Кои са най-честите нежелани реакции към козметиката?

Ако кожата се зачервява или има обриви след използване на определен продукт, това се нарича поява на нежелани ефекти. Такива събития възникват поради факторите, които ще разкрием в тази статия.
Кои са най-честите нежелани реакции към козметиката?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Някои вещества, които влизат в контакт с кожата ви, като козметика, могат да предизвикат негативна реакция. Много различни фактори могат да предизвикат тези кожни реакции, често причинени от алергии и причиняващи възпаление, което понякога може дори да изисква медицинска намеса. Научете за тези нежелани реакции към козметиката в тази статия.

Непоносимостта към съставките в грима или продуктите за лична хигиена може да изложи здравето ви на риск, ако ги третирате неправилно. Разберете от какво се състоят тези кожни заболявания и правилния начин да се справите с тях.

Какви са нежеланите реакции към козметиката?

Грим за очи
Някои хора може да страдат от нежелани реакции към грим, кремове, сапуни или други козметични продукти.

Козметиката е продукт, използван върху човешкото тяло за почистване, красота или за промяна на външния вид, без да се нарушава функционирането или структурата на тялото. Определението обхваща продукти като:

 • Кремове
 • Лосиони
 • Сапуни
 • Грим
 • Парфюми
 • Дезодоранти
 • Слънцезащитни продукти

Повечето хора трябва да понасят козметиката. Възможна е обаче резистентност към определени компоненти. Това се случва поради кожна патология или дразнене.

Докато много продукти за лична хигиена и красота са безопасни, не можете да изключите, че някои продукти могат да причинят нежелани реакции. Физическите симптоми обикновено са очевидни върху кожата, въпреки че понякога дискомфортът е вътрешен.

Нежеланите реакции възникват, когато продуктът се използва според указанията на производителя, а не при неправилно приложение.

Често срещани козметични съставки, които причиняват нежелани реакции

Ароматизираните тоалетни принадлежности без изплакване увеличават риска от странични ефекти. Например овлажнители, обезцветители, бои за коса, лакове за нокти и гъби или апликатори за грим са елементи, които е много вероятно да ни повлияят неблагоприятно.

Опасността възниква, защото са произведени с химикали като бензил, пропилен гликол и ланолин. Те също така съдържат активни съставки като хидрохинон и добавки като формалдехид.

Текст в списанието Actas Dermo-Sifilográficas посочва, че всяка съставка се счита за потенциален сенсибилизатор. Има обаче 3 конкретни съединения, които повишават риска.

 • Консерванти. Това са активни биологични смеси, чиято изключителна цел е да потискат развитието на микроорганизми в козметиката.
 • Алергени. Това са аромати, които, когато се свържат с кожни протеини, могат да създадат явления в имунната система, според Научния комитет по безопасност на потребителите на Европейската комисия (щракнете върху съответния раздел, за да видите информация на английски език).
 • Дразнители. Те се използват за лечение на акне, фотостареене и хиперпигментация. Реакцията варира в зависимост от времето на експозиция, концентрацията и дълбочината на проникване.

Кои са най-честите нежелани реакции към козметиката?

Официалният вестник на Европейския съюз публикува Регламент (ЕО) № 1223/2009 относно козметичните продукти, като подчертава, че има 2 вида нежелани реакции. Първите са нежелани ефекти върху човешкото здраве, дължащи се на нормалната употреба на веществото.

Вторите са сериозни нежелани реакции, водещи до функционална или трайна неработоспособност, увреждане, хоспитализация, вродени аномалии и непосредствен риск за живота. Концентрациите над разрешените водят до реакции като следните.

Нежелани реакции към козметиката – чувствителна кожа

Всеки може да изпита странични ефекти, но хората с чувствителна кожа или дерматологични заболявания, дори и да не са диагностицирани, са по-склонни към нежелани реакции към козметиката.

Те се основават на усещания или дискомфорт след употреба на продукт. Кожата се зачервява, но не се образува екзема. Можете да предотвратите това, като използвате нежни формули.

Обрив
Копривната треска е особено честа при хора с анамнеза за атопични заболявания, като астма и ринит.

Уртикария

Козметичната уртикария е реакция, която причинява копривна треска, подуване и сърбеж в рамките на минути след използване на продукта с алергена. Може да сърби.

Нежелани реакции към козметиката – алергичен контактен дерматит

Този вид дразнене е реакцията на имунната система при контакт с козметиката. Степента се определя от формулата, силата на препарата, честотата на употреба, нанесеното количество, времето без изплакване и състоянието на епидермалната бариера. Алергичният контактен дерматит причинява лющене, напукване, зачервяване и сърбеж, ако сте чувствителни към съставките на продукта.

Дразнещ контактен дерматит

Иритативният дерматит е локално възпаление, повлияно от фактори на околната среда и лично предразположение или атопичен дерматит. Може да засегне всеки, без да е строго алергичен индивид.

Това се дължи на повтарящ се контакт с продукта. Дразнещите характеристики засягат епидермалната бариера, което води до трансепидермална загуба на вода. Признаците на това състояние са обриви.

Нежелани реакции към козметиката – фототоксичност и фотоалергия

Фототоксичността е следствие от повишена абсорбция на слънчева светлина, поради поглъщане или контакт с различни вещества. Някои парфюми го причиняват, особено тези, които съдържат масло от бергамот. Институцията посочва, че тази алергия е вероятно да причини еритема, възпаление, мехури и остатъчна хиперпигментация.

Фондацията също така заявява, че фотоалергията се причинява от излагане на малки количества вещества, модифицирани от светлина. Дезодоранти, слънцезащитни кремове и мускусни аромати са сред агентите, които могат да причинят лющене, обриви и сърбеж.

Как да предотвратим нежелана реакция към козметика?

Техниката да откриете сами дали имате алергия към даден козметичен продукт е чрез ежедневно приложение. Много от неблагоприятните ефекти са леки, траят кратко време и не оставят трайни увреждания.

Ако забележите неприятна реакция, незабавно спрете да използвате продукта. Когато симптомите продължават с дни, консултирайте се с лекар. Предотвратяването на кожни заболявания се върти около следните препоръки.

 • Четете етикетите – купувайте продукти с малко съставки; уверете се, че продуктът не е остарял.
 • Анализирайте кожата си, без да разчитате 100% на етикети, които твърдят, че са хипоалергенни, тествани от дерматолог и не дразнят.
 • Направете тест с пластир: Намажете малко количество от вътрешната страна на лакътя и изчакайте реакция в рамките на 72 часа.
 • Пръскайте ароматите върху дрехите си, тъй като намалявате рисковете чрез контакт и чрез смесване на активните им съставки с формулите на други козметични продукти.

Важността на правилното съхранение на продуктите за красота

Освен консерванти и други алергени, предпазните мерки намаляват рисковете за здравето. Важно е да се грижите за козметиката правилно.

Anmat предлага веществата да се държат в собствените им контейнери, да се затварят плътно и да се съхраняват там, където няма да бъдат повредени от влага или слънчева светлина. Те също така настояват, че трябва да измиете ръцете си, преди да боравите с тях и че е по-добре да изхвърлите всички предмети, използвани по време на инфекция или кожна лезия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.