5 най-добри съвета как да спрете да пиете твърде много кафе

Ако искате да спрете да пиете твърде много кафе, важно е да не го замествате с друг порок. Напротив, трябва да научите някои техники, за да можете да се справите без него по здравословен начин.
5 най-добри съвета как да спрете да пиете твърде много кафе
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Solimar Cedeño

Последна актуализация: 10 януари, 2023

Пиенето на чаша кафе всяка сутрин е навик за много хора. Това е напитка, която ви кара да се чувствате спокойни и будни заради съдържащия се в нея кофеин, който предизвиква хиперактивност. Една или две чаши всеки ден е достатъчно количество. Проблемът обаче е, когато пиете твърде много кафе.

Искате ли да разберете как да се откажете от този навик, като го замените с по-здравословни варианти?

Пиене на твърде много кафе

Пиенето на твърде много кафе е вредно за вашето здраве.

Всичко е полезно в умерени количества, но когато злоупотребявате с нещо, е трудно да спрете. Това се случва, защото тялото ви в крайна сметка изгражда толерантност. По този начин искате повече и повече, така че тялото ви да се чувства точно както при първия път, когато сте го пили.

Пиенето на твърде много кафе повишава активността на тялото ви. Всъщност това също може да причини безпокойство, проблеми с нервите, както и тахикардия. Следователно може да доведе до много здравословни проблеми.

Има случаи с хора, чиято нервна система не работи както трябва. Може да повлияе на съня, настроението и в някои случаи дори да причини Синдром на неспокойните крака, известен също като болест на Уилия-Екбом. Този синдром има неврологичен произход и кара краката ви да се движат, защото усещате, че изтръпват и горят.

В допълнение, кафето също съдържа kahweol и cafestol, вещества, които повишават така наречения “лош холестерол” (LDL) в кръвта ви.

За съжаление, рязкото му спиране може да причини симптоми на зависимост като главоболие, липса на настроение или умора. Затова ще ви разкажем как да спрете да пиете твърде много кафе по здравословен начин.

Как да спрете да пиете твърде много кафе

Опитайте някои от тези идеи, за да спрете да пиете твърде много кафе през целия ден.

1. Постепенно намалете количеството

Първото нещо, което трябва да направите, е бавно да намалите броя чаши, които пиете всеки ден. Ако пиете пет чаши всеки ден, намалете до четири за няколко дни, след това намалете до три и така нататък.

По този начин няма да чувствате зависимост или безпокойство, защото тялото ви няма да се нуждае от толкова много чаши кафе на ден. Една или две ще са достатъчни, за да ви дадат енергия и да се почувствате удовлетворени.

2. Как да спрете да пиете твърде много кафе – комбинирайте го с мляко

Това е добър начин да спрете да пиете твърде много от това силно вещество. Ако продължите да го пиете в същата чаша и го направите по-малко концентрирано, ще консумирате по-малко кофеин.

Ако имате непоносимост към лактоза, използвайте вместо това вода или заместител на млякото. Идеята е да намалите количеството кофеин, така че това е добър начин да го направите.

3. Опитайте безкофеинови напитки

Заменете кафето си с кофеин с безкофеиново. Въпреки че безкофеиновият кофеин може да повиши холестерола, вие спирате да пиете кофеин, което прави кафето толкова пристрастяващо.

След като премахнете пристрастяващия компонент на кафето от живота си, ще ви бъде по-лесно да спрете или да намалите дозата. Не се притеснявайте за вкуса на безкофеиновото кафе, защото е почти същият като на обикновеното кафе.

4. Заменете кафето с нещо друго

Когато имате почивка на работа, заменете чашата кафе с плод, сок, чай без кофеин или друга по-здравословна закуска.

Например, опитайте ябълка. Определено обаче ще се изненадате, когато разберете, че всъщност водата е най-добрият заместител.

Когато ви се пие кафе, веднага трябва да консумирате нещо по-здравословно. Трябва да положите съзнателни усилия, за да правите това и да не го замествате с друг порок.

5. Как да спрете да пиете твърде много кафе – подремнете

Подремването може да ви помогне да спрете да пиете твърде много кафе.

Ако пиете кафе, за да останете будни, по-добре е да подремнете 15 – 25 минути, за да се възстановите. Всъщност резултатите ще бъдат по-добри. Въпреки че кафето ви държи будни, то не помага за концентрацията ви и не ви кара да се чувствате добре отпочинали.

Не отказвайте на тялото си почивката, която заслужава. Не забравяйте, че липсата на достатъчно сън ще причини умора и други заболявания.

Освен това е важно да държите лекарството за главоболие под ръка, докато работите върху това да не пиете твърде много кафе. Много често може да получите мигрена през първите няколко дни.

Окончателни препоръки

Въпреки това, не трябва да използвате чай с кофеин, за да се откажете от кафето. Въпреки че е по-здравословен, той също води до пристрастяване, тъй като съдържа теин. Всъщност това вещество е силно като кофеина.

Препоръчваме да спите поне 7 или 8 часа през нощта, за да може тялото ви да си почине и да има достатъчно енергия през деня. По този начин ще останете активни през деня, без да зависите от вещества, които да ви държат будни и нащрек.

Освен това балансираната диета е от съществено значение, за да се избегне пиенето на твърде много кафе. Яденето на лека закуска в средата на сутринта и в средата на следобеда ще помогне за предотвратяване на стреса и безпокойството, които често ви карат да искате чаша кафе.

Хидратацията също е важна за поддържане на правилната работа на вътрешните органи . Затова трябва да пиете около 6-8 чаши вода всеки ден.

Вашият лекар обаче е този, който трябва да реши от какво количество имате нужда въз основа на вашето тегло и други здравословни състояния.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.