Pin-up стил за декорация на дома: 6 идеи

Модата от 50-те години може да се приложи в спални, бани и кухни. Открийте ключовете на "pin-up" стила за декорация на дома.
Pin-up стил за декорация на дома: 6 идеи

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Pin-up модата се определя от дизайна, характерен за 50-те и 60-те години на миналия век. По онова време това представляваше разрушителен, провокативен и внушаващ начин, по който моделите позираха за снимки. Въпреки че най-често се идентифицира с облекло, грим и женствени пози, в днешно време pin-up стилът нахлу в декорацията на дома.

Всъщност е възможно да се извършат определени декоративни действия, които са ориентирани към една много популярна естетика през първата половина на двадесети век. С монтирането на определени мебели, модифицирането на детайли в домакинските уреди и поставянето на специфични декоративни елементи е възможно да пренесете тази мода и в дома си!

Какво представлява стилът “pin-up”?

Първоначално понятието pin-up се използва за определяне на моделите, които правят фотографски продукции с определени характеристики. Поразителни усмивки, внушителни погледи към камерата и чувственост са някои от неговите стълбове. Що се отнася до облеклото, тесните рокли, дълбоките деколтета и високите токчета са от съществено значение.

Въпреки че има записи от 20-те и 30-те години на миналия век, pin-up естетиката достига своя връх през 50-те години. До голяма степен това се случва благодарение на работата на американския модел Бети Пейдж, известна като „кралицата на пин-ъпа“. През следващите години той губи част от популярността си и отново се свързва със средата на 20-ти век.

През последните години pin-up естетиката претърпя нов бум, както се случи с много други ретро модни идеи. Често се свързва с изображения като реклами на безалкохолни напитки, снимки на стари коли или бензинови помпи. Характерните цветове са червено, розово, аквазелено и някои пастелни нюанси.

Няколко начина да приложите pin-up стила в декорацията на вашия дом

Възможно е не само да носите тази мода под формата на дрехи, козметика или изображения. Също така е възможно да се извърши серия от ремонти на дома в pin-up стил за декорация на дома. Това е евтина и лесна за прилагане тенденция с помощта на винили, чаршафи, завеси и определени видове мебели.

Pin-up стил
Стилът pin-up се появява като наименование на моделите, които го използват. След това се пренасочва към цяло културно и периодично движение.

1. Поставете стикери върху шкафове или рафтове за обувки

Една от стаите в дома, където спокойно можете да приложите pin-up стила, е спалнята. За да направите това, самозалепващите се винилови стикери с ретро изображения са чудесен вариант за шкафове за дрехи или рафтове за обувки от всякакъв материал. Важно е обаче да имате предвид, че при премахването им е възможно да останат следи.

2. Кухня, използваща pin-up стил за домашен декор

Рекламите на стари безалкохолни напитки, цигари или типични продукти от 50-те години могат да намерят идеалното си място в кухнята. За pin-up естетиката тази стая в къщата не е само място за готвене.

Там можете да поставите алюзивни плакати или значки по стените. Друг вариант е да украсите хладилника с магнитни чинии. Има много възможности за украса по този начин.

3. Спални и легла

Самозалепващите се фолиа или винили са подходящи за стените и горната част на леглото. Това пространство е широко използвано в pin-up стила за декорация на дома, тъй като можете да изберете мотиви и цветове, които са характерни за този стил.

Например, можете да използвате червени и бели или черно-бели точки. Освен това е възможно да ги съчетаете със спално бельо в меки нежни тонове.

4. Атрактивни стени

Плакати, значки или илюстрации с pin-up изображения пасват много добре на стените на коридора или спалнята. Всъщност произходът на термина е свързан с действието на окачване на картини. По принцип са с големи размери, така че трябва да имате значително пространство. Това е мода, която се характеризира с големи декоративни орнаменти.

Друг вариант е да покриете стената с хартия за цветя, много типична тенденция от онези години. В този случай можете да използвате пастелни нюанси.

5. Мебели в стил pin-up за декорация на дома

Ако имате възможност да инвестирате малко повече пари в pin-up декорация, възможно е да включите подходящи мебели. Например сандък в античен стил за съхранение на предмети, полилей или ретро кресло. Във втория случай се съчетава много добре с подова лампа, която може да заеме някой ъгъл от стаята.

ретро бар
Някои елементи характерни за този стил са например грамофоните. Ако имате такива, можете да ги използвате, за да украсите дома си.

6. Ретро баня

Има два основни метода за внасяне на естетиката от 50-те години на миналия век в банята. Един от тях е поставянето на завеси за баня с pin-up изображения и плакати, които често се намират лесно в магазините.

Другата е монтирането на аптечка за баня – аксесоар, препращащ към минали десетилетия. Трябва да е малък, квадратен и бял на цвят.

Включете “винтидж” аксесоари от вашите баба и дядо

Много хора, които сега са дядовци или баби, са изживели младостта си по време на златния век на пин-ъпа. Следователно има голям шанс някои от аксесоарите, които търсите, за да внесете тази мода в дома, да бъдат намерени сред техните вещи.

Например, те могат да имат големи огледала, телефони с набиране, стенни закачалки, носни кърпички, винилови плочи или орнаменти от ламарина. Вашите баба и дядо може да имат желание да се отърват от някои от тях. Иначе могат да се набавят от различни специализирани или онлайн магазини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Adhitia, Tiara Sekar, M. Kholid Arif Rozaq, and M. Fajar Apriyanto. “Pin Up Style Dalam Fotografi Fashion Kontemporer.” spectā: Journal of Photography, Arts, and Media 3.1 (2019): 61–72. Disponible en: https://doi.org/10.24821/specta.v3i1.3123
  • Parejo , Nekane,  Transcripción cinematográfica de la mirada erótica  del fotógrafo Bellocq en  Pretty Baby  de Louis Malle. Çedille. Revista de Estudios Franceses [Internet]. 2016; (12):337-347. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80844831017
  • Freibert, Finley. “From AIDS-Era Queer Icon to Sanitized Nostalgic Property: The Cultural Histories of Bettie Page Merchandise Circulation.” Film Criticism 42.2 (2018). Disponible en: https://doi.org/10.3998/FC.13761232.0042.203
  • Lara, GMP, & Gomes, TM de O. (2019). Como pin-ups contemporáneas. Cadernos de Estudos Lingüísticos , 61 , 1–15. Disponible en: https://doi.org/10.20396/cel.v61i0.8654900

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.