5 невероятни малко известни качества на целината

· 23.02.2019
Знаете ли, че целината е един от малкото зеленчуци, който не губи качествата си при готвене? Можете да й се наслаждавате сурова и сготвена и ще си осигурите едни и същи ползи. Научете повече от тази статия!

Целината е ядливо растение от семейство Сенникоцветни. Както можете да си представите, тя притежава много невероятни качества, които я правят изключително полезна за здравето.

Днес искаме да ви разкажем за някои от невероятните качества на този вкусен зеленчук. Направете го постоянна част от менюто си!

Използван от векове зеленчук

Целината притежава невероятни качества.
Дивата целина вирее във влажния и умерен климат на централна Европа и западна Азия. Но някои историци вярват, че растението води началото си от бреговете на Средиземно море.

Отглеждането му датира от 800 – 900 г. В Египет, Рим и Гърция целината била много използвана. Дори Хипократ препоръчвал употребата на растението като диуретик.

В периода на Средновековието полезните качества на целината стават все по-известни в Европа и хората започват да го отглеждат масово.

Днес консумацията на целина е задължителна за хората, искащи да отслабнат. Тя съдържа само 16 калории на 100 грама и е съставена от 95% вода.

Ако ядете целината сурова високото й съдържание на фибри ви кара да я сдъвквате бавно, което засилва усещането за ситост.

Нека да разгледаме по-подробно това, както и част от другите качества на целината.

Невероятните качества на целината

Качества на целината
Добавянето на целината към ястията ви дава редица предимства. Ето част от тях:

1. Спомага съсирването на кръвта

Целината е страхотен източник на витамин K, основен фактор за съсирването на кръвта. Една чаша целина осигурява 30% от препоръчителната дневна доза от този витамин.

Вижте още: 5 храни за по-здрава кръв и щастливо тяло

2. Грижи се за сърцето ви

Този известен зеленчук се грижи за здравето на сърдечно-съдовата ви система. Ето как:

  • Регулира кръвното налягане. Благодарение на калия, който съдържа.
  • Понижава нивата на холестерола. Фибрите спомагат изхвърлянето на холестерола през червата и предотвратява натрупването му в кръвта.
  • Целината има и успокояващ ефект, благодарение на фитохимикала phallid.

3. Има противовъзпалително действие

Антиоксидантите в целината намаляват възпалителните процеси. Облекчават по невероятен начин възпалението, ако страдате от подагра или артрит.

Освен това флавоноидите в целината защитават и укрепват ставите и съединителната им тъкан.

4. Грижи се за храносмилателната ви система

Този зеленчук се използва от векове против стомашни киселини. Но реално прави много повече за храносмилателната ви система.

Целината ви помага като:

  • Предпазва от запек, благодарение на високо си съдържание на фибри.
  • Стимулира отделянето на слюнка и стомашни сокове, което е полезно за хората, страдащи от забавено или влошено храносмилане.
  • Грижи се за лигавицата на стомаха.
  • Предпазва от образуването на язва.

Прочетете и: 4 натурални чая за хора с проблеми на храносмилателната система

5. Супер пречистваща съставка

Този страхотен зеленчук спомага пречистването на токсините и ненужните отпадни вещества от организма.

Тя е много ефикасна и за изхвърляне на камъни от жлъчката и бъбреците.

Но това не е всичко…

Свойства на целината
Едно от най-хубавите неща на този зеленчук е, че можете да го консумирате суров и сготвен. За разлика от другите зеленчуци целината не губи качествата си при готвене.

Ако не ви харесва в сурово състояние, можете да я сготвите и да се насладите на качествата й!

И накрая искаме да споделим с вас още едно нейно качество: прави мъжете по-привлекателни.

Напълно сериозни сме. Това растение съдържа големи количества андростенон и андростенол, мъжките феромони. Много учени вярват, че те повишават мъжката привлекателност.

Така че е добре да я добавите към менюто на партньора си. Това е невероятен начин да се погрижите за здравето си!

  • Sowbhagya, H. B. (2014). Chemistry, Technology, and Nutraceutical Functions of Celery (Apium graveolens L.): An Overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.586740
  • Moghadam, M. H., Imenshahidi, M., & Mohajeri, S. A. (2013). Antihypertensive Effect of Celery Seed on Rat Blood Pressure in Chronic Administration. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2012.2664
  • Kooti, W., Mansouri, E., Ghasemiboroon, M., Harizi, M., Ashtary-Larky, D., & Afrisham, R. (2014). The effects of hydroalcoholic extract of Apium graveolens leaf on the number of sexual cells and testicular structure in rat. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products. https://doi.org/10.17795/jjnpp-17532