажете да замените ежедневната си чаша с напитка от плод от хлебно дърво?

Самият витамин С е в състояние да засили както вродената, така и адаптивната имунна функция. Доказва го проучване, публикувано в Nutrients. Поддържането на нивата на този елемент в оптимални граници ще допринесе за по-добро управление на симптомите, ако развиете инфекциозно заболяване. Поради тази причина се препоръчва допълнителен прием, когато откриете появата на проблем от този тип.

Към всичко това трябва да добавим съдържанието на калий в плода на хлебното дърво, минерал, който има антагонистично действие спрямо това на натрия по отношение на контрола на кръвното налягане. Ето защо е важно да се осигури достатъчен и продължителен прием, за да се избегнат епизоди на хипертония, които могат да бъдат вредни. Статия, публикувана в Journal of the American Heart Association, потвърждава това.

Как да консумираме плодове от хлебно дърво?

Най-общо казано, плодовете на хлебното дърво се използват за приготвянето на напитка, която е подобна на кафето, особено по отношение на органолептичните характеристики. Плодът може и да се вари, за да се образува паста и след това да се оформят палачинки, които могат да се пълнят с различни съставки. Дори е бил използван като заместител на царевицата в някои култури.

Въпреки че не е често срещана съставка в европейската кухня, често се използва в страните от Южна Америка в различни рецепти. Има вкус, който донякъде прилича на този на орехите, така че може да подобри много различни рецепти и напитки.

Плодът от хлебно дърво – висококачествен плод

Както можете да видите, плодът на хлебното дърво съдържа висококачествени витамини, минерали и антиоксиданти. Които могат да бъдат включени във вашата диета, за да намалите разболяванията.

Тези елементи са необходими, за да помогнат на физиологията на тялото да работи ефективно. Въпреки това, за да се изпитат положителни ефекти, трябва да се гарантира, че те са въведени в контекста на разнообразна и балансирана диета.

И накрая, трябва да се отбележи, че прекомерната консумация на антиоксиданти в някои ситуации може да бъде вредна.

Например, когато тренирате, не е препоръчителен допълнителен прием на тези елементи чрез добавки. В противен случай пътищата на клетъчната комуникация могат да бъдат инхибирани. Което да повлияе отрицателно на хипертрофията и увеличаването на мускулната сила.

Въпреки това, определено количество, поето чрез храната, може да оптимизира процесите на възстановяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.