Пет детоксикиращи салати за пречистване на дебелото черво

· 07.08.2018

Детоксикиращите салати са един от най-известните и използвани начини за пречистване на дебелото черво. Рецептите, които ще споделим с вас, са здравословни, богати на ценни хранителни вещества и разбира се – много вкусни.

Натрупаните токсини и липсата на необходимите хранителни вещества са причината за нарушеното функциониране на храносмилателната система. Рецептите за тези пет детоксикиращи салати за пречистване на дебелото черво ще ви помогнат да се справите с проблема. А това означава, че ще се радвате и на по-добро настроение и физическо състояние като цяло. Когато организмът не може да изхвърли по подходящия начин натрупаните вредни вещества може да си стигне до появата на токсичен мегаколон.

А ето и няколко проблема свързани с това неприятно заболяване:

  • Наднормено тегло
  • Умора
  • Алергии
  • Преждевременно стареене
  • Запек
  • Хронични заболявания

В резултат на нарушеното храносмилане, храносмилателната система не може да разгради консумираната храна,  хранителните вещества не се усвояват правилно и започва натрупването на токсини. Детоксикиращите програми се състоят от пречистването на организма чрез приеманата храна.

Детоксикиращите диети спомагат на органите да се пречистят сами. Ябълките, боровинките, орехите, кокосите, семената от чиа, зелето и броколите са перфектните съставки за детоксикиращите салати. Целта на консумацията им е да подобрят рН баланса на организма, да ускорят отделянето на вредните вещества и да пречистят дебелото черво и другите органи.

Детоксикираща салата за пречистване на дебелото черво

Съставки

  • Зехтин
  • 1 червено цвекло
  • ½ зелка
  • 1 морков
  • 1 лимон
  • Подправки (магданоз, босилек, риган) (по желание)
  • Сол

Приготвяне

  • Нарежете цвеклото, моркова и зелето на ситно.
  • Прибавете подправките.
  • Добавете лимоновия сок и след това зехтина.
  • Прибавете щипка сол и сервирайте.

салатата от ябълки е чудесен начин за пречистване на дебелото червоСалата от моркови и ябълки

Съставки

  • 4 големи моркова
  • 1 стрък целина с листата
  • 2 малки червени ябълки
  • 1 малък лук
  • 1 стръкче кориандър
  • ½ чаша стафиди (60 г)
  • 5 цели ореха

Съставки за дресинга

  • 3 супени лъжици лимонов сок (45 мл)
  • 2 супени лъжици масло от ленено семе или слънчогледово олио (30 мл)
  • 1 чаена лъжичка мед (7.5 г)
  • ¼ чаена лъжичка пикантно къри (2 г)
  • 1 чаена лъжичка джинджифил на прах (5г)

Приготвяне

  • Обелете и настържете морковите след като ги измиете.
  • Измийте ябълките, нарежете ги на четвъртинки и почистете семките. Настържете ги на по-едро.
  • Добавете ситно нарязаната целина.
  • Прибавете ситно нарязания кориандър, нарязания лук, натрошените ядки и стафидите. Разбъркайте всички съставки добре в подходяща купа.
  • Пригответе дресинга като смесите всички необходими съставки в купа.
  • Полейте салатата с дресинга и я разбъркайте добре.

Салата със спанак и портокал

Съставки

  • 4 чаши спанак (120 г)
  • 4 портокала
  • Стръкчета люцернаизпитано средство за пречистване на дебелото черво е и салатата със спанак

Съставки за дресинга

  • 1 портокал
  • ½ червена чушка
  • 1 стрък целина

Приготвяне

  • Измийте спанака, портокалите и стръковете люцерна и ги нарежете на малки парчета.
  • За да приготвите дресинга изцедете сока от обеления портокал и го смесете с червената чушка и предварително нарязаната целина.
  • Полейте салатата с дресинга и я разбъркайте добре.

Салата от рукола

Съставки

  • 1 портокал
  • 1 връзка рукола (80 г)
  • 2 малки сладки круши
  • ½ нар
  • Печени бадеми

Съставки за дресинга

  • Сока на ½ лимон
  • 1 супена лъжица мед (25 г)
  • 3 супени лъжици зехтин (45 мл)

Приготвяне

  • Измийте руколата, почистете негодните за консумация стръкчета и я оставете да изсъхне.
  • Леко запечете бадемите в съд без мазнина (на слаб огън).
  • Измийте, обелете и нарежете портокала и крушите на малки парчета.
  • Изсипете руколата в подходяща купа и добавете портокала, крушите и печените бадеми.
  • За приготвянето на дресинга изсипете лимоновия сок, меда и зехтина в купичка и добре ги разбъркайте.
  • Полейте салатата с дресинга и я разбъркайте добре.

Салата с плодове и зеленчуци

Съставки

  • Спанак, маруля
  • ½ зелка
  • Сърцевината на 1 артишок (по желание)
  • Царевица на зърна
  • 1 ябълка
  • ½ броколи
  • 1 шепа бадеми
  • 2 резена авокадо
  • Сока на ½ лимон
  • Зехтин

Приготвяне

  • Нарежете зеленчуците, ябълката и авокадото на малки парчета и ги изсипете в купа.
  • Добавете царевицата и бадемите.
  • Подправете с лимоновия сок и с малко зехтин.