Ползите за организма от ежедневната консумация на бадеми

28.03.2018
Знаете ли, че ежедневната консумация на бадеми намалява приема на въглехидрати и в резултат на това спомага отслабването? Включването им в менюто ви стабилизира метаболизма ви и ви помага да изгаряте повече мазнини

Знаете ли, че ежедневната консумация на бадеми е много полезна?

Бадемите са изключително здравословна храна, а редовната им консумация е изключително полезна за организма. В следващите редове ще ви разкажем с какво е полезна ежедневната консумация на само четири бадема. Със сигурност ще останете изненадани, защото едва ли сте очаквали, че тези ядки са толкова полезни.

1. Бадемите понижават нивото на холестеролаконсумацията на бадеми понижава холестерола

Бадемите стабилизират нивото на холестерола. Може и да не ви вярва, но бадемите са в Топ 5 на най-ефикасните храни за понижаване на “лошия” холестерол (LDL).

  • Ако имате висок холестерол изяждайте по 20 – 30 бадема дневно, вместо четири.
  • Вместо да си правите кръвни изследвания можете да проверите нивото на холестерола си като погледнете дали по долните ви клепачи има бели точки, дали усещате болка в краката и дали косата ви побелява рано.

Прочетете и: 5 плода за балансиране нивата на холестерола

2. Предпазете се от сърдечно-съдови болести като ядете бадеми

Бадемите съдържат голямо количество антиоксиданти, мононенаситени мастни киселини, както и магнезий и мед.

Благодарение на тези хранителни вещества ние се грижим за здравето на сърцето си, както и за сърдечно-съдовата си система като цяло.

За да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, както и от други здравословни проблеми, трябва да ядете бадемите необелени.

3. Чревната ви флора ще е по-здрава и активнабадеми и микрофлора

Ако изяждате само четири бадема дневно ще се погрижите за доброто състояние на чревната си флора. Толкова е лесно.

Благодарение на кожичката на бадемите организмът ни си набавя повече пребиотици. Тялото ни се нуждае от тях за развитието на полезната флора в чревния тракт.

Бадемите се препоръчват и ако страдате от дисбактериоза, характеризираща се с болка и подуване на стомаха, неприятен мирис в устата и нарушено храносмилане.

В такъв случай трябва да увеличите дневния прием на бадеми на 30 – 35 ядки.

4. Помагат ви да поддържате теглото си

Дори и да си мислите, че ядките са богати на калории, истината е, че бадемите ще ви помогнат да поддържате теглото си.

Според научно изследване, проведено през 2003г., публикувано в списание Nature, хората, които ядат бадеми приемат по-малко въглехидрати през деня, което им помага да не напълняват.

Яденето на бадеми ще ви помогне да отслабнете и да стабилизирате метаболизма си, благодарение на съдържанието им на витамини и фибри.

5. Бадемите са полезни за кожатаздрава кожа и бадеми

Бадемите са изключително полезни и за здравето на кожата. Благодарение на високото си съдържание на магнезий те играят важна роля в образуването на колагена.

За тези, които не знаят колагенът е протеин отговарящ за цялостното състояние и еластичността на кожата. Освен това бадемите са богати на витамин Е и се борят срещу стареенето. Затова се считат за мощен антиоксидант.

6. Здрава коса

  • Бадемите са богати на витамини от В групата, както и на витамин Е, които придават на косата ви блясък и сила.
  • Благодарение на високото си съдържание на минерали като магнезий и цинк бадемите ускоряват растежа на косата и я правят по-красива и здрава.

Препоръчваме ви да прочетете и: 12 съвета за силна и здрава коса

7. Спомагат дейността на мозъка

Нещо толкова лесно като редовното хапване на бадеми може да подобри действието на мозъка ви. Това се дължи на съдържанието на токоферол и мастни киселини в тези ядки, подобряващи паметта.

Освен това бадемите забавят процеса на остаряване на мозъка.

8. Полезни са и за зъбитебели зъби и бадеми

Бадемите ще ви помогнат да се погрижите и за зъбите си. Високото им съдържание на фосфати ги прави чудесно средство за защита и укрепване на костите и зъбите.

За да се възползвате от това им действие просто трябва да изяждате по няколко бадема седмично. Но ако хапвате по малко всеки ден ще се радвате на още по-добър резултат.

  • MA. Wien, JM. Sabaté. Et Al. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. International Journal of Obesity volume 27, pages1365–1372 (2003)

https://www.nature.com/articles/0802411

  • Kamil A., Chen CY. J Agric Food Chem. Antioxidants Research Laboratory, Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging , Tufts University, United States. (2012). Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22296169

  • Burns AM. Et Al. Nutr Res. (2016). Diet quality improves for parents and children when almonds are incorporated into their daily diet: a randomized, crossover study.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773784